to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:02 | 25.07.2017

Οικονομία

Στ. Πιτσιόρλας: Προσδοκούμε ότι στα επιτόκια θα αντικατοπτριστεί η θετική πορεία της οικονομίας

«Προσδοκούμε ότι στα επιτόκια θα αντικατοπτριστεί η πραγματικά θετική πορεία της οικονομίας και θα είναι καλά» δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου.


«Σήμερα είναι η πρώτη απόπειρα εξόδου στις αγορές μετά από χρόνια, είναι πάρα πολύ σημαντική στιγμή» είπε ο κ. Πιτσιόρλας και πρόσθεσε: «Είναι θετική η πορεία της ελληνικής οικονομίας γενικότερα. Το γεγονός ότι αρχίζει να αναγνωρίζεται αυτό είναι πολύ θετικό και είναι φυσιολογικό. Σημασία έχει κι εμείς να στραφούμε σε αυτά και η εσωτερική πολιτική ζωή να στραφεί σε αυτές τις θετικές εξελίξεις και να συγκεντρωθεί στο πώς θα γίνουν ακόμη καλύτερα τα πράγματα, αντί να περιπλανιέται σε άλλα θέματα που δεν έχουν σημασία».

Ο υφυπουργός επισήμανε την ανάγκη να συμβάλουν όλοι «ούτως ώστε το θετικό κλίμα στην οικονομία να μετατραπεί σε μία πραγματική δυναμική» και να βγει η χώρα από το τέλμα. «Να μπούμε σε έναν δρόμο ανάπτυξης αποφασιστικά και να αρχίσει να ανακουφίζεται ο ελληνικός λαός» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό κλίμα σημείωσε ότι «επενδύσεις γίνονται ήδη, ο τουρισμός πάει πολύ καλά φέτος, υπάρχουν πάρα πολύ θετικά δείγματα κι αυτό οδηγεί στην ανάπτυξη επενδυτικών πρωτοβουλιών ήδη από φέτος», εκτιμώντας ότι «του χρόνου θα είναι ακόμη καλύτερα, αλλά ήδη αυτή τη στιγμή υλοποιούνται πάρα πολλά επενδυτικά προγράμματα, γίνονται πράξη σημαντικές και σημαντικές αποφάσεις επενδυτικές παίρνονται από μεγάλες εταιρείες, αλυσίδες, που διαμορφώνουν ένα κλίμα πάρα πολύ καλό».

«Η προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια είναι θεαματική και αυτό είναι που εκτιμούν και οι ξένοι, γι αυτό και υπάρχει αυτό το μεγάλο ενδιαφέρον. Αυτό στο οποίο υστερούμε και πρέπει οπωσδήποτε να διορθωθεί είναι και το εσωτερικό πολιτικό κλίμα» επισήμανε, διευκρινίζοντας πως «υπάρχει πλήρης αναντιστοιχία ανάμεσα στην πορεία της οικονομίας, τις δυνατότητες, τις πρωτοβουλίες που παίρνει η κυβέρνηση, για να στηρίξει την ανάπτυξη και στο εσωτερικό πολιτικό κλίμα, όπου η καθημερινή ατζέντα στην εσωτερική πολιτική ζωή βρίσκεται πολύ μακριά από αυτή τη δυναμική, που παρουσιάζει η οικονομία και δεν την ενισχύει». «Δε λέω να μη γίνεται η αντιπολίτευση, λέω όμως ότι εκεί που πραγματικά βλέπουμε και το βλέπουν και οι ξένοι ότι γίνονται βήματα, αυτά πρέπει να αξιοποιηθούν, γιατί είναι προς το καλό όλων» εξήγησε.

Ερωτηθείς σχετικά με την εξέλιξη της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε: «Η διαδικασία προχωράει γρήγορα, νομίζω ότι μέσα στο φθινόπωρο θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως η διαδικασία και αυτό σημαίνει ότι θα αρχίσουν και οι επενδύσεις και η αναδιοργάνωση του λιμανιού. Το παράδειγμα που έχουμε από τον Πειραιά, είναι πάρα πολύ θετικό. Πιστεύω ότι την ίδια πορεία θα ακολουθήσει και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης».

Αναφορικά με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας με υποθαλάσσιο καλώδιο, ο υφυπουργός παρατήρησε ότι έχει τεράστια γεωπολιτική σημασία για την Ελλάδα η συνεργασία με το Ισραήλ και την Κύπρο στα ενεργειακά θέματα, καθώς «η χώρα μπορεί να είναι ενεργειακός κόμβος», ενώ «η υποθαλάσσια διασύνδεση της Κρήτης και των νησιών με τον κορμό της χώρας είναι τεράστιας σημασίας, γιατί δημιουργεί προϋποθέσεις μεγάλης εξοικονόμησης για τη ΔΕΗ και το δίκτυο συνολικά, άρα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μειώσεις -τελικά- στο τιμολόγιο των καταναλωτών».

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)