to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:37 | 16.05.2018

Οικονομία

Στ. Πιτσιόρλας: Τα θετικά βήματα στην ελληνική οικονομία αποτυπώνονται με οικονομικά δεδομένα και δείκτες

Η έξοδος από τα μνημόνια, θα πρέπει να συνοδευτεί με μεγάλες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε ως χώρα, υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας από τα Ιωάννινα, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη.


 Έκανε επίσης λόγο για θετικά βήματα στην ελληνική οικονομία, που αποτυπώνονται με οικονομικά δεδομένα και δείκτες, ενώ επισήμανε πως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των στρες-τεστ των τραπεζών, οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για την άρση των capital controls, κάτι που θα συμβάλει στην εισροή κεφαλαίων στις τράπεζες.

Ο υφυπουργός Οικονομίας κατά την ομιλία του σε ημερίδα της Περιφέρειας Ηπείρου, σχετικά με ένα καινοτόμο έργο που εκτελεί με χρηματοδότηση κατευθείαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η έξοδος από τα μνημόνιο τον Αύγουστο, πρέπει να συνοδευτεί «από μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο που δουλεύουμε. Να είναι μια τομή στην πορεία μας».

«Ως χώρα πρέπει να αλλάξουμε και είναι ευκαιρία τώρα, που κλείνουμε μια περίοδο πολύ επώδυνη, εάν θέλουμε να τιμήσουμε και τις θυσίες που κάναμε όλοι μας για να βγούμε από την κρίση, θα πρέπει να δρομολογήσουμε και να προγραμματίσουμε τρόπους δουλειάς και τρόπους σχεδιασμού διαφορετικούς», προσέθεσε ο κ. Πιτσιόρτας, ενώ σε δηλώσεις του μετά την ημερίδα ανέφερε:

«Θεωρώ ότι γίνονται βήματα μεγάλα. Οι δείκτες των 17, όλοι σχεδόν, είναι σε καλή πορεία. Προφανώς θέλουν πολύ δουλειά ακόμη. Όμως αυτή η βελτίωση, που αναγνωρίζεται από όλους πια, μας επιτρέπει αυτές τις ημέρες, να διαπραγματευόμαστε από καλύτερες θέσεις την τελική έξοδο από το μνημόνιο. Τον Αύγουστο του 2018, θα κλείσουμε αυτή την δύσκολη περίοδο των μνημονίων και αυτό θα είναι μια τεράστια επιτυχία. Το οφείλουμε αυτό στο γεγονός, ότι πάει καλύτερα η οικονομίας μας. Έχουμε λαμπρά δείγματα και στην αύξηση των εξαγωγών και στην αύξηση των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και στην αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και στην σταδιακή μείωση της ανεργίας. Νομίζω, ότι διαμορφώνεται ένα τοπίο καλύτερο.

Τελευταίο σημαντικό βήμα ήταν ότι οι τράπεζες μας πέρασαν τα στρες-τεστ που ήταν πάρα πολύ σημαντικό και νομίζω, ότι είναι επιβεβλημένο να προχωρήσουμε και στην άρση των capital controls. Τώρα πια δεν εμποδίζουν την εκροή κεφαλαίων, κατά την γνώμη μου εμποδίζουν την εισροή κεφαλαίων στην Ελλάδα». 

Εξάλλου, ο υφυπουργός Οικονομίας, κατά την ομιλία του, απέδωσε τα εύσημα στην Ήπειρο για την σωστή αξιοποίηση των εργαλείων, όπως το έργο ΣΔΙΤ για την κατασκευή της μονάδας απορριμμάτων, όσο και τα ενεργειακά έργα που δρομολογούνται μέσα από τι ευρωπαϊκό πρόγραμμα ELENA.

Αναφερόμενος στο εργαλείο ΣΔΙΤ είπε, πως πρόκειται για σύγχρονη μορφή υλοποίησης έργων υποδομών, κατά την διαδικασία της οποίας αξιοποιούνται στο έπακρον ιδιωτικοί πόροι μαζί με δημόσιους, για να έργα καλύτερης ποιότητας σε συγκεκριμένο χρόνο και χωρίς υπερβάσεις προϋπολογισμών. Μάλιστα ευχήθηκε το εγχείρημα της Ηπείρου να βρει πολλούς μιμητές στην Ελλάδα.

«Παραγωγική η σημερινή διαδικασία και δείχνει πόσο πολύ σύντομα μπορούμε να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας μας εάν λειτουργήσουμε όλοι μαζί» τόνισε ο κ. Πιτσιόρλας. Ωστόσο ανέφερε , «πως υπάρχει μια δυσκολία κατανόησης από όλους τους φορείς, στη χρησιμότητα αυτού του νέου εργαλείου που ονομάζουμε ΣΔΙΤ. Πρέπει κατά την γνώμη μου να ξεφύγουμε από την αντίληψη, την νοοτροπία του πως είχαμε μάθει να γίνονται τα δημόσια έργα».

 
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)