to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:54 | 12.05.2021

Πολιτική

Στ. Κούλογλου: Αν δεν απελευθερωθούν οι πατέντες των εμβολίων, δεν θα λύσουμε το πρόβλημα της πανδημίας

Το μείζον ζήτημα στο θέμα με τις πατέντες των εμβολίων «δεν είναι ποιος πρότεινε την άρση τους, αλλά η άρση αυτή καθ’ αυτή», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στην τηλεόραση του Astra.


Αυτό γιατί όπως εξήγησε το ζήτημα «είναι και ηθικό και υγειονομικό. Ηθικό γιατί πολλές φτωχές χώρες δεν έχουν προμηθευτεί ακόμη εμβόλια και θα δυσκολευτούν με αυτές τις τιμές, υγειονομικό γιατί εάν δε λύσουμε το πρόβλημα διεθνώς, αυτό θα παραμείνει με τις μεταλλάξεις να επιστρέφουν και να μας πλήττουν όλους για χρόνια». 

Στο επιχείρημα των φαρμακευτικών εταιρειών ότι η παραχώρηση των πατεντών δεν λύνει το πρόβλημα, γιατί θα χρειαστεί χρόνος για να παραχθούν εμβόλια σε τρίτες χώρες, ο Στέλιος Κούλογλου εξήγησε ότι αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα την κατάσταση γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν έτσι κι αλλιώς εμβόλια για το παγκόσμιο πληθυσμό. Δεν είναι ότι αν παραχωρήσουν τις πατέντες οι μεγάλες εταιρείες θα σταματήσουν να παράγουν εμβόλια, αλλά ότι αυτά που παράγουν δεν φτάνουν. Πρόσθεσε επίσης ότι θα πρέπει ίσως να συνηθίσουμε την ιδέα ότι ο κοροναϊός ήρθε για να μείνει και είναι πιθανόν να χρειαζόμαστε τα εμβόλια για πολλά χρόνια ακόμα. 

Το σημαντικότερο πρόβλημα αυτή την στιγμή, όπως επεσήμανε ο ευρωβουλευτής, είναι ότι ο ρυθμός παραγωγής που είναι χαμηλός. «Δεδομένου ότι θα έχουμε μεταλλάξεις, από τα νέα εμβόλια που θα αναπτυχθούν, εάν συνεχίσουμε με την ίδια μέθοδο, η μερίδα του λέοντος πάλι θα πάει στις πλούσιες χώρες. Θα έχουμε ένα φαύλο κύκλο. Η μοναδική λύση είναι να επεκταθεί η παραγωγή. Χώρια ότι η Ινδία δε μπορεί να αγοράσει εμβόλια με 20 ευρώ τη δόση για να εμβολιάσει το 1,5 δισεκατομμύρια του πληθυσμού της. Θα πρέπει να παράξει δικά της που  να κοστίζουν ένα ευρώ η δόση».

Εκτός αυτών, «οι εταιρείες αυτές έχουν χρηματοδοτηθεί από δημόσιους πόρους. Συνήθως  δαπανούν πολλαπλάσια χρήματα στη διαφήμιση και τη προώθηση των φαρμάκων τους, παρά στην έρευνα. Τώρα αυτό το μεγάλο έξοδο το γλίτωσαν. Έχουν κερδίσει πάρα πολλά χρήματα. Η Pfizer υπολογίζεται ότι θα έχει πωλήσεις 27 δισεκατομμύρια από τα εμβόλια. Ο πλούτος και η γεωπολιτική δύναμη που έχουν συσσωρεύσει είναι πρωτοφανής, λόγω της πανδημίας.

Στην Λατινική Αμερική η Pfizer ζητούσε εγγύηση κρατική περιουσία για να πουλήσει εμβόλια. Σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες, όταν υπάρχουν έκτακτες καταστάσεις μια χώρα έχει το δικαίωμα να αρχίσει να παράγει εμβόλια ακόμη και αν δεν είναι δική της η πατέντα». 

Κληθείς να σχολιάσει τους φόβους, που υπάρχουν για ορισμένα εμβόλια, ο Στέλιος Κούλογλου δήλωσε πως «τα εμβόλια παράχθηκαν γρήγορα χωρίς να μελετηθούν πλήρως οι παρενέργειες - που εξάλλου έχουν παρατηρηθεί σε απειροελάχιστο ποσοστό των εμβολιασμένων. Αυτό ήταν απαραίτητο. Όμως αυτή τη στιγμή, και δεδομένου ότι δεν χρηματοδοτήθηκε έρευνα για φάρμακα (καθώς προφανώς οι εταιρείες το εκτίμησαν λιγότερο προσοδοφόρο), αποτελούν την καλύτερη λύση. Πρέπει όλοι να τα κάνουμε».

Δείτε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)