to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:24 | 23.12.2020

Πολιτική

Στ. Κούλογλου: Πρώτη φορά ο Ναπολέοντας είναι ευχαριστημένος με το Βατερλό του

Βατερλό παρατηρεί ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στέλιος Κούλογλου, τόσο στην πολιτική της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, που έφερε την χώρα στην τελευταία θέση της μέτρησης του Bloomberg, όσο και της ελληνικής διπλωματίας στα ελληνοτουρκικά. Αλλά, «πρώτη φορά βλέπω τον Ναπολέοντα να είναι ευχαριστημένος με το Βατερλό του», σχολίασε μιλώντας στην ΕΡΑ Θεσσαλονίκης και στην Ασπασία Βούζη.


Όσον αφορά το μέτωπο της πανδημίας, ο Στ. Κούλογλου δήλωσε ότι «δυστυχώς ήρθαμε τελευταίοι στη μέτρηση του Bloomberg. Είναι μια μέτρηση που λαμβάνει υπόψη διάφορους παράγοντες, όπως το ποσοστό θνησιμότητας, τα μέτρα που έχουν ληφθεί, την αυστηρότητα του lockdown. Με βάση όλα αυτά, είμαστε τέταρτοι από τέλος σε μια λίστα 53 κρατών διεθνώς. Ακολουθούν τρεις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Στην Ευρώπη είμαστε στην τελευταία θέση. Αυτό γιατί η πρώτη καλή περίοδος της Άνοιξης δεν αξιοποιήθηκε. Πλέον είμαστε σε πολύ κακή θέση και δεν έχει τελειώσει ακόμη η πανδημία».

Για το γεγονός ότι σε όλη την ΕΕ η υγειονομική κατάσταση δεν είναι καλή, ο ευρωβουλευτής εξήγησε πως αυτό συμβαίνει διότι η Ευρώπη «βρέθηκε στο επίκεντρο του δεύτερου κύματος, την σφοδρότητα του οποίου δεν είχε υπολογίσει. Η Ευρώπη είναι το κέντρο του κόσμου κατά κάποιο τρόπο. Περνούν όλοι από εδώ. Στις ΗΠΑ, που είναι επίσης μεγάλο εμπορικό κέντρο έχουν τεράστιο πρόβλημα. Αντιθέτως, χώρες πιο απομονωμένες βλέπουμε ότι έχουν ελάχιστα κρούσματα. Στη Ν. Ζηλανδία για παράδειγμα, δεν έχουν καθόλου κρούσματα. Έκλεισαν την χώρα, που είναι νησί, και τελείωσε το πρόβλημα. Όσο πιο ανοιχτός είσαι τόσο μεγαλύτερο πρόβλημα έχεις. Το είδαμε αυτό με το Βέλγιο, όπου οι Βρυξέλλες, είναι κέντρο διερχομένων, και στην Ιταλία όπου το Μιλάνο έχει πολλές εμπορικές σχέσεις με την Κίνα. Επίσης επειδή δεν υπάρχει ενιαία στάση, κάθε χώρα παρά τις διακηρύξεις προσπαθεί να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα. Αυτή η σύγκρουση των 27 κρατών-μελών δημιουργεί πρόβλημα».

Για τους εμβολιασμούς που επίκεινται να ξεκινήσουν, αλλά και τα ερωτήματα που έχουν προκύψει με τον τελικό αριθμό των δόσεων που θα φτάσουν στην Ελλάδα, ο Στέλιος Κούλογλου σχολίασε πως «το εμβόλιο είναι περισσότερο ένα φάρμακο ελπίδας παρά προστασίας. Είναι καλοδεχούμενο και όλοι πρέπει να το κάνουμε όταν έρθει η ώρα. Όμως υπάρχουν ακόμη παράγοντες αδιευκρίνιστοι που το καθιστούν προσωρινό μέτρο. Δεν ξέρουμε εάν ο εμβολιασμένος είναι φορέας που μπορεί να το μεταδώσει ή όχι, αν δεν παίρνει προφυλάξεις. Δεν ξέρουμε πόσο κρατά η ανοσία. Δυο μήνες ή δυο χρόνια;

Σε αυτό το ασαφές αλλά ελπιδοφόρο περιβάλλον, οι πολιτικοί στις Βρυξέλλες υπερέβαλαν λέγοντας ότι εξασφάλισαν εκατομμύρια δόσεις. Κατ’ αντιστοιχία κάθε κυβέρνηση υπερέβαλε σε εθνικό επίπεδο. Υπάρχει όμως και ο ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών-μελών. Η Γερμανία έχει εξασφαλίσει περισσότερα εμβόλια από τα πρώτα 10.000 που έχουν εξασφαλίσει οι περισσότερες χώρες. Αυτό γιατί έκανε ξεχωριστές συμφωνίες με τις εταιρίες. Εξάλλου το εμβόλιο είναι αμερικανο-γερμανική παραγωγή. Αυτό στις Βρυξέλλες το κρατάνε κρυφό, διότι αν γινόταν δημόσιο θα υπήρχαν αντιδράσεις».

Σε κάθε περίπτωση, «οι εμβολιασμοί ξεκινούν τον Γενάρη, και αυτό είναι θετικό. Δεν αποτελεί όμως την οριστική λύση του προβλήματος. Θα υπάρξουν και άλλα εμβόλια και τροποποιήσεις μέχρι να φτάσουμε στο τέλος της κατάστασης, που μάλλον διαφαίνεται να έρχεται το καλοκαίρι. Μέχρι τότε πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με την οικονομία», τόνισε ακόμη ο ευρωβουλευτής και συμπλήρωσε:

«Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η πρώτη κίνηση συλλογικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο αντιμετώπισης μιας κρίσης, σε αντιδιαστολή με την εθνικιστική αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης του 2009-2010. Όμως από μόνο του δεν αρκεί. Κάθε χώρα πρέπει να κάνει κινήσεις για την ενίσχυση της δικής της οικονομίας. Στις Βρυξέλλες, με εξαίρεση την εστίαση, η οικονομία έχει αρχίσει και κινείται. Στην Ελλάδα από φόβο ότι το ΕΣΥ θα καταρρεύσει, κάτι που πήγε να γίνει στην βόρειο Ελλάδα, τα μέτρα είναι πολύ αυστηρά και οριζόντια. Τα μέτρα έχουν μικρή αποτελεσματικότητα. Βλέπουμε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων είναι ακόμη υψηλός. Επίσης τα μέτρα έχουν πλήξει σημαντικά την οικονομία.

Αντιθέτως θα έπρεπε περιοχές με μεγάλο πρόβλημα, όπως η Θεσσαλονίκη, να κλείσουν, αλλά άλλες, όπως η Κρήτη, όπου το πρόβλημα είναι μικρό ή και ανύπαρκτο, να αφεθούν να δουλέψουν, τηρώντας φυσικά τους υγειονομικούς κανόνες. Αυτό απαιτεί να κάνουμε πολλά τεστ για να ξέρουμε την κατάσταση. Τώρα πάμε στα τυφλά. Αν στην Κρήτη είχαν αφήσει την οικονομία να δουλέψει και έκαναν πολλά τεστ, θα ήξεραν εάν κάτι πάει να ξεφύγει, και θα μπορούσαν να πάρουν τότε έκτακτα μέτρα. Τώρα είτε Κοζάνη είτε Σητεία, το ίδιο και το αυτό».

Το δεύτερο Βατερλό αφορά την ελληνική διπλωματία και τα ελληνοτουρκικά, όπως παρατήρησε ο Στέλιος Κούλογλου. «Η στάση της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία δεν ήταν η επιθυμητή. Επικράτησαν τα εθνικά συμφέροντα εις βάρος της επίδειξης ισχύος και της στήριξης υπέρ χωρών όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Από την άλλη πλευρά, από την Ελλάδα λείπει μια στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος και για αυτό πήγαμε από αποτυχία σε αποτυχία με αποκορύφωμα την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, που όχι μόνο δεν ελήφθησαν οι κυρώσεις που είχαν προαναγγελθεί από ελληνικής πλευράς, αλλά παραπέμφθηκε η υπόθεση στην Σύνοδο του Μαρτίου.

Το μεγάλο ερώτημα είναι η Τουρκία θα αναπροσαρμόσει την πολιτική της και θα γίνει λιγότερο επιθετική. Οι δηλώσεις Ερντογάν είναι λιγότερο εμπρηστικές από το προηγούμενο διάστημα. Αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με την στάση της Ευρώπης, αλλά με την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ, όπου ενώ ο Τράμπ του είχε δώσει το πράσινο φως, με τον Μπάιντεν φαίνεται ότι τα πράγματα δεν θα είναι ίδια. Ο Ερντογάν που είναι καλός στους διπλωματικούς ελιγμούς και κανείς δεν τον ελέγχει από την αντιπολίτευση, κάνει αναπροσαρμογές και αυτές μπορεί να φανούν χρήσιμες για την Ελλάδα, αλλά θα πρέπει και εμείς να πούμε σαφώς εάν θέλουμε διαπραγμάτευση και τι είμαστε διατεθειμένοι να διαπραγματευτούμε. Θα πρέπει η κυβέρνηση να πει με ειλικρίνεια στους πολιτικούς αρχηγούς και στον ελληνικό λαό την στρατηγική της. Δεν μπορούμε να πορευόμαστε με διγλωσσία και μυστικές συμφωνίες».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)