to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:44 | 11.09.2019

Πολιτική

Στ. Κούλογλου: Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής του κ. Σχοινά δεν απειλείται από τους μετανάστες, αλλά από τις πολιτικές λιτότητας

«Eίναι πολύ θετικό για τη χώρα μας που ο Μαργαρίτης Σχοινάς πήρε θέση Αντιπροέδρου, αλλά τα καθήκοντα που αναλαμβάνει είναι από περίεργα ως σουρεαλιστικά», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3.


«Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι με τις ευλογίες της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Μ. Σχοινάς αναλαμβάνει να προστατέψει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Κάτι αντίστοιχο είχε πει και ο Τραμπ και προκάλεσε ρίγη - ότι θα προστατέψουμε τον δικό μας τρόπο ζωής από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Ελπίζω να μην εννοεί το ίδιο η κ. φον ντερ Λάιεν και τελικά οι μπλεγμένες αρμοδιότητες του Μ. Σχοινά να μην μείνουν μόνο στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό στην κατεύθυνση του “να μην είναι η Ευρώπη ξέφραγο αμπέλι”, όπως είπε ο ίδιος στην ΕΡΤ. Δεν ξέρω τί ακριβώς σημαίνει αυτό. Η Ευρώπη δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Ορισμένες χώρες υφίστανται τις συνέπειες του προσφυγικού γιατί κάποιες δεν παίρνουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης για την επίδειξη μιας στοιχειώδους ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», τόνισε ο Σ. Κούλογλου.

Συνεχίζοντας, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ελπίδα ο Μ. Σχοινάς να εφαρμόσει αυτό που δήλωσε στην ΕΡΤ - ότι οι χώρες που σηκώνουν το μεγαλύτερο μεταναστευτικό βάρος, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, δεν θα αφεθούν μόνες τους. Ωστόσο τόνισε, ο Σ. Κούλογλου, ότι το ίδιο είχε πει και ο Δ. Αβραμόπουλος, όμως τέσσερα χρόνια μετά την απόφαση για μετεγκατάσταση των προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ, υπάρχουν κάποιες που δεν έχουν δεχθεί ούτε έναν. «Πώς θα επιβάλει ο κ. Σχοινάς στην Ουγγαρία να αποδεχθεί πρόσφυγες; Είναι δύσκολο. Ο ίδιος και ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανήκουν στο ίδιο κόμμα, αλλά εκεί δεν υπάρχει λόγος κομματικής πειθαρχίας», παρατήρησε.

«Δεν υπάρχει ένας ευρωπαϊκός τρόπος ζωής. Διαφορετικά ζουν οι Γερμανοί και οι Σουηδοί και διαφορετικά οι Πορτογάλοι, Ισπανοί και Έλληνες. Επιπλέον, τα καθήκοντα που περιλαμβάνονται στις αρμοδιότητές του κ. Σχοινά (μεταναστευτικό, ασφάλεια, απασχόληση και εκπαίδευση) συγχρόνως αποτελούν αρμοδιότητες άλλων Επιτρόπων. Ποιός θα κάνει τί δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο. Αν όλα αυτά τα βάλουμε κάτω, φαίνεται ότι η νέα πρόεδρος της Επιτροπής υποστηρίζει, ή θεωρεί, ότι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής απειλείται από το προσφυγικό και τους μετανάστες. Αν το θεωρεί αυτό κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής απειλείται από τις πολιτικές λιτότητας και από τις πολιτικές που κάνουν τους λίγους πλούσιους ευρωπαίους πλουσιότερους και τους πολλούς φτωχούς ευρωπαίους φτωχότερους. Αυτή είναι η βασική απειλή που μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας. Όταν γίνονται προσπάθειες να δουλεύουμε και τις Κυριακές σε όλες τις χώρες, όταν γίνονται προσπάθειες να μην υπάρχουν σταθερές θέσεις εργασίας και οι εργαζόμενοι να μην ξέρουν αν τον επόμενο μήνα θα έχουν δουλειά ή θα τους διώξουν χωρίς αποζημίωση - αυτές είναι οι πολιτικές που απειλούν τις ευρωπαϊκές αξίες και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής», ανέφερε ο Σ. Κούλογλου και πρόσθεσε: «Η προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, όπως αυτός κατακτήθηκε μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, προϋποθέτει αλλαγή στην οικονομική πολιτική, κάτι το οποίο δε νομίζω ότι περνάει καθόλου από το μυαλό της νέας προέδρου της Επιτροπής».

Εξάλλου, ο Σ. Κούλογλου ανέφερε ότι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η πρώην υπουργός άμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επελέχθη από τη Γαλλία και τη Γερμανία, είναι ότι εξυπηρετεί την διαρκώς αυξανόμενη προσπάθεια στην ΕΕ να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός στρατός. «Ένα μεγάλο μέρος των κονδυλίων του προϋπολογισμού της ΕΕ θα κατευθυνθεί στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού, ο οποίος κατά κάποιο τρόπο και με την αναδίπλωση των Ηνωμένων Πολιτειών προς τα έσω, όπως την εφαρμόζει ο Τραμπ, θα παίξει ένα είδος ευρωπαϊκού ΝΑΤΟ. Αυτό σημαίνει ότι πάρα πολλά χρήματα που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στην προστασία των αδυνάτων θα πάνε στις πολεμικές βιομηχανίες», σημείωσε.

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)