to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:57 | 17.03.2017

Πολιτική

Στ. Κούλογλου στο BBC: Ο Ερντογάν μπλοφάρει

Για τις απειλές που εξαπέλυσε κατά της ΕΕ ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν και οι οποίες αφορούν στη μη τήρηση της συμφωνίας για την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών, που πέρασαν παράνομα στην ΕΕ από την Τουρκία, μίλησε ο Στέλιος Κούλογλου, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο BBC.


Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τη στάση του Τούρκου Προέδρου, δήλωσε ότι ο τελευταίος μπλοφάρει. Όπως εξήγησε, η Τουρκία χρειάζεται την εν λόγω συμφωνία όσο και η ΕΕ, καθώς η οικονομία της βρίσκεται σε δύσκολη θέση, εξαιτίας της πολιτικής αναταραχής και των τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν σημειωθεί στο τουρκικό έδαφος και έχουν βλάψει σοβαρά τον τουρισμό της χώρας.
 
Κατά τον Στ. Κούλογλου, είναι φανερό ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν παίζει τώρα το εθνιστικό χαρτί του για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης επειδή έχει ένα δημοψήφισμα να κερδίσει στα μέσα Απριλίου και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος πίσω από την ένταση που δημιούργησε πρόσφατα με την Ολλανδία και τη Γερμανία, με αφορμή τη ματαίωση από τις τελευταίες των πολιτικών συγκεντρώσεων που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν εκεί.
 
Όσον αφορά στον έλεγχο που πραγματικά έχουν οι τουρκικές αρχές επί της μεταναστευτικής ροής προς την ΕΕ και στη μείωση στον αριθμό των προσφύγων που προσεγγίζουν πλέον τα ελληνικά νησιά, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε τη πτώση αυτή, στον έλεγχο που ασκήθηκε ως ένα βαθμό εκ μέρους της Τουρκίας στη δράση των διακινητών προσφύγων, αλλά πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Ερντογάν δεν έχει στη διάθεσή του μια πόρτα που μπορεί ν’ ανοίγει και να κλείνει όποτε το θελήσει».
 
Όπως εξήγησε, οι πρόσφυγες έχουν πλέον αναπτύξει ένα σύστημα επικοινωνίας με δικούς τους ανθρώπους στην Ευρώπη, το οποίο τους επιτρέπει να γνωρίζουν ότι ακόμη κι αν διασχίσουν το Αιγαίο και φτάσουν στην Ελλάδα, θα παραμείνουν μπλοκαρισμένοι εκεί, καθώς τα βόρεια σύνορα της χώρας μας είναι κλειστά. Έτσι, επιλέγουν πλέον τον ιταλικό κι όχι τον ελληνικό δρόμο.
 
(το ηχητικό της συνέντευξης)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)