to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:18 | 09.11.2018

Πολιτική

Στ. Κούλογλου: Η κυβέρνηση λύνει προβλήματα που χρόνιζαν επί δεκαετίες

«Η κυβέρνηση της Αριστεράς είναι υποχρεωμένη να λύνει προβλήματα που χρόνιζαν επί δεκαετίες και θα έπρεπε να είχαν λύσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις εάν δεν ήταν δειλές και αναχρονιστικές», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm με αφορμή την συμφωνία κυβέρνησης- Εκκλησίας. «Το κτηματολόγιο το λύνει η Αριστερά, το δασολόγιο το λύνει η Αριστερά, την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων το ίδιο. Η Αριστερά θα μπορούσε να πάει παρακάτω, αν είχαν λύσει αυτά τα προβλήματα οι προηγούμενοι».


Είναι «ένα πρώτο βήμα», προσέθεσε ο ευρωβουλευτής, πίσω από τον μακροπρόθεσμό στόχο της Αριστεράς για τον πλήρη διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας, «αλλά θα ήταν πολιτική αυτοκτονία του Τσίπρα να ανοίξει ένα μέτωπο με την εκκλησία αυτή την στιγμή... Πάντως οι προτάσεις που θα συμφωνηθούν μεταξύ των δυο μερών επιδέχονται βελτιώσεων, μια εκ των οποίων θα έπρεπε να είναι «ότι η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας 50-50 με το κράτος, θα ήταν καλύτερο να έχει έναν χρονικό ορίζοντα λήξης, παραδείγματος χάριν πέντε ή δέκα χρόνια. Κατόπιν, η Εκκλησία θα πρέπει να είναι αυτοχρηματοδοτούμενη και να καλύπτει μόνη της τα έξοδά της και τους μισθούς της. Δεν γίνεται οι πολίτες είτε χριστιανοί ορθόδοξοι, είτε Εβραίοι είτε άθεοι να πληρώνουν τους ιερείς της ορθόδοξης εκκλησίας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στην Ευρώπη δεν συμβαίνει αυτό».

Σημειώνεται πως ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται το Σάββατο 10 Νοεμβρίου στην Θεσσαλονίκη όπου θα λάβει μέρος σε εκδήλωση για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Η εκδήλωση με θέμα «Άγος απλήρωτον, η διεκδίκηση των γερμανικών κατοχικών οφειλών», θα πραγματοποιηθεί στις 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Εθνικής Αμύνης 27), με ομιλητές τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, πρόεδρο Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών και τον Στέλιο Κούλογλου.

 Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης για το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων, ο ευρωβουλευτής είπε πως υπάρχουν και καλά νέα και κακά.
 
«Τα καλά νέα είναι ότι έχει προκύψει ένας αναπάντεχος σύμμαχος: Η Πολωνία που αυτό τον καιρό οι σχέσεις της με το Βερολίνο είναι τεταμένες. Η Πολωνία έχει θέσει και αυτή θέμα δικών της πολεμικών επανορθώσεων καθώς είναι μια χώρα που καταστράφηκε ολοκληρωτικά - όπως και η Ελλάδα - από τους Ναζί.

Το κακά νέα είναι ότι το κλίμα στην Ευρώπη με την άνοδο της ακροδεξιάς δεν δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον. Στο Βερολίνο η πολιτική επηρεάζεται σημαντικά από την ακροδεξιά - είδαμε την ήττα της Μέρκελ στα δυο κρατίδια, ενώ σε άλλες χώρες η ακροδεξιά έχει ακόμη και ναζιστικές ρίζες.

Μόνο η Αριστερά της Γερμανίας υποστηρίζει, και υποστήριζε εξαρχής, την θέση να δοθούν οι αποζημιώσεις στην Ελλάδα όπως και να αποπληρωθεί το κατοχικό δάνειο το οποίο δεν εμπίπτει σε καμία από τις δικαιολογίες που φέρνουν οι Γερμανοί για να μην πληρώσουν. Με πρωτοβουλία της Αριστεράς, ωστόσο, έχει αρχίσει να δημιουργείται η αίσθηση στην γερμανική κοινωνία ότι πρέπει να υφίστανται οι οφειλές αυτές στην Ελλάδα καθώς η ναζιστική κατοχή, που οδήγησε και στον εμφύλιο πόλεμο, ήταν η βασικότερη αιτία για την καθυστέρηση της ανάπτυξης της χώρας μας σε σχέση με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη», δήλωσε.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)