to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:30 | 04.03.2020

Πολιτική

Στ. Πέτσας: Νέα κέντρα κράτησης μεταναστών, σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, θα φτιάξει η κυβέρνηση

O κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είποε ότι θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες οι χώροι, κοντά σε αεροδρόμια, «είτε στη Θεσσαλονίκη, είτε στην Αθήνα» όπου θα κρατούνται όσοι εισήλθαν στη χώρα μετά την Κυριακή 1η Μαρτίου.


Με το γνωστό σκεπτικό της κυβέρνησης ότι «βασική προτεραιότητα, τις τελευταίες ημέρες, είναι να μπει ένα φρένο στην παράνομη εισροή στη χώρα μας», ο Στ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι «όπως αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ, τα άτομα που θα εισέρχονται από την Κυριακή και μετά στην Ελλάδα» - «όσα καταφέρνουν, αυτά τα λίγα που καταφέρνουν, να περάσουν», υπογράμμισε για προφανείς λόγους -  «θα κρατούνται σε κέντρα κράτησης και άμεσης επιστροφής, που δεν θα είναι στα νησιά».

«Εξετάζουμε δύο περιοχές», πρόσθεσε, «τις οποίες θα ανακοινώσουμε τις επόμενες ώρες, με στόχο να είναι κοντά σε αεροδρόμια, είτε στη Θεσσαλονίκη, είτε στην Αθήνα, προκειμένου να γίνει αυτή η μεταφορά, από τα νησιά κυρίως όπου υπάρχει τέτοιο θέμα, σε αυτούς τους χώρους, και ταυτόχρονα να κινείται άμεσα η διαδικασία για την επιστροφή στις χώρες προέλευσής τους».

«Άρα, είναι μία ξεχωριστή κατηγορία ανθρώπων, που δεν θα μπαίνουν στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, δεν θα καταγράφονται -σύμφωνα με την Απόφαση του ΚΥΣΕΑ- για αίτηση χορήγησης ασύλου, και θα κινείται άμεσα η διαδικασία για την επιστροφή τους» υποστήριξε, καταλήγοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παραμένει ωστόσο άγνωστο με ποιο σκεπτικό και νομική βάση θα αρνούνται στους νεοεισερχόμενους την κατάθεση αίτησης ασύλου, όπως ρητά επιτρέπει το διεθνές δίκαιο, αλλά και ποια ακριβώς θα είναι η «διαδικασία της επιστροφής» στην οποία αναφέρεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ήδη οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν υποστηρίξει ότι «το δικαίωμα στο αίτημα ασύλου δεν είναι διαπραγματεύσιμο» - με πλέον πρόσφατη, ενδεικτικά, τη Διεθνή Αμνηστία.

Πληροφορίες για δημιουργία κλειστού κέντρου κράτησης, στη βόρεια Ελλάδα, διακινούνται επίσης από το πρωί από «κύκλους» του υπ. Μετανάστευσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)