to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:26 | 16.04.2019

Πολιτική

Στ. Κοντονής: Ήθελαν την δικογραφία της Novartis στη Βουλή για να λένε για πολιτικές διώξεις και τώρα εκτίθενται (ηχητικό)

«Αντίθετα με τις περιπτώσεις Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου, στο σκάνδαλο της Novartis η Βουλή δεν ενεπλάκη, επέστρεψε την δικογραφία στην Δικαιοσύνη για να συνεχίσει την έρευνα, αλλά αυτοί ήθελαν να μείνει η υπόθεση στην Βουλή ώστε να λένε ότι γίνεται δίωξη πολιτικών αντιπάλων, σήμερα λένε τα ίδια παρότι η διαδικασία εξελίσσεται από τους αρμόδιους εισαγγελείς»


Αντίθετα με τις περιπτώσεις Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου, στο σκάνδαλο της Novartis η Βουλή δεν ενεπλάκη, επέστρεψε την δικογραφία στην Δικαιοσύνη για να συνεχίσει την έρευνα, αλλά αυτοί ήθελαν να μείνει η υπόθεση στην Βουλή ώστε να λένε ότι γίνεται δίωξη πολιτικών αντιπάλων, σήμερα λένε τα ίδια παρότι η διαδικασία εξελίσσεται από τους αρμόδιους εισαγγελείς, υπογράμμισε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

«Ενώ όλοι παραδέχονται ότι υπάρχει ένα τεράστιο σκάνδαλο, γίνεται προσπάθεια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να οδηγηθεί η υπόθεση σε παραγραφή. Είναι κάτι που τα εκθέτει ποικιλοτρόπως, από την μία αναγνωρίζουν ότι “κάτι έγινε” την δεκαετία 2000-2010 αλλά και μετά, ως το 2015, από την άλλη όταν έρχεται η ώρα της απόδοσης των προσωπικών ευθυνών (γιατί δεν γίνεται σκάνδαλο χωρίς φυσικά πρόσωπα που το συγκρότησαν) τότε μιλάνε για σκευρωρία. Είναι τουλάχιστον ανόητο και γελοίο … να μιλάνε για διώξεις πολιτικών αντιπάλων … τους εκθέτει πολλαπλώς πολιτικά», είπε ο κ. Κοντονής.

Σημείωσε ότι «το πρόβλημα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και το άρθρο 86 του Συντάγματος δεν είναι μόνο η σύντομη παραγραφή, αλλά το γεγονός ότι επιβάλλει στον εισαγγελικό λειτουργό που εξετάζει μία υπόθεση, εάν “πέσει πάνω” σε πολιτικό πρόσωπο, αμέσως και χωρίς περαιτέρω ενέργειες να στείλει την υπόθεση στην Βουλή και να συνεχίσει με τα υπόλοιπα πρόσωπα. Το πρόβλημα δεν είναι κυβέρνησης ή πλειοψηφίας, αλλά του νόμου, αποδίδονται ευθύνες στο ΣΥΡΙΖΑ (που δεν υπάρχουν) από αυτούς που έχουν συντάξει το νόμο, αυτό είναι το πολύ περίεργο».

Σε αντίθεση με τις περιπτώσεις Παπανδρέου ή Παπακωνσταντίνου, συνέχισε ο κ. Κοντονής, «εδώ η Βουλή δεν ενεπλάκη, όσο κι αν ακούγεται περίεργο. Αντίθετα, επέστρεψε την δικογραφία στην Δικαιοσύνη για να συνεχίσει την έρευνα … και όταν στείλαμε την υπόθεση στην Δικαιοσύνη έλεγαν ότι πάμε να την συσκοτίσουμε, να την κουκουλώσουμε. Και όταν η Επιτροπή αποφάσισε την αποστολή της δικογραφίας στην Δικαιοσύνη, αυτοί αποχώρησαν! Γιατί ήθελαν να μείνει η υπόθεση στην Βουλή και, αν τυχόν έπαιρνε δρόμο για περαιτέρω ποινικές διώξεις, τότε να λένε ότι γίνεται δίωξη πολιτικών αντιπάλων. Σήμερα, που γίνεται η διαδικασία από τους αρμόδιους εισαγγελείς, λένε τα ίδια.

Αντιλαμβάνεται κανείς σε τι αδιέξοδο, λογικό και νομικό, βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι … και πολιτικά είναι πολλαπλώς εκτεθειμένοι, το μόνο που ισχυρίζονται είναι ότι υπάρχει σκευωρία, επειδή δεν έχει δρομολογηθεί η παραγραφή … Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει σκευωρία και συγχρόνως να υπάρχουν απαλλαγές; Μας έλεγαν ότι στήνουμε μία υπόθεση κατά πολιτικών αντιπάλων. Ήταν π.χ. ο κ. Πικραμμένος πολιτικός αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ; Έχουμε τρελαθεί εντελώς;».

Τόνισε επίσης ότι «από την πρώτη ώρα εμπιστευτήκαμε την Δικαιοσύνη και τους εισαγγελικούς λειτουργούς, τίποτα περισσότερο. Όλα τα υπόλοιπα είναι δουλειά της Δικαιοσύνης. Πού εμπλέκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, πολιτικοί ανταγωνισμοί, κόμματα; Πουθενά…».

Εξάλλου, ειδικά για την στάση του Ευ. Βενιζέλου, ο κ. Κοντονής σημείωσε ότι «θα περίμενε κανείς μετά την απαλλαγή του από την εισαγγελέα με την θέση της υπόθεσης στο αρχείο όσον αφορά τον ίδιο, να κάνει μία αυτοκριτική, ότι αυτά που είπε ήταν υπερβολικά. Αντίθετα, τον ακούσαμε να λέει για εσχάτη προδοσία και ειδικά δικαστήρια… Πλέον, φτάνουμε στο επίπεδο του κωμικού, του γελοίου σε ορισμένες περιπτώσεις. Τι είναι αυτά που ακούμε…».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)