to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:26 | 19.12.2016

πηγή: stokokkino.gr

Πολιτική

Στ. Κοντονής: Δεύτερη ευκαιρία σε όσους δεν χρεοκόπησαν δόλια - μειώνεται το κόστος για εργατικές αγωγές

Επιτάχυνση της διαδικασίας πτώχευσης με στήριξη όσων δεν κλείνουν δόλια τις επιχειρήσεις τους και μείωση δαπανών για διεκδικήσεις από εργαζόμενους περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του πτωχευτικού κώδικα, όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ.Κοντονής Στο Κόκκινο και τον Γ.Τραπεζιώτη


Το κύριο μέρος του νομοσχεδίου αφορά την πτωχευτική διαδικασία και τα διοικητικά δικαστήρια, με στόχο την επιτάχυνση και την εναρμόνιση του δικαίου, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, για την επίλυση των προβλημάτων που η ίδια η κρίση γέννησε, σημείωσε ο κ.Κοντονής. Στόχος είναι να συνδυάζεται η μεγάλη ταχύτητα και η προστασία των εμπλεκόμενων, για την γρήγορη εκκαθάριση εκκρεμοτήτων που αποτελούν βάρος για την οικονομία.

Με την νέα πτωχευτική διαδικασία οι επιχειρήσεις που θεωρούνται βιώσιμες θα μπαίνουν γρήγορα στο μηχανισμό διάσωσης, ενώ για αυτές που εκτιμάται ότι δεν μπορούν να σωθούν θα μπορούν να περαιώνονται σε σύντομο διάστημα οι εκκρεμότητες, ώστε να μην βρίσκεται ο πτωχεύσας σε ομηρία επί χρόνια, όπως και οι εργαζόμενοι και όλοι όσοι έχουν λαμβάνειν από τη διαδικασία.

Δεύτερη ευκαιρία για όσους δεν χρεοκόπησαν δόλια

Δίνεται επίσης η δυνατότητα «δεύτερης ευκαιρίας» στον οφειλέτη που έχει κριθεί από τη Δικαιοσύνη ότι δεν προέβη σε δόλια χρεοκοπία, μετά από δύο χρόνια να επανεκκινήσει την εμπορική του δραστηριότητα και να απαλλαγεί από το υπόλοιπο των απαιτήσεων τρίτων.

Νέα στοιχεία που εισάγονται είναι επίσης η ευκολότερη διαδικασία αναστολής εκτέλεσης και σειράς φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων.

Αυτό που συνολικά μας ενδιαφέρει είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών για να τελειώνουν οι υποθέσεις και να υπάρχει καθαρή κατάσταση σε εύλογο χρονικό διάστημα, τόνισε ο κ.Κοντονής.

Οικονομική στήριξη για εργατικές διεκδικήσεις

Σημαντική είναι επίσης η ενίσχυση των διαδικασιών για την χορήγηση του ευεργετήματος πενίας, ώστε να μην αποκλείονται από τις διαδικασίες πολίτες που δεν μπορούν να καταβάλουν τις προβλεπόμενες επιβαρύνσεις, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Μειώνονται έτσι οι δαπάνες που απαιτούνται για να υποβάλει κάποιος μηνύσεις ή αγωγές, καταργείται το δικαστικό ένσημο επί του ποσού της αγωγής τις αναγνωριστικές αγωγές, μειώνεται στο μισό το δικαστικό ένσημο των εργατικών αγωγών. Το τελευταίο αποτελούσε εμπόδιο στο δικαίωμα των εργαζόμενων να προσφύγουν για αντεργατικές πρακτικές των εργοδοτών τους, λόγω των παραβόλων και των εξόδων της δίκης.

Αντίθετα, θεσμοθετείται ένα ελάχιστο παράβολο για τις περιπτώσεις που κάποιος καταθέτει αίτημα εξαίρεσης δικαστή ή αναβολής της δίκης, τα έσοδα από το οποίο θα κατευθύνονται αποκλειστικά στη νομική βοήθεια προς τους παραπάνω.

Κανονικά συζητείται το νομοσχέδιο

Ο κ.Κοντονής τέλος απέρριψε τις αιτιάσεις για το «επείγον» της διαδικασίας της συζήτησης και ψήφισης στη Βουλή, καθώς όπως είπε οι διαδικασίες του «επείγοντος» δεν περιορίζουν τις συζητήσεις στις επιτροπές ή την Ολομέλεια της Βουλής, απλώς τις ορίζουν σε μικρότερο εύρος χρόνου.

Δεν έχει σχέση το «επείγον» με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος» της ψήφισης των μνημονίων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως υπογράμμισε.

 

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για αδήλωτα εισοδήματα και ξέπλυμα χρήματος
 
Το νομοσχέδιο θα συντελέσει στην εξυγίανση του φαινομένου του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, μέσω των μέτρων που εισάγονται για την υποχρεωτική ταυτοποίηση των ανωνύμων μέσων πληρωμής για ηλεκτρονικές συναλλαγές από το πρώτο κιόλας ευρώ. Θα καθίσταται, δηλαδή, υποχρεωτική η ονομαστικοποίηση του ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής, μέσω ταυτοποίησης του κατόχου του.
 
Επιπλέον, στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου εμπεριέχονται ρυθμίσεις για την αναδιάρθρωση του πτωχευτικού κώδικα. Ενδεικτικά, προβλέπεται η συμπύκνωση της πτωχευτικής διαδικασίας εξυγίανσης σε ένα στάδιο, ενισχύοντας έτσι την εξυγιαντική λειτουργία των δυνάμει βιώσιμων επιχειρήσεων.
 
Το παραπάνω θα καταστεί δυνατό μέσο της παροχής επαναδραστηριοποίησης (fresh start) σε επιχειρηματίες που πτώχευσαν, αλλά και μέσω της απλοποίησης και επιτάχυνσης της διαδικασίας πτώχευσης, με τη σύντμηση των προθεσμιών.  Ακόμη, προβλέπεται η εισαγωγή της απαλλαγής, της δυνατότητας, δηλαδή, δεύτερης ευκαιρίας σε οφειλέτες, οι οποίοι πτώχευσαν.
 
Με την εισαγωγή του θεσμού της απαλλαγής, ο οποίος βρισκόταν σε αχρησία στο προγενέστερο δίκαιο, αποενοχοποιείται κοινωνικά και ηθικά η πτώχευση και καθίσταται δυνατή η παροχή δεύτερης ευκαιρίας σε οφειλέτες - φυσικά πρόσωπα, τα οποία πτώχευσαν.
 
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ακόμη μέτρα για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης και τον εξορθολογισμό των διαδικασιών στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια. Ακόμη, λαμβάνεται μέριμνα για την πληρέστερη προστασία των δικαιωμάτων των διαδίκων, τροποποιούνται γενικοί δικονομικοί κανόνες και αναπροσαρμόζονται παράβολα, τέλη και δικαστικά έξοδα(για παράδειγμα καταργείται το δικαστικό ένσημο στις αναγνωριστικές αγωγές).
 
Τέλος, προβλέπεται στο σχέδιο νόμου η οικειοθελής αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων, ρύθμιση που θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ακόμη, προωθούνται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω των μέτρων που εισάγονται για διεύρυνση  των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής από τις επιχειρήσεις. Σκοπός, η καθιέρωση της υποχρεωτικής αποδοχής μέσων πληρωμής με κάρτα στο σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)