to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:01 | 04.03.2015

πηγή: Ναυτεμπορική

Πολιτική

Στ. Στασινόπουλος: Έλειπαν τρία αρχεία της λίστας Λαγκάρντ από το πρώτο CD

Όπως υποστήριξε ο μάρτυρας, όταν του παραδόθηκε ο φάκελος με το στικάκι αμέσως πέρασε από το μυαλό του ότι επρόκειτο για τη λίστα Λαγκάρντ κι ενημέρωσε τον οικονομικό Εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόπη, ο οποίος διέταξε αμέσως έρευνα.


Στο Ειδικό Δικαστήριο όπου εκδικάζεται η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ με κατηγορούμενο τον πρώην Υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου, καταθέτει ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος.

Όπως υποστήριξε ο μάρτυρας, όταν του παραδόθηκε ο φάκελος με το στικάκι αμέσως πέρασε από το μυαλό του ότι επρόκειτο για τη λίστα Λαγκάρντ κι ενημέρωσε τον οικονομικό Εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόπη, ο οποίος διέταξε αμέσως έρευνα.

Όπως είπε, την ίδια μέρα έμαθε ότι το υλικό είχε σταλεί από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο, ενώ στη συνέχεια ο κ. Στασινόπουλος επισήμανε πως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του δεν συναντήθηκε ποτέ με τον προκάτοχό του ΙωάννηΔιώτηστον οποίο τηλεφώνησε για να συναντηθούν και να τον ενημερώσει. Η συνάντηση όμως δεν έγινε, καθώς σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο κ Διώτης αρνήθηκε επικαλούμενος οικογενειακά προβλήματα.

Μάρτυρας: Έδωσα αντίγραφο στον Εισαγγελέα παρουσία όλων. Και αμέσως το πρωτότυπο δόθηκε με εντολή Πεπόνη στους υπεύθυνους του περιφερειακού ελέγχου. Και όταν ανοίχτηκε ακούσαμε για πρώτη φορά ότι τα αρχεία ήταν 2.062. Και τότε είδαμε ότι είχε πρόβλημα σε σχέση με το προηγούμενο cd.

Πρόεδρος: Μα το πρώτο cd το είδαν μόνο τρία πρόσωπα, έκτοτε η τύχη του αγνοείται.
Τονίζοντας ότι ο έλεγχος για το ΣΔΟΕ ήταν πρωτόγνωρος, απαντώντας σε ερώτηση του αρεοπαγίτη Κωνσταντίνου Τσόλα υποστήριξε πως δε χρειαζόταν να πάρει εντολή για τον έλεγχο της λίστας.

Πρόεδρος: Σε εσάς η λίστα έφτασε επισήμως. Αν σας την έδιναν χέρι με χέρι τι θα κάνατε;

Μάρτυρας: Θα έκανα και πάλι έλεγχο. Δεν ξέρω κάποια διάταξη που να μου το απαγορεύει. Στο ΣΔΟΕ όλες οι πληροφορίες έρχονται ανεπισήμως, ανώνυμα.

Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου: Τι θα κάνατε αν σας την έδινε τη λίστα ο Υπουργός Οικονομικών;

Μάρτυρας: Θα πήγαινα στην υπηρεσία και θα την πρωτοκολλούσα. Θα κατέγραφα τον τρόπο που την παρέλαβα.

Εισαγγελέας: Και ας μην σας είχε πει για έλεγχο;

Μάρτυρας: Ναι.

Εισαγγελέας: Και χωρίς πρωτοκόλληση;

Μάρτυρας: Σε καμία περίπτωση δεν θα την κρατούσα χωρίς πρωτόκολλο.

Δικαστής: Τελικά ήταν απρόσφορο το μέσο ή ανίκανος ο μηχανισμός για να ελέγξει τη λίστα;

Πρόεδρος: Τώρα αυτή είναι μεγάλη συζήτηση για την παθογένεια του συστήματος.

Δικαστής: Επιτρέψτε μου, δεν ξέρω τι θα βγει από αυτή τη δίκη, αλλά έχουν φανεί οι αδυναμίες του ΣΔΟΕ.

Μάρτυρας: Μέχρι το 2010 δεν υπήρχε νόμος για άρση τραπεζικού απόρρητου. Όταν πήραμε τη λίστα υπήρχαν πολύ λίγα άτομα που μπορούσαν να ελέγξουν τους λογαριασμούς. Δεν υπήρχε υποδομή στο υπουργείο Οικονομικών. Επιπλέον ήταν η πολυπλοκότητα των ελέγχων γιατί ήταν και επιφανείς παράγοντες.

Στην κατάθεσή του ο μάρτυρας αναφέρθηκε στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έφτασε στην Ελλάδα από τη Γαλλία το δεύτερο CD της λίστας Λαγκάρντ, μετά την απώλεια του πρώτου, όπως είχε δηλώσει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Αφού άνοιξε ο φάκελος, που περιείχε το δεύτερο CD, διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν 2.062 αρχεία, δηλαδή τρία αρχεία περισσότερα από εκείνα που περιλαμβάνονταν στο πρώτο CD. Ύστερα από έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι τα επιπλέον αρχεία αφορούσαν συγγενικά πρόσωπα του πρώην Υπουργού.

Ο κ. Στασινόπουλος στις ερωτήσεις της υπεράσπισης του κ. Παπακωνσταντίνου,  επέμεινε ότι ο ίδιος ουδέποτε άνοιξε το δεύτερο στικάκι (σ.σ. που του παρέδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μέσω Μαξίμου) για να διαβάσει κάποιο αρχείο.

Συνήγορος: Από την πραγματογνωμοσύνη προκύπτει ότι ανοίχτηκαν από τον υπολογιστή του γραφείου σας πέντε αρχεία, την ημέρα που το παραλάβατε από το Παρίσι.

Μάρτυρας: Στις 12:45, που αναφέρετε, ήμουν στον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη. Δεν ανοίχθηκε κανένα αρχείο.

Συνήγορος: Αν εσείς είστε στο γραφείο του εισαγγελέα, τότε ποιος διάβασε τα αρχεία από τον υπολογιστή σας κιόλας; Μήπως χάσατε τον έλεγχο του υπολογιστή ή του στικ;

Μάρτυρας: Επαναλαμβάνω ότι ουδέποτε ανοίχτηκε το στικάκι.

Λίγο νωρίτερα, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης ζήτησε από το Ειδικό Δικαστήριο να μην καταθέσει καθώς είναι κατηγορούμενος σε άλλο δικαστήριο για την ίδια υπόθεση. Ο Πρόεδρος του απάντησε ότι οι μάρτυρες δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλουν δικονομικά αιτήματα και του ζήτησε να περιμένει τη σειρά του να καταθέσει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)