to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:40 | 09.04.2017

Οικονομία

Στ. Πιτσιόρλας: Το 2017 θα είναι η χρονιά επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη - Ακριβώς αυτό είναι που φοβάται η αντιπολίτευση

Συνέντευξη του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιου Πιτσιόρλα στην Εφημερίδα REALNEWS και τον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή


Η συμφωνία που είναι προς υπογραφή δεν είναι υφεσιακή κύριε Υπουργέ;

Απάντηση: Το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι το σημείο στροφής προς την ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία. Ο ελληνικός λαός έχει υποβληθεί σε μεγάλες θυσίες. Την ευθύνη την έχουν όλοι όσοι οδήγησαν την χώρα σε αυτή την μεγάλη κρίση. Το να μην κάναμε το τελευταίο βήμα θα σήμαινε ότι όλες οι μέχρι τώρα θυσίες θα πήγαιναν χαμένες. Κάναμε σκληρή διαπραγμάτευση και πετύχαμε πολλά. Βεβαίως αυτό σήμαινε καθυστέρηση αλλά δεν γινόταν διαφορετικά.

Ο υφεσιακός χαρακτήρας ορισμένων μέτρων θα υπερκεραστεί από την δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας. Θα το πω και ας φανεί υπερβολικό. Η ελληνική οικονομία μπορεί να εκτιναχθεί τα επόμενα χρόνια. Αρκεί να το πιστέψουμε και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που μας προσφέρονται.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να βγει;

Απάντηση: Θα βγει διότι όλες οι αντίθετες προβλέψεις στηρίζονται σε παραδοχές που συγκρούονται με την πραγματική εικόνα της οικονομίας και κυρίως με την διαφαινόμενη δυναμική της.

Ανησυχείτε μήπως τα μέτρα δεν ψηφιστούν από την πλειοψηφία; Και κάτι τέτοιο δεν θα σήμαινε πτώση της κυβέρνησης και εκλογές;

Απάντηση: Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι συμπαγής. Όποιοι μπερδεύουν τον ανοιχτό διάλογο και την διατύπωση διαφορετικών απόψεων με διαφοροποίηση στην Βουλή κάνουν μεγάλο λάθος και θα διαψευστούν. Το καλοκαίρι του 2015, η κυβέρνηση Τσίπρα ανέλαβε το βάρος μιας συμφωνίας, την έθεσε στην κρίση του ελληνικού λαού, εξασφάλισε την εμπιστοσύνη του και έχει την ιστορική ευθύνη να βγάλει την χώρα από την κρίση. Σε αυτή την ευθύνη θα ανταποκριθεί μέχρι το τέλος και από αυτήν την ευθύνη δεν πρόκειται να αποδράσει όπως έκαναν άλλοι.

Τι ανάπτυξη περιμένετε το 2017; Και υπό ποιες προϋποθέσεις θα πιαστεί ο στόχος;

Απάντηση: Αυτό που μπορώ να πω σήμερα είναι ότι μέσα στο 2017 θα ξεκινήσει η υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων και ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο για επενδύσεις που βρίσκονται όλο αυτό το διάστημα στην αναμονή. Θα πρέπει λοιπόν πριν διατυπώσουμε συγκεκριμένες προβλέψεις να περιμένουμε να δούμε τη διαμόρφωση του οικονομικού κλίματος με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το 2017 θα είναι η χρονιά επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη. Ακριβώς αυτό είναι που φοβάται η αντιπολίτευση.

Εκτιμάτε ότι θα έπρεπε και η αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίσει κάποια από τα μέτρα ή τα αντίμετρα;

Απάντηση: Στη Δημοκρατία ο καθένας έχει τον ρόλο του και κρίνεται από τον τρόπο που ασκεί αυτόν τον ρόλο. Η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που έχει αναλάβει και θα τιμήσει την δέσμευσή της απέναντι στον ελληνικό λαό. Δεν πρόκειται να εξαρτήσει την πολιτική της από το τι θα κάνει η αντιπολίτευση. Το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης στηρίζεται στην εκτίμηση ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης ανοίγει μια περίοδος κατά την οποία η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει με γρήγορους ρυθμούς και στο τέλος του προγράμματος θα βγει από την επιτήρηση.

Το πολιτικό σχέδιο της αντιπολίτευσης στηρίζονταν στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση δεν θα τολμούσε ή δεν θα μπορούσε και θα έμενε στη μέση του ποταμού και θα βούλιαζε. Η εκτίμηση αυτή απεδείχθη λανθασμένη και τώρα η αντιπολίτευση είναι αντιμέτωπη με κενό στρατηγικής.

Η πόλωση που επικρατεί σήμερα στην πολιτική ζωή σας βρίσκει σύμφωνο; Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η μνημονιακή πολιτική πρέπει να εφαρμόζεται ανεξαρτήτως κυβερνήσεως; Ή θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες εθνικής συνεννόησης;

Απάντηση: Πιστεύω ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να περάσουμε σε μια νέα φάση με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Η πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να εστιάσει στα ουσιαστικά ζητήματα της εθνικής στρατηγικής, του αναπτυξιακού μοντέλου και της ανασυγκρότησης του κράτους. Επί αυτών των θεμάτων πρέπει να διαμορφωθούν οι νέες διαχωριστικές γραμμές στο πολιτικό σύστημα της χώρας και τις ιδεολογικές αναφορές του.

Η διάκριση μνημονιακών - αντιμνημονιακών δυνάμεων ανήκει στο παρελθόν. Όπως στο παρελθόν ανήκει και η σύγκρουση ως προς το τι προηγήθηκε της μεγάλης κρίσης. Ας τραβήξουμε μια γραμμή και ας συγκρουστούμε για το πώς βλέπουμε το μέλλον της χώρας. Και κάτι τελευταίο. Κατά την γνώμη μου, η δημοκρατία είναι ένα ανταγωνιστικό πολίτευμα. Η συνεννόηση πρέπει να αφορά το πλαίσιο εντός του οποίου διεξάγεται ο ανταγωνισμός. Δηλαδή να αφορά την τήρηση των δημοκρατικών κανόνων. Δημοκρατία με μία άποψη δεν υπάρχει.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του, μετά και τα μέτρα που λαμβάνουν, δεν έχουν σχέση με την Αριστερά…

Απάντηση: Ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίζεται μια κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» στην οποία περιήλθε η χώρα με την ευθύνη άλλων. Προσπαθεί να τη διαχειριστεί με το λιγότερο κόστος για τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Ως Αριστερά οφείλει να αλλάξει εκ βάθρων όλες τις δομές, νοοτροπίες και πρακτικές που μας οδήγησαν στην μεγάλη κρίση.

Σε αυτό το μεγάλο στοίχημα θα κριθεί από όσα θα κάνει από εδώ και πέρα. Πριν από όλα όμως πρέπει να εξασφαλίσει ξανά για την χώρα την ελευθερία να αποφασίζει μόνη της. Εάν αυτό το καταφέρει θα δικαιώσει απόλυτα την ιστορία της Αριστεράς και τον ρόλο της.

Μετά από τυχόν συμφωνία τι είδους πλειοψηφίες πρέπει κατά τη γνώμη σας να επιδιώξουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ; Πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες;

Απάντηση: Κατά την γνώμη μου, μέχρι τις εκλογές του 2019 θα πρέπει να διαμορφωθούν οι όροι μιας ευρείας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που θα υλοποιήσει το μεγάλο σχέδιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της Δίκαιης Ανάπτυξης. Δεν μ’ αρέσει να χρησιμοποιώ ετικέτες, πολλώ μάλλον που η κρίση έχει φέρει τα πάνω κάτω σε όλα τα επίπεδα. Λογικό είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει συμμαχίες κατ’ αρχήν στα συγγενέστερα με αυτόν ιστορικά ρεύματα. Όμως αναμφίβολα πιστεύω ότι υπάρχουν νέα στρώματα στην κοινωνία μας, δημιουργικών δυνάμεων που είναι φορείς νέων αντιλήψεων με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συναντηθεί. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)