to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:41 | 25.03.2023

Πολιτική

Στ. Κούλογλου για διαδηλώσεις στη Γαλλία: Το νομοσχέδιο του Μακρόν είναι βούτυρο στο ψωμί της Λεπέν

Η μεγάλη λαϊκή αντίδραση στη Γαλλία «δεν οφείλεται μόνο στις αλλαγές του Μακρόν αυτές καθαυτές. Το γαλλικό συνταξιοδοτικό σύστημα δε κινδυνεύει. Το 2021 ήταν πλεονασματικό κατά 2,3 δισεκατομμύρια. Υπάρχει ζήτημα Δημοκρατίας και γαλλικής νοοτροπίας», τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου


«Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων είναι εναντίον των αλλαγών. Ο κ. Μακρόν πήρε στον πρώτο γύρο των εκλογών 27.8% και εκλέχθηκε στον δεύτερο για να μην βγει η Λεπέν. Άρα το πρόγραμμα του για το συνταξιοδοτικό ήταν μειοψηφικό, από την αρχή. Διαβάζω εδώ στην Ελλάδα ότι ένας ηγέτης πρέπει να προχωράει χωρίς να επηρεάζεται από τις δημοσκοπήσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις καλώς κάνει. Όμως αυτό το νομοσχέδιο δε περνά ούτε από τη Βουλή. Ο Γάλλος Πρόεδρος προσπαθεί να το περάσει με κάτι σαν πράξη νομοθετικού περιεχομένου, μέσω προεδρικού διατάγματος. Αυτό έχει εξοργίσει τους Γάλλους.», σημείωσε ακόμα ο Στ. Κούλογλου σε συνεντεύξεις του στο Action 24, στο Ιωάννινα TV και στο Ionian TV.

«Οι Γάλλοι είναι περήφανοι για το κράτος πρόνοιας, είναι από τα πιο ανεπτυγμένα στον κόσμο... Είναι κομμάτι της γαλλικής κουλτούρας. Το σύστημα που θέλει να φέρει ο Μακρόν είναι ένα σύστημα εναντίον των πιο αδύνατων. Στη Γαλλία υπάρχουν πολλοί εργάτες λόγω της μεγάλης βιομηχανίας. Αυτοί πιάνουν νωρίς δουλειά, δουλεύουν σε σκληρές συνθήκες, με μικρότερο προσδόκιμο ζωής από όσους πάνε στα πανεπιστήμια, και τώρα τους αναγκάζει να δουλέψουν μέχρι τα 64. Σύμφωνα, όμως, με τις προβλέψεις του αρμόδιου γαλλικού οργάνου, εάν προκύψει πρόβλημα στο συνταξιοδοτικό σύστημα, αυτό θα εμφανιστεί το 2070. Οι Γάλλοι λοιπόν δεν αντιδρούν παράλογα», εξήγησε ο Στ. Κούλογλου.


Ο ευρωβουλευτής παρατήρησε ακόμη, ότι απέναντι σε αυτή την κρίση στη Γαλλία, η Αριστερά, οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι έρχονται αντιμέτωποι με προκλήσεις: «Ο χώρος αυτός αντιμετωπίζει στρατηγικά προβλήματα, που αν δεν αντιμετωπιστούν, την επόμενη φορά θα βρεθεί στην εξουσία η Λεπέν. Αυτό που συμβαίνει με το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο στη Γαλλία είναι παραγνώριση της Δημοκρατίας, και για τη Λεπέν, που δεν πιστεύει σε αυτήν, είναι βούτυρο στο ψωμί της».


Κληθείς να σχολιάσει την συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Σταύρο Θεοδωράκη, ο Στ. Κούλογλου δήλωσε πως «όταν είναι κρίσιμα τα πράγματα δε παίρνεις συνέντευξη από τον φίλο σου. Ο κ. Θεοδωράκης φαίνεται ότι δεν μνησίκακος, παρά τους  βουλευτές που τού πήρε ο κ. Μητσοτάκης και διαλύθηκε το Ποτάμι. Θα έπρεπε σε κάθε περίπτωση να κάνει τις σωστές ερωτήσεις. Δεν έκανε ούτε μια ερώτηση για τις υποκλοπές, παρότι ήταν μια εφ’όλης της ύλης συνέντευξη. Υπάρχουν συνεχείς αποκαλύψεις και θα έρθουν κι άλλες...


..Αποκαλύφθηκε ότι παρακολουθούσαν μια Ελληνοαμερικανίδα υπεύθυνη ασφαλείας του Facebook. Την παρακολουθούσαν με την ίδια μέθοδο όπως και τον Κουκάκη και τον Ανδρουλάκη, δηλαδή και μέσω ΕΥΠ και μέσω Predator. Γιατί; Για να κλέψουν στοιχεία Ελλήνων χρηστών του Facebook; Επίσης, πρόκειται για μια Αμερικανίδα υπήκοο. Αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στη χώρα μας. Ως μέλος της PEGA, της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το σκάνδαλο των υποκλοπών, έχω ζητήσει να την καλέσουμε σε ακρόαση.


Οι υποκλοπές, έχουν συμβάλλει σημαντικά στην κατάρρευση της Ελλάδας στους δείκτες Δημοκρατίας, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη έκθεση του σουηδικού ινστιτούτου V-DEM. «Δεν είναι η μόνη έκθεση που δείχνει την κατρακύλα της χώρας. Είναι η έκθεση του State Department, πολλές εκθέσεις Διεθνών Οργανωσέων και των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, το Ευρωκοινοβούλιο ετοιμάζει πορίσματα που θα είναι πολύ αρνητικά για τη χώρα μας», δήλωσε ο Στ. Κούλογλου εξηγώντας πως «όλοι οι δείκτες είναι αρνητικοί: Η Ελευθεροτυπία, το Κράτος Δικαίου, η Δικαιοσύνη, η διαχείριση του προσφυγικού. Στις Βρυξέλλες υπάρχει κάκιστη εικόνα για τη χώρα μας. Τα περιστατικά λογοκρισίας δημοσιογράφων, η λίστα Πέτσα, όπου χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ άλλων και ευρωπαϊκά κονδύλια για την ενίσχυση μόνο των φιλικών προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, η ανεξιχνίαστη ακόμη δολοφονία του Καραϊβάζ, κάνουν την κατάσταση χειρότερη».


Μιλώντας για το δυστύχημα στα Τέμπη, ο ευρωβουλευτής παρατήρησε πως «ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να διαχύσει τις ευθύνες. Οι δομικές ελλείψεις της χώρας δεν είναι μόνο ευθύνη της ΝΔ, αλλά για το συγκεκριμένο περιστατικό δε μπορεί η ΝΔ να κατηγορεί τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση, το αρμόδιο υπουργείο, το προσωπικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 είπε ότι θα βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, δε το κατάφερε παρά στο τέλος και τιμωρήθηκε για αυτό. Η ΝΔ ήρθε το 2019 λέγοντας ότι θα εκσυγχρονίσει τη χώρα και θα την κάνει “ευρωπαϊκή”. Απέτυχε και πρέπει να τιμωρηθεί για αυτό. 

Ωστόσο πρέπει να πούμε ότι ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα. Έχει καταφέρει ο κ. Μητσοτάκης να περάσει την εικόνα ότι όλα πάνε καλά. Ότι έχουμε επενδύσεις. Ετοιμαζόταν να εγκαινιάσει την επομένη του δυστυχήματος ένα κέντρο τηλεδιοίκησης των σιδηροδρόμων, που δεν υπήρχε! Κάθε μέρα τα μεγάλα ΜΜΕ βρίσκουν ένα θέμα και στρέφεται όλη η προσοχή εκεί». 


Σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε φαίνεται να κερδίζει δημοσκοπικά στον απόηχο του δυστυχήματος, ο Στ. Κούλογλου τόνισε ότι «είμαστε μια χώρα όπου ευτυχούν οι δημοσκόποι και δυστυχούν οι άνθρωποι. Πως μπορείς να κάνεις δημοσκόπηση μέσα στο θρήνο; Δεν αμφισβητώ το αποτέλεσμα τους, όμως. Οι πολίτες διαπιστώνουν ευθύνες για όλους, όχι όμως για το ατύχημα αλλά για την γενικότερη καθυστέρηση της χώρας. Θέλουν να γίνουμε Ευρώπη και ένα πολιτικό σύστημα τους κρατά πίσω. Καλά κάνουν και το διαπιστώνουν αυτό. 

Όμως ας υποθέσουμε ότι το δυστύχημα είχε γίνει τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ. Τότε να λέγαμε ότι φταίνε οι προηγούμενοι. Εδώ έχουν περάσει 4 χρόνια. Τι έγινε σε αυτό το διάστημα; Είχαν προειδοποιήσεις, μέχρι και μερικές μέρες πριν, και τις αγνόησαν. Μια κυβέρνηση με τέτοιες ευθύνες θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί, αλλά αντί για αυτό λέει ότι φταίνε όλα τα κόμματα. Ο κ. Μητσοτάκης για να κάνει καλό στην Νέα Δημοκρατία, κάνει κακό στη Δημοκρατία». 

Τέλος, για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ο ευρωβουλευτής σχολίασε πως έκανε χείριστη εντύπωση το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τις εκλογές μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης, «σαν να του ανήκει το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα ορίζει συγκεκριμένες διαδικασίες για την προκήρυξη εκλογών και συγκεκριμένους λόγους, με πρώτη να ενημερώνεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι λόγοι του κ. Μητσοτάκη φαίνεται να είναι καιροσκοπικοί. Τι λένε οι δημοσκοπήσεις, που θα είναι οι νέοι τη μέρα των εκλογών…».

...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)