to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:35 | 07.06.2021

Κοινωνία

Στ. Παπαδημητρίου: Καταργώντας το ΣΕΠΕ ο Χατζηδάκης ομολογεί ότι νομοθετεί και φεύγει «από τον τόπο του εγκλήματος»

Το ευρωπαϊκό κεκτημένο ορίζει ότι οι επιθεωρητές εργασίας εποπτεύονται από τα υπ. Εργασίας, είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι και να έχουν ειδική εκπαίδευση.


Το νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη είναι χειρότερο απ’ όσο περιμέναμε διότι περιλαμβάνει και την κατάργηση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ). Πέραν του ότι ξεχειλώνει την εργατική νομοθεσία ώστε να ταιριάζει στο «μέγεθος» του κάθε εργοδότη, αποδιαρθρώνει και τον μοναδικό προστατευτικό θεσμό στον οποίον μπορούν να προσφύγουν οι εργαζόμενοι.

Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, η επιθεωρήτρια Εργασίας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Σταυρούλα Παπαδημητρίου, μιλώντας Στο Κόκκινο στη Μαρίνα Μάνη και στον Χρυσόστομο Λουκά.

Η κα Παπαδημητρίου μεταξύ άλλων τόνισε ότι υπάρχει διάταξη στο νομοσχέδιο που αναφέρει «καταργείται το ΣΕΠΕ» και δημιουργείται μία Ανεξάρτητη Αρχή, η Επιθεώρηση Εργασίας. Κατά το Σύνταγμα, όπως εξήγησε, η εργασία προστατεύεται από το κράτος. Το κράτος δηλαδή μεριμνά για την απασχόληση. Μεταφέροντας αυτή τη «μέριμνα» σε μία Ανεξάρτητη Αρχή, της οποίας ο διοικητής είναι ανεξάρτητος, ο έλεγχος δεν γίνεται από το κράτος.

«Να θυμίσω ότι ακόμα και στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, όταν ζούσαμε έναν άλλον οδοστρωτήρα στις εργασιακές σχέσεις, οι επιθεωρητές εργασίας μπήκαν μπροστά και έβαλαν όρια. Για παράδειγμα, ότι δεν μπορεί ο εργοδότης να μετατρέψει μία σύμβαση πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής διότι δεν είναι ανθρώπινο, δεν μπορεί να ζήσει ο εργαζόμενος» σημείωσε η κα Παπαδημητρίου.

Επανέλαβε δε ότι η ανεξαρτησία του επιθεωρητή εργασίας προβλέπεται και από διεθνείς συμβάσεις, είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο (από το 1975) και δεν ισχύει αυτό που λέει ο υπουργός ότι το νομοσχέδιό του «έρχεται» στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Όπως εξήγησε στις ευρωπαϊκές χώρες οι επιθεωρητές εργασίας εποπτεύονται από τα υπουργεία Εργασίας αλλά είναι και μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, άρα να μη φοβούνται, και να έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση για να επιτελούν το ρόλο τους. Τώρα, η υπηρεσιακή κατάσταση των επιθεωρητών θα είναι λευκό χαρτί στα χέρια του διοικητή.

Στην ουσία, πρόκειται για παραδοχή του κ. Χατζηδάκη ότι «εγώ σ’ αυτό το έγκλημα νίπτω τας χείρας μου», ότι «το κάνω και φεύγω από τον τόπο του εγκλήματος».

Σύμφωνα με την κα Παπαδημητρίου ο υπουργός Εργασίας ξέρει ότι με αυτό που νομοθετεί, την επόμενη ημέρα θα αυξηθούν τα εργατικά ατυχήματα και η παραβατικότητα στην εργασία, αλλά αυτός, δεν θέλει να απολογείται για τις επιπτώσεις του νόμου του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)