to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:41 | 15.04.2021

Πολιτική

Στ. Κούλογλου: Η πρόταση Χατζηδάκη για τα εργασιακά είναι οργουελιανή

«Η οικονομική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι επαρκώς κοστολογημένη και θεμελιωμένη. Παρά τις αντιδράσεις των αντίπαλων κομμάτων, το πρόγραμμα είναι εφαρμόσιμο και μπορεί να ανοίξει τον διάλογο για την ουσιαστική προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», τόνισε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Στ. Κούλογλου


Οι προτάσεις Χατζηδάκη για κατάργηση του 8ώρου και εισαγωγή 50ωρου την εβδομάδα που παρουσιάζονται ως 4ημερη εργασία,  θυμίζουν το οργουελιανό «η σκλαβιά είναι ελευθερία», σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο Status FM της Θεσσαλονίκης και στους Δημήτρη Βενιέρη και Βιργινία Δημαρέση, καθώς και στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και στον Απόστολο Λυκεσά, και στο Κόκκινο και στον Κώστα Σαββόπουλο.

«Μάλιστα είναι αντίθετο με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Στην Ισπανία και τη Σουηδία ξεκινούν πιλοτικά το 4ημερο εργασίας την εβδομάδα, χωρίς μείωση μισθού. Αυτό δίνει την δυνατότητα ανοίγματος θέσεων εργασίας σε χώρες που έχουν πληγεί από την ανεργία, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα. Σε άλλες χώρες έχουν 35ωρο την εβδομάδα. Εδώ η κυβέρνηση μας πάει προς τον 19ο αιώνα. Πίσω από τη ψευδή υπόσχεση ότι  ο εργαζόμενος θα επιλέξει πότε θα δουλέψει κρύβεται η βάση της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας, που αποτελεί την καταστροφή των κοινωνικών και εργασιακών σχέσεων. Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν συγκεκριμένο ωράριο και τα Σαββατοκύριακα ελεύθερα εκτός από εξαιρέσεις λόγω της φύσης της εργασίας. Δε γίνεται να μην έχουν συλλογικές συμβάσεις, να είναι ο καθένας για τον εαυτό του».

Για την κατάσταση της οικονομίας ο Στέλιος Κούλογλου δήλωσε ότι είναι σε κρίσιμη κατάσταση λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, και πρέπει να ληφθούν μέτρα, που σε άλλες περιπτώσεις θα φάνταζαν εξωπραγματικά.

«Η οικονομική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι επαρκώς κοστολογημένη και θεμελιωμένη. Παρά τις αντιδράσεις των αντίπαλων κομμάτων, το πρόγραμμα είναι εφαρμόσιμο και μπορεί να ανοίξει τον διάλογο για την ουσιαστική προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αν κλείσουν θα προκαλέσουν τρομερό πρόβλημα και στην οικονομία και στην κοινωνία. Η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει προσεκτικά αυτή τη φορά την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης», δήλωσε ο ευρωβουλευτής αναφέροντας ως ένα ακόμη παράδειγμα, των αποτελεσμάτων της έλλειψης διαλόγου μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, το γεγονός ότι «αν είχαν δημιουργηθεί οι ΜΕΘ, που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση χαρακτήριζε σπατάλη, δε θα πεθαίναν οι άνθρωποι στους διαδρόμους και στις αποθήκες των νοσοκομείων».

Ωστόσο, προσέθεσε πως «θα έπρεπε να συνδυαστεί η πρόταση και με μια αυτοκριτική ανασκόπηση για τους λόγους που προηγούμενες προτάσεις, όπως το λεγόμενο “Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης”, δεν μπόρεσαν να εφαρμοστούν». Για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση για τα αίτια της ήττας και για την δημιουργία του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου που υπάρχει ακόμη, και ευθύνεται για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις. «Όσο συνεχίζεται η εσωστρέφεια, δίνεται χώρος στη ΝΔ,  στην πιο φαύλη και ανίκανη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και έπειτα.

Πρέπει να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε μετά αυτοί που έχουν διαφορετικές απόψεις και είναι μειοψηφία, να ακολουθήσουν την πλειοψηφία.  Αυτή την στιγμή γίνεται μια υπόγεια διαμάχη που μου θυμίζει όσα διαβάζαμε για το ΚΚΕ στις αρχές του 20ου αιώνα περί  φραξιονιστικής πάλης χωρίς αρχές».

Για το ζήτημα των self test και το άνοιγμα των σχολείων, μια πρακτική που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως πρωτοπόρα, ο Στ. Κούλογλου σχολίασε πως θυμίζει «μαθητευόμενο μάγο.  Είμαστε πρωτοπόροι στον κομπογιαννιτισμό. Πως θα ελέγξουμε ότι κάποιος έκανε όντως τεστ; Μάλιστα όταν το τεστ αυτό έχει ακρίβεια 50% πως ακριβώς βασιζόμαστε σ’ αυτό;»

Τέλος, αναφερόμενος στις αντιδράσεις της κυβέρνησης για το σκίτσο της Εφ. Συν με αφορμή τη δολοφονία του Γ. Καραϊβαζ, ο ευρωβουλευτής σχολίασε πως «η αλλεργία της ΝΔ στο χιούμορ είναι γνωστή. Το περασμένο χρόνο είχε δεχθεί πυρά το Tvxs και ο Γιάννης Δερμεντζόγλου για ένα σκίτσο, που δεν ήταν τίποτα με αυτά που δημοσιεύονται στις γαλλικές σατιρικές εφημερίδες. Ακόμη παλαιότερα, υπενθυμίζω, την περίπτωση με το σκίτσο του Soloup στο Ποντίκι σχετικά με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Από την άλλη πλευρά ας μη ξεχνάμε ότι η Ελένη Βλάχου, συντηρητική εκδότης αλλά δημοκρατική, ήταν που έλεγε ότι οι γελοιογράφοι είναι οι πιο ελεύθεροι συντάκτες μιας εφημερίδας».

Αυτές οι πρακτικές, όμως, σε συνάρτηση με τον έλεγχο των ΜΜΕ από την κυβέρνηση μέσω φιλικών ολιγαρχών, ή περιστατικά όπως η δολοφονία Καραϊβάζ, ευθύνονται που «η χώρα μας κατρακυλά στους διεθνείς δείκτες της ελευθερίας του Τύπου. Πάμε σε μια κατάσταση που θυμίζει αντιδημοκρατικά καθεστώτα. Ο έλεγχος των ΜΜΕ είναι μεγαλύτερος από αυτόν που βλέπουμε στην Ουγγαρία ή στην Πολωνία. Πρέπει να αντισταθούμε σε αυτό. Σε πολλές χώρες έχουν γίνει συνδρομητικά site από δημοσιογράφους που στηρίζονται στους αναγνώστες τους. Οι τελευταίοι τα στηρίζουν, γιατί αναγνωρίζουν ότι η δημοσιογραφία δεν είναι δωρεάν, απαιτεί ακεραιότητα και οικονομική ανεξαρτησία».

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη στο Status FM

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης:

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη στο Κόκκινο 105,5

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)