to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:40 | 17.01.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Στ. Κοντονής: Έλεγχος κάθε φορά στις καθυστερήσεις σημαντικών δικαστικών υποθέσεων

Σε κάθε περίπτωση, όπως αυτή του Noor1, όπου υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην διαδικασία της δικαστικής διερεύνησης, θα γίνεται έλεγχος, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής Στο Κόκκινο και τους Δημήτρη Κουκλουμπέρη και Νίκο Σβέρκο. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν καταδικασθέντες με πολυετή κάθειρξη για εμπορία ναρκωτικών που έχουν πάρει αναστολή εκτέλεσης ποινής, όσο δεν γίνεται η δίκη, ορισμένοι επωφελούνται, υπογράμμισε.


Είναι αρκετές ημέρες που έχω παραγγείλει τον πειθαρχικό έλεγχο, χτες απλώς βγήκε στη δημοσιότητα», διευκρίνισε ο κ. Κοντονής, για την καθυστέρηση στην υπόθεση του Noor1. «Η απόφαση που έχει εκδοθεί και ανακοινωθεί ... δεκαεπτά μήνες έχουν μεσολαβήσει και δεν έχει καθαρογραφεί. Αυτό είναι αν όχι πρόκληση για το κοινό αίσθημα, απόλυτα προβληματικό», τόνισε.
 
Σημείωσε ότι είναι απαραίτητη η καθαρογραφή, προκειμένου να κινηθεί περαιτέρω η ποινική διαδικασία. «Η εισαγγελέας έχει τοποθετηθεί ως προς την απόφαση αυτή αρνητικά, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει, να γίνει η δίκη σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο, εάν δεν καθαρογραφεί η απόφαση».
 
Θύμισε μάλιστα ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση «έχει δοθεί αναστολή εκτέλεσης ποινής για κατηγορούμενους που καταδικάστηκαν σε πολυετή κάθειρξη, για σοβαρότατα αδικήματα διακίνησης ναρκωτικών ... όσο δεν γίνεται η δίκη σε δεύτερο βαθμό με βάση της πρότασης της εισαγγελέα, που βάλλει κατά της πρωτόδικης απόφασης, ορισμένοι επωφελούνται».
 
«Πώς γίνεται σε αποφάσεις με πολυετείς καθείρξεις για ναρκωτικά να έχουμε αναστολή και για άλλες να μην υπάρχει, όπως στην γνωστή περίπτωση» της Ηριάννας, αναρωτήθηκε ο κ. Κοντονής.
 
Αναδεικνύεται σήμερα «με τρόπο πανηγυρικό εδώ, έχουμε μία απόφαση τον Αύγουστο του 2016 μέχρι σήμερα δεν έχει καθαρογραφεί, τον Ιανουάριο του 2018. Πόσο χρονικό διάστημα πρέπει να μεσολαβήσει για να καθαρογραφεί μία απόφαση που έχει εκδοθεί; Φαίνεται ότι υπάρχουν άλλα ζητήματα εδώ, τα οποία θα διερευνήσει η Δικαιοσύνη μέσω του πειθαρχικού ελέγχου», συνέχισε ο υπουργός, για να προσθέσει ότι «ο έλεγχος είναι άμεσος, επιλαμβάνεται η Επιθεώρηση και σχηματίζεται φάκελος».
 
«Σε κάθε τέτοια περίπτωση, θα υπάρχει έλεγχος, θα διαπιστώνουμε κάθε φορά γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις σε συγκεκριμένες υποθέσεις», διαβεβαίωσε.
 

«Εκτός τόπου και χρόνου» όσα ακούγονται για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

 

Διευκρινίσεις για την επέκταση της προστασίας συμβολαιογράφων που κάνουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, αλλά και συμβουλές προς οφειλέτες που ενώ δεν έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη-Σταθάκη ανησυχούν για την πρώτη κατοικία τους, έδωσε επίσης ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Είναι εκτός τόπου και χρόνου αυτά που ακούγονται» για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, είπε ο κ. Κοντονής.
 
«Νομοθετήσαμε περαιτέρω προστασία των συμβολαιογράφων κατά τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ο Ποινικός Κώδικας δεν μπορούσε να προβλέψει το 1950 μία διαδικασία ηλεκτρονικού πλειστηριασμού ... μέχρι τώρα γίνονταν σε δημόσιους χώρους, παλαιότερα Δήμους, τώρα Ειρηνοδικεία. Σε αυτό τον τομέα, η προστασία των συμβολαιογράφων ήταν απόλυτη», σημείωσε.
 
Ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι «εμείς επεκτείναμε αυτή την προστασία και για συμβολαιογράφους που κάνουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, όχι σε δημόσιους χώρους αλλά στο γραφείο τους. Αυτή ήταν η "φοβερή και τρομερή" νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, για την οποία κατηγορηθήκαμε ... επέκταση για κάτι που δεν ήταν δυνατόν να προβλέπεται στο νόμο το 1950».

Οι βελτιώσεις που φέρνει το νέο πλαίσιο
 
Ο κ. Κοντονής είπε επίσης ότι «οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί στη χώρα από την πρώτη στιγμή, εδώ και 20 χρόνια ή και νωρίτερα, για τον εξής λόγο: ... οι πλειστηριασμοί, όπως γίνονταν μέχρι σήμερα, πολλές φορές είχαν το στοιχείο του επηρεασμού, με πλάγιους, επικίνδυνους, παράνομους τρόπους, ακόμη και με την εμπλοκή του υπόκοσμου, να τρομοκρατούνται κάποιοι υποψήφιοι πλειοδότες, να αποχωρούν και να βγαίνουν και τελικά να χάνονται ακίνητα "για ένα κομμάτι ψωμί"».
 
Επίσης, «το σύστημα των κλειστών προσφορών που επικρατεί σήμερα, δεν δίνει τη δυνατότητα κάποιος πλειοδότης να επανέλθει με βελτιωμένη πρόταση. Έτσι κατατίθενται εν αρχή πολύ χαμηλές προσφορές ... μπορεί να έχουμε π.χ. ένα ακίνητο αξίας 50.000 ευρώ που τελικά να χάνεται για 5.000-6.000 ευρώ», όπως σημείωσε.
 
Πλέον, «με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αυτά δεν θα υπάρχουν, θα υπάρχει απόλυτος έλεγχος και διαφάνεια. Το βασικότερο όλων, από αυτή τη διαδικασία, ο καθ' ου ο πλειστηριασμός μπορεί να επιτύχει ένα καλύτερο εκπλειστηρίασμα, μία καλύτερη τιμή για το ακίνητό του που βγαίνει σε πλειστηριασμό, γιατί θα συμμετέχουν πάρα πολλοί, για μεγαλύτερο χρονικό εύρος. Αυτός ο άνθρωπος, που στο τέλος της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, θα απωλέσει ένα περιουσιακό του στοιχείο, να μην το χάσει "για ένα κομμάτι ψωμί"».
 
Ειδικά για το θέμα της πρώτης κατοικίας, «υπάρχει απόλυτη προστασία για αυτούς που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη-Σταθάκη», είπε τέλος ο κ. Κοντονής και έκανε «έκκληση σε οποιονδήποτε πολίτη έχει πρόβλημα, να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη, μπορεί άμεσα, με μία προσωρινή διαταγή, να λάβει προστασία της περιουσίας του από το δικαστήριο, εφόσον αυτό κρίνει ότι πρέπει να τυγχάνει δικαστικής προστασίας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)