to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:50 | 26.07.2019

Πολιτική

Στ. Κούλογλου: Σε εξέλιξη απόπειρα δημιουργίας νέου καθεστώτος

«Είναι σε εξέλιξη μια απόπειρα δημιουργίας ενός νέου καθεστώτος», τόνισε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό της Κέρκυρας « Κύμα FM ».


To νέο μοντέλο διακυβέρνησης είναι υπερσυγκεντρωτικό, καθώς όλες οι εξουσίες είναι συγκεντρωμένες στο πρωθυπουργικό γραφείο που αποτελείται βασικά από μη εκλεγμένους συμβούλους. Καταργούνται μια σειρά ανεξάρτητες αρχές. Επί της ουσίας καταργείται το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, όπως και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και οι Επιθεωρητές Υγείας και Δημοσίων Έργων. Το opengov.gr, αυτή η πολύ σημαντική θετική εξέλιξη, σύμφωνα με το οποίο όλα τα νομοσχέδια έπρεπε να συζητηθούν, να τεθούν σε διαβούλευση καταργείται στην πράξη, καθώς το νομοσχέδιο με τις εξουσίες του πρωθυπουργικού γραφείου δεν πέρασε από καμία διαβούλευση.

Ιδεολογικά το νέο σύστημα στηρίζεται στο τρίπτυχο πατρίς-θρησκεία-οικογένεια, αν και την πατρίδα -όπως την εννοούν-  την έχουν ξεχάσει προς το παρόν στο μακεδονικό. Η υπουργός παιδείας συμπεριφέρεται σαν θεούσα του κατηχητικού, οι παπάδες έχουν βγει στα μπαλκόνια κι ευλογούν την νέα κυβέρνηση, καθώς το Άγιο όρος θα κάνει μπίζνες με τον αρμόδιο υπουργό κ. Γεωργιάδη.

Σε οικονομικό επίπεδο προωθείται ένα κλίμα ασυδοσίας, ενώ είχαμε και επιστολή διαμαρτυρίας προς την Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού από τους επιχειρηματίες της Μυκόνου επειδή γίνονται πολλοί έλεγχοι από το ΣΔΟΕ, το οποίο καταργείται και περνάει κι αυτό με κάποια άλλη μορφή στον πρωθυπουργό. Το επόμενο βήμα είναι νομίζω ότι θα υπάρξει μια οικονομική διαπλοκή τύπου Κολομβίας, όπου θα δοθούν τα πάντα σε ορισμένους ολιγάρχες.

Το άλλο νέο στοιχείο είναι ο σχεδόν πλήρης έλεγχος των ΜΜΕ, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην μπορούν να πληροφορηθούν τι πραγματικά κάνει η κυβέρνηση. Εδώ έχουμε αθέτηση, μέσα σε δέκα μέρες,  2 βασικών προεκλογικών υποσχέσεων. Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση θα τελείωνε με την επένδυση στο Ελληνικό σε μια εβδομάδα. Έτσι δεν είχε πει ο κος Μητσοτάκης; Πριν από τις εκλογές, υπήρχαν εκπομπές στην τηλεόραση που επί μία ώρα βρίζανε την προηγούμενη κυβέρνηση επειδή δεν είχε λύσει το πρόβλημα, αλλά τώρα λένε ότι ελπίζουν να το λύσουν μέσα στο 2019, γιατί είναι σύνθετο.

Εμφανίζεται η ψεύτική εικόνα ότι η κυβέρνηση είχε πλήρες πρόγραμμα δράσης, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπήρχε προετοιμασία. Υποτίθεται ότι η ανομία θα επιλύετο με την μετατροπή του Πολυτεχνείου σε μέρος του μουσείου. Αποδείχθηκε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Δεν μπορούσε δηλαδή το Πολυτεχνείο να περάσει σε άλλο καθεστώς. Έχει δοθεί δωρεά στο ελληνικό δημόσιο για να είναι εκπαιδευτικό ίδρυμα κι όχι μουσείο. Αυτό μάλλον δεν το ξέρανε και τώρα το ανακάλυψαν ».

Μιλώντας για τον νέο πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι « ο κος Τζόνσον είναι το τέκνο της μεγαλύτερης πολιτικής κρίσης της χώρας μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Είναι ένας από τους δημιουργούς της κρίσης, διότι ήταν από τους βασικούς υπερασπιστές της πολιτικής του Βrexit, της αποχώρησης δηλαδή  από την ΕΕ της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία σταδιακά θα μετατραπεί σε μικρή Αγγλία. Η Σκωτία θέλει να παραμείνει στην ΕΕ, όπως και η Βόρειος Ιρλανδία.

Αν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, ο κος Τζόνσον θα δρέψει τους καρπούς αυτής της δημαγωγικής ακροδεξιάς, εθνικιστικής πολιτικής, που οδήγησε στο Βrexit. Οι κάτοικοι της Μεγάλης Βρετανίας παρασύρθηκαν από την δημαγωγία. Υπάρχει ένα κοινωνικό υπεδάφος  γι” αυτό, η μεγάλη φτώχεια που υπάρχει στη Μεγάλη Βρετανία λόγω της Θάτσερ και των πολιτικών του νεοφιλελευθερισμού. Τα τελευταία χρόνια περίπου 5 εκατομμύρια Βρετανοί πέρασαν κάτω από το όριο της φτώχειας, το 1/3 των παιδιών πηγαίνουν στα σχολεία πεινασμένα. Σε αυτούς τους ανθρώπους απευθύνθηκαν οι Βρετανοί δημαγωγοί κι είπαν ότι αν βγουν από την ΕΕ θα έχουν καλύτερη εκπαίδευση, καλύτερη υγεία, τους πούλησαν πατριωτισμό.

Πρόκειται για ένα προϊόν που εύκολα το βρίσκεις, εύκολα το πουλάς και μετά ακολουθούν οι συνέπειες, ένα συμπέρασμα που ισχύει όχι μόνο για την Μεγάλη Βρετανία αλλά και γι' αυτά που συνέβησαν και συμβαίνουν και στην Ελλάδα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)