to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:54 | 26.11.2016

Πολιτική

Στ. Θεοδωράκης: Η χώρα έχει ανάγκη από λύσεις και όχι από μέτωπα και χαρακώματα

«Η κυβέρνηση δεν κάνει διαπραγμάτευση. Μεταφράζει και υπογράφει. Απλώς για να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους, πότε πότε κάνουν πως αντιστέκονται και πριν εκπνεύσει ο χρόνος υπογράφουν. Πάντως όσο δεν αντιμετωπίζονται οι αιτίες της κρίσης τα μνημόνια και τα μέτρα θα ανακυκλώνονται. Είμαστε η χώρα με την μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη και ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει τις μικρότερες δαπάνες για τους ανέργους» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης στα «ΝΕΑ» και την Καρολίνα Παπακώστα αναφερόμενος στην αξιολόγηση που είναι ακόμη στον «αέρα».


Ερωτώμενος για ευθύνη και του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στην διακοπή των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε ότι την ευθύνη όλοι την είδανε, απλώς το Ποτάμι ήταν το μόνο κόμμα που τόλμησε να το πει. «Οι άλλοι αρέσκονται σε κούφιες πατριωτικές κορώνες. Εμείς όμως δεν φοβόμαστε το πολιτικό κόστος και θα επιμείνουμε να στηρίζουμε την προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη και των άλλων ηγετών της Μεγαλονήσου» ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Όμως είναι γνωστό ότι ορισμένοι αξιωματούχοι των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θεωρούν «εθνική μειοδοσία» την επίλυση του Κυπριακού. Είναι η άποψη των εθνολαϊκιστών. Προτιμούν να κλαίγονται για την εισβολή παρά να κάνουν κάτι για να ζήσει ο κυπριακός λαός ενωμένος και χωρίς στρατεύματα κατοχής».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επανέλαβε την πρόταση του Ποταμιού για το χρέος να συνεννοηθούν όλα τα κόμματα σε μία κοινή στάση. «Το χρέος αφορά τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας... Η κυβέρνηση όμως προτιμά να το κάνει επικοινωνιακό σήριαλ. Χωρίς εθνική γραμμή, τσαλαβουτάει και ό,τι βγει. Η γνωστή της συνταγή δηλαδή» τόνισε.

Απαντώντας στα όσα γράφονται από μερίδα του τύπου για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μετώπου ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από λύσεις και όχι από μέτωπα και χαρακώματα. «Μπορεί να μας ενώνει η Ευρώπη και η αντίθεση στις καταστροφικές πολιτικές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αλλά έχουμε και πολλές διαφορές» τόνισε, ενώ στη συνέχεια αναφερόμενος στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είπε: «Ρωτήστε τους τότε γιατί δεν μιλούν για τις ευθύνες των εθνικολαϊκιστών στο Κυπριακό, γιατί ξεχνούν τον χωρισμό κράτους εκκλησίας και βεβαίως τι θα κάνουν με το κομματικό πελατειακό κράτος που οι ίδιοι δημιούργησαν. Θα περιορίσουν τα προνόμια των συνδικαλιστών τους; Θα διώξουν αυτούς που δεν δουλεύουν;».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επέρριψε ευθύνες στην Κυβέρνηση αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση που επικρατεί στο προσφυγικό – μεταναστευτικό και τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα «ταρακούνημα», το οποίο θα μπορούσε να είναι η εκλογή νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Γκι Φέρχοφσταντ λέγοντας ότι αν πεισθεί να είναι υποψήφιος ίσως η ιδέα της ενωμένης Ευρώπη έχει μια δεύτερη ευκαιρία. «Έχουμε όμως ανάγκη από τολμηρές προσωπικότητες σαν το Γκι. Το έχω συζητήσει μαζί του. Και να μην υπήρχε έπρεπε να τον εφεύρουμε. Ριζοσπάστης Ευρωπαϊστής. Ελπίζω οι ευρωβουλευτές να σκεφθούν την Ευρώπη και όχι τις ομάδες και τα κόμματα τους» ανέφερε.

Τέλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε απόλυτα βέβαιος για την παρουσία του Ποταμιού στην επόμενη Βουλή και ερωτώμενος για το αν το Ποτάμι θα αποκτούσε μεγαλύτερη «ακτινοβολία» αν εντάσσονταν σε ένα Κεντρώο σχήμα είπε: «Και οι φωτοβολίδες εντυπωσιάζουν αλλά γρήγορα σβήνουν. Το Ποτάμι δεν θα ενταχθεί σε ένα παλιό σχήμα… Ποτέ δεν το συζητήσαμε. Αυτό που προσπαθήσαμε ήταν να φτιάξουμε ένα νέο Κίνημα από το μηδέν. Χωρίς πρωτοκαθεδρία των μηχανισμών και των πρώην υπουργών. Με εκλογή αρχηγού από την βάση. Η κυρία Γεννηματά φοβήθηκε και τα υπόλοιπα τα ξέρετε».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη:

Το προσφυγικό ξανά στην πρώτη είδηση αυτή τη φορά με νεκρούς στην Μόρια. Τελικά υπάρχει λύση ή απλώς είμαστε θεατές σε ένα ατέλειωτο δράμα

Οι λύσεις είναι γνωστές και τις λέμε από τον περασμένο χειμώνα που πήγα στην Μυτιλήνη. Τους είπα ότι πρέπει να κάνουμε υπουργείο μετανάστευσης και μου είπαν «δεν χρειάζεται». Το έκαναν με ενάμιση χρόνο καθυστέρηση αλλά δεν έκαναν τίποτε άλλο. Οι οικογένειες των προσφύγων είναι σε μια μέγγενη. Οι ακραίοι δικοί τους, οι ακραίοι δικοί μας και κυρίως το τέρας της αδιαφορίας, της αναβολής, της ανευθυνότητας, της αναποτελεσματικότητας.

Είναι η ανικανότητα της κυβέρνησης ή είναι η αδιαφορία της Ευρώπης;

 Δυστυχώς και τα δύο. Η ΕΕ δεν έχει στείλει ακόμη στα νησιά τους «ειδικούς» που έχει υποσχεθεί. Δεν θέλουμε άλλες εθιμοτυπικές επισκέψεις. Έργα θέλουμε. Ενεργή συμπαράσταση και όχι ευχετήριες κάρτες τώρα τα Χριστούγεννα. Γενικώς νομίζω ότι η Ευρώπη θέλει ένα ταρακούνημα.

Περνάτε κι εσείς στον ευρωσκεπτικισμό;

Ακριβώς το αντίθετο. Ταρακούνημα για να πάμε σε περισσότερο Ευρώπη. Ίσως η εκλογή νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να είναι μια τελευταία ευκαιρία. Αν ο Γκι Φέρχοφσταντ πεισθεί να είναι υποψήφιος ίσως η ιδέα της ενωμένης Ευρώπη έχει μια δεύτερη ευκαιρία.

Ο Γκι είναι φιλελεύθερος εσείς ανήκετε στην σοσιαλιστική ομάδα. Έχετε συνεννοηθεί που τον προτείνετε;

Είμαστε συνεργαζόμενοι με το S&D. Έχουμε όμως ανάγκη από τολμηρές προσωπικότητες σαν το Γκι. Το έχω συζητήσει μαζί του. Και να μην υπήρχε έπρεπε να τον εφεύρουμε. Ριζοσπάστης Ευρωπαϊστής. Ελπίζω οι ευρωβουλευτές να σκεφθούν την Ευρώπη και όχι τις ομάδες και τα κόμματα τους.

Πάντα βρίσκετε τρόπους να μας εκπλήσσεται. Ήσασταν το μόνο κόμμα που είδατε ευθύνη και του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στην διακοπή των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

Την ευθύνη όλοι την είδανε. Απλώς το Ποτάμι ήταν το μόνο κόμμα που τόλμησε να το πει. Οι άλλοι αρέσκονται σε κούφιες πατριωτικές κορώνες. Εμείς όμως δεν φοβόμαστε το πολιτικό κόστος και θα επιμείνουμε να στηρίζουμε την προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη και των άλλων ηγετών της Μεγαλονήσου.

Ποιες ήταν οι ενέργειες του ελληνικού ΥΠΕΞ που κατά την γνώμη σας τορπίλισαν τις διαπραγματεύσεις;

Δεν θέλω αυτή τη στιγμή να μπω σε λεπτομέρειες. Και δεν πρέπει. Όμως είναι γνωστό ότι ορισμένοι αξιωματούχοι των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θεωρούν «εθνική μειοδοσία» την επίλυση του Κυπριακού. Είναι η άποψη των εθνολαϊκιστών. Προτιμούν να κλαίγονται για την εισβολή παρά να κάνουν κάτι για να ζήσει ο κυπριακός λαός ενωμένος και χωρίς στρατεύματα κατοχής.

Περασατε καλά τη Δευτέρα στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Παγουλάτου; Βρεθήκατε στο ίδιο πάνελ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το Βαγγέλη Βενιζέλο και φάνηκε να μιλάτε την ίδια γλώσσα.

Πέρασα όντως καλά. Μου δόθηκε η ευκαιρία να πω ότι το «νησί φεύγει» - αυτός ήταν ο τίτλος του βιβλίου- και κάτι πρέπει να κάνουμε γιατί δεν αρκεί ο «ένας». Και βέβαια τους θύμισα ότι το τέρας του λαϊκισμού έχει εκτραφεί στις αυλές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει κάνει οικόσιτο δεν αλλάζει τις ευθύνες τους.

Να πιστέψουμε δηλαδή αυτούς που λένε ότι Μητσοτάκης – Βενιζέλος – Θεοδωράκης θα μπορούσαν άνετα να συμπράξουν σε ένα ευρωπαϊκό μέτωπο;

Η χώρα έχει ανάγκη από λύσεις. Όχι από μέτωπα και χαρακώματα. Γιατί μπορεί να μας ενώνει η Ευρώπη και η αντίθεση στις καταστροφικές πολιτικές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αλλά έχουμε και πολλές διαφορές.

Μα και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τα ίδια δεν λένε αυτή την εποχή;

Ρωτήστε τους τότε γιατί δεν μιλούν για τις ευθύνες των εθνικολαϊκιστών στο Κυπριακό, γιατί ξεχνούν τον χωρισμό κράτους εκκλησίας και βεβαίως τι θα κάνουν με το κομματικό πελατειακό κράτος που οι ίδιοι δημιούργησαν. Θα περιορίσουν τα προνόμια των συνδικαλιστών τους; Θα διώξουν αυτούς που δεν δουλεύουν;

Πριν ένα μήνα περίπου σας είχα ρωτήσει πόσο βέβαιος είστε ότι το Ποτάμι θα κατέβει στις επόμενες εκλογές. Είχατε πει «απολύτως». Μήπως εν τω μεταξύ οι εξελίξεις έχουν κλονίσει τη βεβαιότητα σας;

Αντιθέτως. Οι εξελίξεις με κάνουν συνεχώς πιο βέβαιο. Κάποιος πρέπει να υπερασπιστεί τις τολμηρές λύσεις που θα μας βγάλουν από την κρίση και το Ποτάμι είναι σήμερα το μόνο που το κάνει. Είναι το μόνο που συγκρούεται με συντεχνίες και παγιωμένα συμφέροντα.

Μέσα σε ένα χρόνο, όμως, έχετε χάσει τρεις βουλευτές. Τους δυο, μάλιστα, σε λιγότερο από ένα μήνα. Πώς το εξηγείτε;

Δεν έχουν όλοι τις ίδιες αντοχές αλλά και τις ίδιες αξίες τελικά. Για κάποιους προέχει η σιγουριά ενός μεγάλου λιμανιού. Κι ας είναι και παλιό. Έδεσαν λοιπόν. Οι υπόλοιποι συνεχίζουμε στα ορμητικά νερά. Βέβαια κανονικά θα έπρεπε να παραδώσουν τις έδρες τους γιατί εκεί έξω, στο Ποτάμι, όλοι οι άλλοι θέλουν να συνεχίσουμε την περιπέτεια. Αλλά η έδρα βλέπετε είναι πολύ γλυκιά…

Ποιητικό σας βρίσκω. Όμως υπάρχει και ο αντίλογος, ότι η έδρα ανήκει στον Βουλευτή.

Να σας θυμίσω ότι οι τελευταίες εκλογές έγιναν με λίστα και όχι με σταυρό. Πάντως σε κάθε περίπτωση η έδρα ανήκει στον Βουλευτή μόνο όταν η ηγεσία παρεκκλίνει από τις αρχές του κόμματος. Όταν φεύγεις για να πας σε ένα άλλο κόμμα τότε είναι ανήθικο να κρατάς την έδρα. Όπως είπε και ο Αμυράς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα «όταν λες φεύγω γιατί πέφτουμε στις δημοσκοπήσεις, υποχρεούσαι να παραδώσεις την έδρα σε άλλους που δεν τρέμουν τα πόδια τους».

Στη δήλωση σας μετά την αποχώρηση της κυρίας Μάρκου μιλήσατε για «καρέκλα και μισθό». Παράλληλα στελέχη σας στην Θεσσαλονίκη έγραψαν ότι η κυρία Μάρκου έφυγε για να μην δώσει τα επόμενα 2 χρόνια 25.000ε στο κόμμα σας. Υπήρξε τέτοιο ζήτημα;

Θα σας ζητήσω να μην συνεχίσουμε αυτή την άχαρη συζήτηση. Πάντως όλοι οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές δίνουν το 20% της μηνιαίας αποζημίωσης τους στο Κίνημα. Αυτό είναι περίπου 1.000ε τον μήνα. Είναι η συμφωνία που είχαμε κάνει από την πρώτη μέρα. Όπως και οι εθελοντές δίνουν 5ευρα και 10ευρα. Έτσι καταφέρουμε να ζούμε χωρίς δανεικά.

Πιστεύετε όντως ότι η ΝΔ θα στεγάσει τον κ. Φωτήλα και το ΠΑΣΟΚ την κυρία Μάρκου;

Αυτή είναι η συμφωνία, αυτό ζητούσαν. Δεν είναι μυστικό. Το τι θα γίνει θα το μάθουμε στις εκλογές. Και θα δουν και οι πολίτες αν έχουν κάποιους παραπάνω λόγους για να απεχθάνονται την πολιτική που θέλει να είναι συνώνυμο του παζαριού.

Οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δείχνουν το Ποτάμι κάτω από το 3%. Κάποιος θα έλεγε ότι επιλέγετε τον ηρωικό θάνατο αντί της συνεργασίας με ένα μεγαλύτερο κόμμα.

Δεν διαβάζω με τον ίδιο τρόπο της δημοσκοπήσεις. Η εκλογική επιρροή μας παραμένει πάνω από 10%. Ασυνήθιστα μεγάλη για ένα καινούργιο κόμμα. Κι όλοι αυτοί οι φίλοι μας αν μπούμε σε προεκλογική περίοδο, θα σκεφθούν και δύο και τρεις φορές πριν σβήσουν την επιλογή Ποτάμι.

 

Μήπως τελικά το Ποτάμι θα είχε μεγαλύτερη ακτινοβολία αν είχε ενταχθεί σε ένα σχήμα του κέντρου όπως αυτό που κυοφορείτο και με τη δική σας συμμετοχή για μήνες;

Και οι φωτοβολίδες εντυπωσιάζουν αλλά γρήγορα σβήνουν. Το Ποτάμι δεν θα ενταχθεί σε ένα παλιό σχήμα… Ποτέ δεν το συζητήσαμε. Αυτό που προσπαθήσαμε ήταν να φτιάξουμε ένα νέο Κίνημα από το μηδέν. Χωρίς πρωτοκαθεδρία των μηχανισμών και των πρώην υπουργών. Με εκλογή αρχηγού από την βάση. Η κυρία Γεννηματά φοβήθηκε και τα υπόλοιπα τα ξέρετε.

Βλέπετε νέα μέτρα για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση;

Η κυβέρνηση δεν κάνει διαπραγμάτευση. Μεταφράζει και υπογράφει. Απλώς για να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους, πότε πότε κάνουν πως αντιστέκονται και πριν εκπνεύσει ο χρόνος υπογράφουν. Πάντως όσο δεν αντιμετωπίζονται οι αιτίες της κρίσης τα μνημόνια και τα μέτρα θα ανακυκλώνονται. Είμαστε η χώρα με την μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη και ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει τις μικρότερες δαπάνες για τους ανέργους.

Τι προβλέπετε; Θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση την πολυπόθητη αναδιάρθρωση του χρέους;

Η πρόταση μας είναι να συνεννοηθούν όλα τα κόμματα σε μία κοινή στάση. Το χρέος αφορά τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας... Η κυβέρνηση όμως προτιμά να το κάνει επικοινωνιακό σήριαλ. Χωρίς εθνική γραμμή, τσαλαβουτάει και ό,τι βγει. Η γνωστή της συνταγή δηλαδή.

Αν, ο μη γένοιτο, δεν μπείτε στη Βουλή στις επόμενες εκλογές, τι θα κάνετε;

- Το Ποτάμι θα μπει στη Βουλή. Άλλη σκέψη δεν έχω.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)