to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στ. Κοντονής στη «Νέα Σελίδα»: Η αντιπολίτευση προσπαθεί να επηρεάσει δικαστές και εισαγγελείς

Ο υπουργός Δικαιοσύνης απευθύνει αυστηρές συστάσεις προς τους συνδικαλιστές δικαστές να σταματήσουν να «αναλώνονται σε μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις» και παρουσιάζει ολόκληρο το σχέδιο της κυβέρνησης για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης


Αυστηρές συστάσεις προς τους συνδικαλιστές δικαστές να σταματήσουν να «αναλώνονται σε μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις» απευθύνει μέσω της «Νέας Σελίδας» ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, εκφράζοντας, μάλιστα, ιδιαίτερο προβληματισμό για «τη σκοπιμότητα που ήθελε να εξυπηρετήσει» η πρωτοβουλία διαβίβασης της δικογραφίας από τους εισαγγελείς Διαφθοράς στο Εφετείο. Παράλληλα, παρουσιάζει ολόκληρο το σχέδιο της κυβέρνησης για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, ενώ υπογραμμίζει ότι η Χρυσή Αυγή τρέφεται από τη συγκάλυψη και όχι από την αποκάλυψη των σκανδάλων.

Συνέντευξη στον Φοίβο Κλαυδιανό

Πώς σχολιάζετε την πρωτοφανή σύγκρουση στις τάξεις των δικαστών το τελευταίο διάστημα;

Δυστυχώς, ορισμένοι συνδικαλιστές δικαστές δεν αντιλαμβάνονται ότι οι συνεχείς ανακοινώσεις που εκδίδουν, στις οποίες εμπεριέχονται χαρακτηρισμοί προσβλητικοί και απαξιωτικοί για τους συναδέλφους τους, συντείνουν στην περαιτέρω απαξίωση του θεσμού, καθώς με αυτό τον τρόπο φθείρεται η εικόνα του λειτουργού της Δικαιοσύνης. Απ’ ό,τι φαίνεται, δεν αναλογίζονται την αρνητική εικόνα που σχηματίζει ο πολίτης αυτής της χώρας για τους ίδιους και τον θεσμό που, κατά τα άλλα, υπηρετούν.

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα όταν οι δικαστικές ενώσεις, αντί να συμβάλλουν με το επιστημονικό κύρος των μελών τους στη διαμόρφωση θετικών νομοθετικών προτάσεων, αναλώνονται σε μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες, εκτός των άλλων, εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Σας θυμίζω ότι πρόσφατα, σε έναν αντικυβερνητικό παροξυσμό, διατυπώθηκε η άποψη από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων ότι η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα προσομοιάζει με αυτή της Τουρκίας, πράγμα απολύτως απαράδεκτο και προσβλητικό.

Δυστυχώς, δεν είδαμε το ίδιο ενδιαφέρον από το σύνολο των δικαστικών ενώσεων, όταν αποπειρώνται ορισμένοι να τρομοκρατήσουν και να εκφοβίσουν δικαστικούς λειτουργούς είτε μέσω χυδαίων δημοσιευμάτων είτε μέσω μηνύσεων, όπως είδαμε πρόσφατα στην υπόθεση Novartis.

Το μόνο που η κυβέρνηση μπορεί να κάνει είναι για μια ακόμη φορά να συστήσει περίσκεψη, αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στον θεσμικό ρόλο που πρέπει να υπηρετεί το σύνολο των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.

Είχαμε δει την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων να ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση όταν προέβη σε κριτική για αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αλλά τώρα παρατηρούμε πολύ χλιαρές αντιδράσεις δικαστικών ενώσεων σε κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί σκευωρίας…

Είναι προφανές ότι η συμπεριφορά αυτή δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη, κι αυτό διότι αποκαλύπτει μια άκρως προβληματική στάση και συμπεριφορά. Είναι αδιανόητο να εγκαλούνται από τη μια οι υπουργοί όταν εκφράζουν μια διαφορετική άποψη για μια υπόθεση που έχει δημοσιευτεί κι από την άλλη να υπάρχει απόλυτη αφωνία για την προσπάθεια επηρεασμού και τρομοκράτησης δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών κατά τον χειρισμό υποθέσεων σε εξέλιξη.

Ενώ, λοιπόν, μέλη της κυβέρνησης εκφράζουν γνώμη, όπως έχουν το δικαίωμα όλοι οι Ελληνες πολίτες, για μια απόφαση που έχει ήδη εκδοθεί, παράγοντες της αντιπολίτευσης

προσπαθούν να επηρεάσουν τη δικαιοδοτική κρίση δικαστών και εισαγγελέων σε υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με μηνύσεις και απειλές. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Πολλοί χαρακτήρισαν απόπειρα πραξικοπήματος τη συλλογή υπογραφών για να μεταφερθεί ο φάκελος της Novartis στο Εφετείο. Εσείς τι πιστεύετε;

Μου προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ζητείται από ορισμένους η διαβίβαση της δικογραφίας από τους ανακριτές Διαφθοράς στο Εφετείο Αθηνών, δηλαδή σε ένα δικαστήριο το οποίο είναι επιβαρυμένο με πάρα πολλές υποθέσεις και σοβαρές εκκρεμότητες. Στο Εφετείο Αθηνών διεξάγονται σήμερα 281 ποινικές δίκες, εκ των οποίων 33 είναι οι λεγόμενες μεγάλες δίκες, στις οποίες απασχολούνται 22 πρόεδροι Εφετών και 100 εφέτες. Επίσης, κατά τον τρέχοντα μήνα πρόκειται να εισαχθούν προς εκδίκαση άλλες 131 δίκες, εξαντλώντας την αντοχή του συστήματος. Θέλω να τονίσω ιδιαιτέρως ότι οι ανακριτές Διαφθοράς φέρουν τον βαθμό του προέδρου Πρωτοδικών, έχουν αυξημένη εμπειρία στις υποθέσεις διαφθοράς, διότι είναι ειδικοί ανακριτές, και οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στο στάδιο της προαγωγής τους σε εφέτες.

Δεν σας κρύβω ότι η πρωτοβουλία διαβίβασης της δικογραφίας, η οποία πληροφορήθηκα κι εγώ από τον Τύπο ότι δεν ολοκληρώθηκε, με προβλημάτισε ιδιαιτέρως για τη σκοπιμότητα που ήθελε να εξυπηρετήσει. Ελπίζω η εισαγγελέας Διαφθοράς και οι συνεργάτες της, καθώς και οι ανακριτές Διαφθοράς, να αφεθούν απερίσπαστοι στο έργο τους και να μην βάλλονται εκ των έσω κατά τον τρόπο που όλοι αντιλαμβανόμαστε.

Η πλειονότητα του ελληνικού λαού πιστεύει ότι η Δικαιοσύνη συγκάλυπτε τα σκάνδαλα των πολιτικών…

Κατά το παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις αδράνειας ή πλημμελούς ελέγχου σοβαρών υποθέσεων. Σας θυμίζω ότι στην υπόθεση Siemens οι βασικοί κατηγορούμενοι ουδέποτε εμφανίστηκαν ενώπιον δικαστηρίου, διότι διέφυγαν στο εξωτερικό, παρά το γεγονός ότι είχε ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος τους. Είναι πρόδηλο ότι θα έπρεπε να είχαν ληφθεί περιοριστικά μέτρα ώστε να αποφευχθεί η διαφυγή τους.

Παρεμπιπτόντως, θέλω να σας αναφέρω ότι στη δίκη της Siemens προσφάτως αποκαλύφθηκε από τον τότε ταμία του ΠΑΣΟΚ ότι οι μίζες που παραδίδονταν στον Τσουκάτο τελικά κατέληγαν στο κομματικό ταμείο, παρά το γεγονός ότι επί δέκα χρόνια ο εν λόγω ταμίας και το ΠΑΣΟΚ αρνούνταν κατηγορηματικά την παραλαβή των χρημάτων αυτών. Πρόκειται περί πανηγυρικής ομολογίας και επιβεβαίωσης της κατάθεσης πολλών μαρτύρων ότι η Siemens χρηματοδοτούσε παράνομα το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία για να πετυχαίνει τους σκοπούς της. Δυστυχώς, την πραγματικότητα ο ελληνικός λαός την πληροφορείται με καθυστέρηση δεκαετίας. Τουλάχιστον, έστω και αργά, την πληροφορείται.

Η αντιπολίτευση ασκεί κριτική περί αργοπορίας στη μεταφορά του φακέλου στη Βουλή κ.λπ. Τι απαντάτε;

Φαντάζομαι ότι η ΝΔ κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια, καθώς ήταν συνηθισμένη σε προκλητικές και σκόπιμες καθυστερήσεις στη διαβίβαση δικογραφιών. Στη Βουλή παρουσίασα δύο δικογραφίες που στη μεν πρώτη η δικογραφία παρέμεινε στο υπουργείο Δικαιοσύνης δύο μήνες και οκτώ ημέρες, έχοντας ενδιαμέσως συμβεί και το απίθανο: αντί να διαβιβάζεται η δικογραφία στη Βουλή, να επιστρέφεται στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τον υπουργό Δικαιοσύνης, κατά παράβαση κάθε έννοιας του Συντάγματος. Η δε δεύτερη δικογραφία, που αφορούσε στην υπόθεση των υποβρύχιων του Πολεμικού Ναυτικού, παρέμεινε στο υπουργείο Δικαιοσύνης επί έναν μήνα και διαβιβάστηκε στη Βουλή την ημέρα που έκλεινε, με το πέρας της δεύτερης συνόδου από την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος, με αποτέλεσμα την παραγραφή.

Νομίζω ότι ο καθένας καταλαβαίνει πώς αντιλαμβανόταν η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου την αμελλητί διαβίβαση των δικογραφιών στη Βουλή και πώς την αντιλαμβάνεται η δική μας κυβέρνηση. Επομένως, οι παραπάνω αιτιάσεις αποτελούν ισχυρισμούς εντυπωσιασμού χωρίς καμία νομική βάση.

Γιατί να μην περιληφθούν στα υπό εξέταση πρόσωπα οι κ.κ. Κουρουμπλής, Ξανθός και Πολάκης, όπως ζητά η ΝΔ;

Η μόνη μνεία στον Παναγιώτη Κουρουμπλή στη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή εμπεριεχόταν σε αναφορά δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς την αρμόδια εισαγγελέα. Δεν αναφερόταν, δηλαδή, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ούτε σε μαρτυρική κατάθεση ούτε σε κάποιο άλλο έγγραφο της δικογραφίας. Πολύ δε περισσότερο, ουδεμία μνεία γινόταν για τους υπουργούς Υγείας, Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη.

Ο καθένας καταλαβαίνει ότι, κατόπιν εορτής, η Δεξιά επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις εις βάρος των παραπάνω υπουργών της κυβέρνησης, θεωρώντας ότι με την ψευδολογία και τη συκοφαντία μπορεί να προκύψει πολιτικό θέμα. Αντιλαμβανόμαστε το αδιέξοδο και τον πανικό της, όπως και την κενότητα επιχειρημάτων και αποδείξεων. Δεν είναι η πρώτη φορά που θα γελοιοποιηθεί κατά τη συζήτηση στη Βουλή, εύχομαι όμως να βάλουν μυαλό και να είναι η τελευταία.

Πώς απαντάτε σε όσους ισχυρίζονται ότι η σκανδαλολογία θα έχει μόνο ωφελημένο τη Χρυσή Αυγή;

Κατηγορηματικά θέλω να σας δηλώσω ότι τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής δεν τους ενισχύουν η αποκάλυψη οικονομικών σκανδάλων και η απόδοση ευθυνών, αλλά η συγκάλυψη και η υπόθαλψη όσων παρανόμησαν.

Οπως διαπιστώνουμε όλοι μας, η καθημερινή αποκάλυψη νέων υποθέσεων διαφθοράς παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας. Προσφάτως, ενημερώθηκε η κοινή γνώμη για τις παράνομες προμήθειες κατά τη διάρκεια των έργων στο μετρό, συμπληρώνοντας έναν ακόμη κρίκο στην ατελείωτη διαδρομή των παρανομιών και της διακίνησης μαύρου χρήματος επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Ο ελληνικός λαός θέλει να μάθει την αλήθεια, γιατί πλήρωσε επί οκτώ χρόνια φόρο αίματος εξαιτίας της χρεοκοπίας και των πολιτικών που ακολουθήθηκαν επί σειρά ετών. Αυτή είναι η λαϊκή επιταγή και η δέσμευση της κυβέρνησης. Και την αλήθεια ο ελληνικός λαός θα τη μάθει είτε έχουν παραγραφεί τα αδικήματα είτε όχι, γιατί αυτός θα αποδώσει στο τέλος της τετραετίας και τις πολιτικές ευθύνες που αναλογούν στο πολιτικό προσωπικό της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Οι εκλογές σιγά σιγά αχνοφαίνονται στον ορίζοντα. Σας φοβίζουν, ειδικά ως υποψήφιο σε μια μονοεδρική, όπως η Ζάκυνθος;

Δεν με φοβίζει τίποτα, κύριε Κλαυδιανέ. Και στις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα είμαι υποψήφιος στη Ζάκυνθο -παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα από τον κίτρινο Τύπο περί μετακίνησης στη Β΄ Αθήνας-, έχοντας πάντα συναίσθηση ότι κανένας δεν είναι αιώνιος βουλευτής, πολύ περισσότερο υπουργός, ούτε αιώνιος σε ένα δημόσιο αξίωμα. Οι πολίτες της Ζακύνθου θα βαθμολογήσουν την παρουσία μου και θα κρίνουν αν είμαι άξιος να συνεχίσω να τους εκπροσωπώ. Εχω πλήρη επίγνωση των παραπάνω και είμαι έτοιμος να επιστρέψω στον επάγγελμά μου όποτε οι συμπολίτες μου το επιλέξουν.

Η εικόνα που έχω, ωστόσο, ως σήμερα είναι διαφορετική. Διαπιστώνω ένα κλίμα αναμονής, μια κριτική αποδοχή και μια θετική αποτίμηση των κυβερνητικών πεπραγμένων, γεγονός που θεωρώ ελπιδοφόρο. Τόσοι οι συμπολίτες μου όσο και οι Ελληνες πολίτες έχουν απαιτήσεις από αυτή την κυβέρνηση, ακριβώς γιατί βλέπουν τη διαφορά περιεχομένου, ύφους και ήθους με τις προηγούμενες. Γι’ αυτό είμαι αισιόδοξος ότι, πλησιάζοντας προς την εκλογική

διαδικασία και υλοποιώντας η κυβέρνηση τη βασική και κύρια προεκλογική της εξαγγελία για την έξοδο από τα μνημόνια και τις πολιτικές της λιτότητας, θα ξεκαθαρίζουν και τα κεντρικά πολιτικά ερωτήματα προς όφελος της Αριστεράς, που θα συσπειρώνει ευρύτερα εκλογικά ακροατήρια στον αγώνα για μια δίκαιη κοινωνία στη μεταμνημονιακή εποχή.

Ενα από τα βασικά αιτήματα του πολίτη είναι η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης. Σε τι φάση βρισκόμαστε;

Στον τομέα της Δικαιοσύνης έχουν γίνει πολλά βήματα για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Σταχυολογώ ορισμένα προς ενημέρωση των αναγνωστών σας:

Εξελίσσεται η ηλεκτρονική διαδικασία, γεγονός που θα επιταχύνει δραστικά την απονομή της πολιτικής και διοικητικής δικαιοσύνης. Κάποια από τα μέτρα ήδη εφαρμόζονται, όπως τα ηλεκτρονικά συστήματα διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων, που αποτελούν τη μεγαλύτερη καινοτομία για την οργάνωση της Δικαιοσύνης, το ηλεκτρονικό πινάκιο και η επερχόμενη εφαρμογή ηλεκτρονικών μέσων στις μεταβατικές έδρες των διοικητικών πρωτοδικείων.

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται επίσης η επιχειρησιακή δυνατότητα των δικαστηρίων, ακριβώς για να αντιστραφεί η βεβαρημένη κατάσταση που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι στις 31/12/2017 υπήρχαν 237.635 εκκρεμείς υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας, αριθμός σημαντικά μειωμένος από τις 279.882 της αντίστοιχης ημερομηνίας του 2016, ενώ το 2015 οι εκκρεμείς υποθέσεις ήταν 306.916 και 357.033 το 2014.

Παράλληλα, επισπεύδονται οι διαδικασίες για τη δημιουργία τρίτου πρωτοδικείου στην πρωτεύουσα -μια διαδικασία που προβλέπεται από το 1981, αλλά είχε μείνει ανεφάρμοστη-, δημιουργία που θα απορροφήσει μεγάλο όγκο υποθέσεων και θα εξισορροπήσει έτι περαιτέρω την κατάσταση.

Τέλος, σας αναφέρω ότι, όπως προβλέπεται στον σχεδιασμό μας, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, δομή στην οποία παρουσιαζόταν το μεγαλύτερο πρόβλημα μέχρι πρότινος, το 2019 οι νεοεισερχόμενες υποθέσεις θα ορίζονται εντός εξαμήνου από την υποβολή τους, γεγονός που θα επαναφέρει την κανονικότητα και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον θεσμό.

Θεσμικά, σπουδαίο ρόλο στην αποφόρτιση των δικαστηρίων θα διαδραματίσει ακόμη ο θεσμός της διαμεσολάβησης, με τον οποίο ευελπιστούμε να πετύχουμε την εξωδικαστική επίλυση μεγάλου αριθμού υποθέσεων. Θεωρώ ότι θα λειτουργήσουν θετικά στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουμε λάβει, όπως η εκδίκαση των συναινετικών διαζυγίων, και επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες, δηλαδή η ψήφιση νόμου για τη σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας, η οποία θα διευκολύνει το έργο των δικαστών και των εισαγγελέων, η ψήφιση νέου Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και ο νέος νόμος για την οργάνωση των δικαστηρίων.

Επομένως, όπως έχω επανειλημμένα δηλώσει, εντός του 2018 οι αλλαγές αυτές θα γίνουν εμφανείς για τους πολίτες αλλά και για τους εμπλεκόμενους στην απονομή της δικαιοσύνης, δικηγόρους και διοικητικό προσωπικό.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)