to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:19 | 27.01.2018

Πολιτική

Στ. Θεοδωράκης: «Καλή αρχή» αλλά όχι αρκετή, οι δημόσιες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ

Ο επικεφαλής του «Ποταμιού» σε άρθρο του στα «Νέα», υπογραμμίζει ότι «πολιτικοί, φορείς και κόμματα πρέπει να ξανασκεφτούν την στήριξη που προσφέρουν στους ψεκασμένους υπερπατριώτες»


Ο επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρος Θεοδωράκης, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» υπογραμμίζει ότι «πολιτικοί, φορείς και κόμματα πρέπει να ξανασκεφτούν την στήριξη που προσφέρουν στους ψεκασμένους υπερπατριώτες» σημειώνοντας ότι «άλλωστε, οι πλατείες των αγανακτισμένων που γέννησαν το πολιτικό τέρας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είναι και τόσο παλιές».

Εκτιμά ως «καλή αρχή» αλλά όχι αρκετή, τις δημόσιες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ για αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου των Σκοπίων και της εθνικής οδού, καθώς πρέπει να δεσμευθεί και για αλλαγές στα σχολικά βιβλία και το Σύνταγμα.

«Θα τολμήσουν λοιπόν; Αν "όχι", η συζήτηση σταματά εδώ. Αν όμως πουν "ναι", εμείς τι κάνουμε; Συλλαλητήρια και βέτο; Με τους πολιτικούς αρχηγούς στα χαρακώματα να ανταλλάσσουν πολεμικά ανακοινωθέντα; Τότε, ποιος θα είναι Βαλκάνια και ποιος Ευρώπη; Και πιστεύει κανείς ότι η Ελλάδα θα κερδίσει αν πει "όχι" όταν τα Σκόπια θα έχουν πει "ναι"; Και οι σύμμαχοι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, με ποιον θα είναι;» αναφέρει ο κ. Θεοδωράκης.

Ο κ. Θεοδωράκης σημειώνει ότι ο «σύγχρονος κόσμος» δεν θέλει την ύπαρξη μιας περίκλειστης βαλκανικής ζώνης «παραδομένης σε διεθνείς και τοπικές μαφίες και ανεξέλεγκτες εστίες θρησκευτικού φανατισμού. Με χώρες έτοιμες να καταρρεύσουν και ηγεσίες εξαρτώμενες από την Τουρκία ή τη Ρωσία. Και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν την ευρωπαϊκή προοπτική της FYROM».

Σημειώνει, επίσης, ότι αυτό έχει γίνει αντιληπτό από τους Έλληνες και «έξι στους δέκα -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις του Ιανουαρίου- θέλουν πλέον μια κοινά αποδεκτή λύση».

Προσθέτει ότι «ο παραμορφωτικός καθρέφτης των συλλαλητηρίων θόλωσε την οπτική κομμάτων και πολιτικών» αλλά όχι του «Ποταμιού» που «εκπροσωπώντας την προοδευτική λογική επιμένει στην εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας που περιέχει, αλλά δεν μονοπωλεί τον όρο Μακεδονία- πρόταση που επανέλαβε και μετά το συλλαλητήριο θαρρετά και η κυρία Γεννηματά, εκφράζοντας όλο το Κίνημα Αλλαγής».

Ακόμα τονίζει ότι «πρέπει να αποκτήσουμε Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας» για το οποίο το «Ποτάμι» έχει καταθέσει σχετική πρόταση νόμου.

Επιρρίπτει μεγάλη ευθύνη στην κυβέρνηση για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί και υπενθυμίζει ότι έχει ζητήσει τρεις φορές από τον πρωθυπουργό «να ξεκαθαρίσει τι έχει συμφωνήσει με τους ακροδεξιούς συμμάχους του, γιατί είναι αστείο να ζητά υπεύθυνη στάση από τη Βουλή και να αφήνει τον υπουργό Αμύνης να γυρνά από εδώ και από εκεί -και αύριο στο ΝΑΤΟ- και να λέει, ανάλογα την ημέρα, μια δική του άποψη για ένα εθνικό θέμα. Ας αναλάβει λοιπόν ο κ. Τσίπρας τις ευθύνες του. Δημιούργημά του είναι η κυβερνητική παραφωνία».

Ο επικεφαλής του «Ποταμιού» τονίζει, μεταξύ άλλων, πως οι Έλληνες «αντιλαμβάνονται τα ιδιοτελή παιγνίδια εξουσίας όπως έχουν μάθει να ξεχωρίζουν τον πατριωτισμό από την πατριδοκαπηλία», ενώ ως προς όλα εκείνα που συγκινούν τους «βασανισμένους από την κρίση Έλληνες» επικαλείται την αποστροφή του Ελευθερίου Βενιζέλου «Τα έθνη δεν πρέπει να στρέφουν το βλέμμα προς τα οπίσω, ειμή όσον απαιτείται δια να πορίζωνται τα αναγκαία εντεύθεν διδάγματα»» σημειώνοντας ότι αυτό ειπώθηκε, το ‘28, έξι χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και το τέλος της Μεγάλης Ιδέας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)