to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:27 | 20.04.2021

Πολιτική

Στ. Κούλογλου: Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις, αλλά όχι και λοιμωξιολόγος!

«Από ότι προκύπτει από τα πρακτικά της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, που διέρρευσαν, φαίνεται ότι η επιτροπή κατευθύνεται από πολιτικά πρόσωπα, όπως η κα Κεραμέως, ο κ. Γεραπετρίτης ή ο κ. Σκέρτσος», σημείωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Στ. Κούλογλου


«Από ότι προκύπτει από τα πρακτικά της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, που διέρρευσαν, φαίνεται ότι η επιτροπή κατευθύνεται από πολιτικά πρόσωπα, όπως η κα Κεραμέως, ο κ. Γεραπετρίτης ή ο κ. Σκέρτσος, που παρίστανται στις συνεδριάσεις και συμπεριφέρονται σαν ειδικοί. Ό,τι δηλώσεις είσαι στην Ελλάδα, όπως έλεγε και ο φημισμένος εικαστικός Γιάννης Τσαρούχης, αλλά όχι και λοιμωξιολόγος», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο Atlas TV και στους Χρήστο Τσαλικίδη και Σταύρο Οραήλογλου.

«Τους προηγούμενους μήνες η κυβέρνηση σε κάποιες περιπτώσεις κρύφτηκε πίσω από την επιτροπή αλλά φαίνεται ότι σε άλλες την καθοδήγησε με πιέσεις σε συγκεκριμένες εισηγήσεις για αυτό και έχουμε αποφάσεις που δεν ανταποκρίνονται στην κοινή λογική ή στα υγειονομικά δεδομένα. Για παράδειγμα, το να ανοίξουν τα σχολεία 15 μέρες πριν το Πάσχα, ενώ θα μπορούσαν να ανοίξουν μετά, που ενδεχομένως ο ιός να είχε υποχωρήσει, έχει λογική μόνο για τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων. Τα οριζόντια μέτρα για την λειτουργία της οικονομίας, την ώρα που κάποιες περιοχές είχαν λιγότερο ή και καθόλου πρόβλημα σε σχέση με άλλες, θα μπορούσαν επίσης να είχαν αποφευχθεί», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας: 

«Αν οι ειδικοί εισηγούνται κάτι πρέπει να το ακολουθούμε. Ωστόσο τα κόμματα έχουν το δικαίωμα να διατυπώνουν προτάσεις. Για παράδειγμα, η εστίαση με τραπεζοκαθίσματα έξω θα έπρεπε να είχε ανοίξει. Στο νότο της Ιταλίας, που έχουμε παραπλήσιες καιρικές συνθήκες, η εστίαση έχει ανοίξει ήδη. Υπάρχουν τοπικές οικονομίες στην Ελλάδα που ζουν από αυτό».

Όσον αφορά τις αντιδράσεις των πολιτών στα μέτρα της κυβέρνησης, φαινόμενα που δεν είναι συχνά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο Στέλιος Κούλογλου εξήγησε πως η διαφορά είναι ότι «στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για τα μέτρα και πότε σταματούν, και ο κόσμος κανονίζει την πορεία του. Εδώ βλέπουμε αντιφατικές κινήσεις και δηλώσεις με αποτέλεσμα ο κόσμος να αντιδρά στο μακρύτερο lockdown με πενιχρά αποτελέσματα».

Ακόμη, κληθείς να σχολιάσει τη σύγκρουση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογο του, ο ευρωβουλευτής δήλωσε πως «το γεγονός ότι ο Δένδιας απάντησε στην πρόκληση Τσαβούσογλου ήταν σωστή κίνηση. Όμως από εκεί και έπειτα, μια σύγκρουση που θύμιζε περισσότερο τηλεοπτικό ντιμπέιτ παρά διπλωματία δεν ήταν απαραίτητη. Η διπλωματία για να πετύχει πρέπει να γίνεται με ηρεμία μακριά από την επιρροή της κοινής γνώμης. Τώρα που ικανοποιήθηκε το θυμικό και των δυο πλευρών τι θα γίνει; Οι πιθανότητες για την διευθέτηση των διαφορών είναι περισσότερες ή λιγότερες; Μάλλον λιγότερες γιατί έχει μεσολαβήσει αυτή η σύγκρουση και επειδή οι λαοί των δυο χωρών έχουν πλέον περισσότερα εχθρικά αισθήματα ο ένας απέναντι στον άλλο».

Ωστόσο, μετά από αυτή τη σύγκρουση στην Άγκυρα, όπως ανέλυσε ο Στ. Κούλογλου «η εξωτερική μας πολιτική στα ελληνοτουρκικά είναι σε παράλυση. Ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να υπάρξει διευθέτηση με τη Τουρκία και όποιες διαφορές παραμείνουν να λυθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τώρα όμως βλέπουμε ότι πέρα από τον κ. Σαμαρά και τον κ. Καραμανλή, και ο κ. Δένδιας έχει διαφορετική άποψη.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουμε σαφή στρατηγική απέναντι στην Τουρκία καθώς έχει αποδειχθεί ότι ο χρόνος που περνάει στα ελληνοτουρκικά λειτουργεί εις βάρος της Ελλάδος. Πριν από 20 χρόνια, για παράδειγμα, εάν είχαμε συμφωνήσει για το Κυπριακό δε θα μιλούσαμε τώρα για δυο κράτη, όπως λέει ο Ερντογάν και σχεδόν έχει αποδεχθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά. Το ’74 μετά την εισβολή στην Κύπρο, λέγαμε “όχι διχοτόμηση όχι ομοσπονδία” και τώρα 40 χρόνια μετά ευχόμαστε να υπάρξει ομοσπονδία».

Ολόκληρη η συνέντευξη:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)