to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:11 | 11.04.2021

Πολιτική

Στ. Καλπάκης: Αντί για σχέδιο έκτακτης ανάγκης, η κυβέρνηση δίνει μεγαλύτερο βάρος στην καλλιέργεια προσδοκιών

«Η λύση που προτείναμε εμείς και υιοθετήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και από το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι η άρση του καθεστώτος της πατέντας, ώστε να υπάρχει δυνατότητα μαζικής παραγωγής και από άλλες φαρμακοβιομηχανίες στην Ευρώπη και όχι μόνο από αυτές που έχουν τα πνευματικά δικαιώματα», σημείωσε ο αν εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Στ. Καλπάκης


*Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιος Καλπάκης, στον διαδικτυακό τόπο της εφημερίδας “Μακεδονία”, makthes.gr, και τον δημοσιογράφο Ιάσονα Μπάντιο.

Αναφορικά με την κατάσταση στην πανδημία ανέφερε ότι “Η χώρα ζει μια υγειονομική τραγωδία, με 70 ανθρώπινες απώλειες καθημερινά, περισσότερους από 700 διασωληνωμένος και δεκάδες πρόχειρα διασωληνωμένους. Η κυβέρνηση δίνει μεγαλύτερο βάρος στην καλλιέργεια προσδοκιών και όχι σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και ενσωμάτωση των στρατιωτικών νοσοκομείων στη μάχη της πανδημίας” και πρόσθεσε ότι “Ένας από τους βασικούς λόγους που βρισκόμαστε στο πιο παρατεταμένο και αποτυχημένο lockdown στην Ευρώπη είναι ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε ποτέ πραγματικά την πανδημία στις εστίες υπερμετάδοσης που είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι εργασιακοί χώροι. Δεν υπήρξε ποτέ σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση με μαζικά συνταγογραφημένα τεστ, ιχνηλάτηση και απομόνωση. Ταυτόχρονα, δεν υπήρξε ουσιαστική στήριξη της πραγματικής οικονομίας, με αποτέλεσμα σήμερα 4 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βρίσκονται αντιμέτωπες με την προοπτική του λουκέτου”.

Σχετικά με τα εμβόλια, ο Στέργιος Καλπάκης, σημείωσε ότι “υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση: η Ε.Ε. να έχει χρηματοδοτήσει σε μεγάλο βαθμό την έρευνα, με αποτέλεσμα η επιστήμη να πετύχει ένα θαύμα, να έχουμε τόσο γρήγορα τα εμβόλια. Την ίδια ώρα, όμως, τα εμβόλια να μην είναι άμεσα διαθέσιμα για τους ανθρώπους” και υπενθύμισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία: “Η λύση που προτείναμε εμείς και υιοθετήθηκε  από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και από το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι η άρση του καθεστώτος της πατέντας, ώστε να υπάρχει δυνατότητα μαζικής παραγωγής και από άλλες φαρμακοβιομηχανίες στην Ευρώπη και όχι μόνο από αυτές που έχουν τα πνευματικά δικαιώματα”.

Για τα σενάρια περί πρόωρων πολιτικών εξελίξεων υπογράμμισε ότι “το βασικό μέλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη παρούσα φάση είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία και τις οικονομικές της συνέπειες. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ασκούμε κριτική στην κυβέρνηση, καταθέτουμε προτάσεις και πιέζουμε”  σημειώνοντας, όμως, ότι “εμείς οφείλουμε σε κάθε περίπτωση να είμαστε έτοιμοι”.

Τέλος, αναφερθείς στο σχέδιο προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία, ο Στέργιος Καλπάκης σημείωσε ότι “εστιάζει στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, όπως η πανδημία, η κλιματική κρίση, η όξυνση των ανισοτήτων και η υποχώρηση της δημοκρατίας. Αφορά, δηλαδή, ένα πλέγμα μεταρρυθμίσεων που καλύπτει όλους αυτούς τους τομείς”.

Ακολουθεί η συνέντευξη:​

- Όλα δείχνουν ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται στην κορύφωση του. Πότε εκτιμάτε ότι θα ολοκληρωθεί; Θα μπορέσει να ξεκινήσει με ασφαλείς όρους η επίσημη τουριστική σεζόν;

Εκτίμηση για την ολοκλήρωση του τρίτου κύματος δεν μπορώ να κάνω, γιατί δεν είμαι επιδημιολόγος. Ακούγοντας, όμως, τους επιστήμονες που μελετούν τα στοιχεία και τους γιατρούς που αντιμετωπίζουν την πανδημία στην πρώτη γραμμή, αυτό που προκύπτει είναι ότι το σύστημα υγείας θα πιέζεται για αρκετές εβδομάδες ακόμη. Η χώρα ζει μια υγειονομική τραγωδία, με 70 ανθρώπινες απώλειες καθημερινά, περισσότερους από 700 διασωληνωμένος και δεκάδες πρόχειρα διασωληνωμένους. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι η κυβέρνηση δίνει μεγαλύτερο βάρος στην καλλιέργεια προσδοκιών και όχι σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και ενσωμάτωση των στρατιωτικών νοσοκομείων στη μάχη της πανδημίας. Για να μιλήσουμε για ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού αυτό προϋποθέτει επιτάχυνση των εμβολιασμών και αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως το αρνητικό τεστ 48 ή έστω 72 ωρών. Αυτό προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από πέρσι το καλοκαίρι και μόλις τώρα υιοθετείται από την Ε.Ε. με τη μορφή του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια και για τους εργαζόμενους στον τουρισμό με εμβολιασμό τους και μαζικά τεστ.

- Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρά με καλούς ρυθμούς σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε., ωστόσο στο κόμμα σας την αμφισβητείτε. Τι διαφορετικό θα μπορούσε να γίνει σε σχέση με την επάρκεια των εμβολίων;

Η αλήθεια είναι ότι ο εμβολιασμός στη χώρα μας δεν προχωράει με τους ρυθμούς που επικαλείται η κυβέρνηση. Δεν λέω, όμως, ότι ευθύνεται η κυβέρνηση για αυτό. Η ευθύνη είναι της Ε.Ε. που απέτυχε να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών λαών στις συμφωνίες που έκανε με τις φαρμακευτικές εταιρίες. Εδώ υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση. Η Ε.Ε. να έχει χρηματοδοτήσει σε μεγάλο βαθμό την έρευνα, με αποτέλεσμα η επιστήμη να πετύχει ένα θαύμα, να έχουμε τόσο γρήγορα τα εμβόλια. Την ίδια ώρα, όμως, τα εμβόλια να μην είναι άμεσα διαθέσιμα για τους ανθρώπους. Η λύση που προτείναμε εμείς και υιοθετήθηκε  από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και από το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι η άρση του καθεστώτος της πατέντας, ώστε να υπάρχει δυνατότητα μαζικής παραγωγής και από άλλες φαρμακοβιομηχανίες στην Ευρώπη και όχι μόνο από αυτές που έχουν τα πνευματικά δικαιώματα. Η ευθύνη της κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι ότι δεν έλαβε απολύτως καμία πρωτοβουλία στην Ε.Ε. προς αυτή την κατεύθυνση. Αντιθέτως αντιμετώπισε την πρότασή μας απαξιωτικά.

- Το Μαξίμου φαίνεται πως πιέζεται πολιτικά στην προσαρμογή των περιοριστικών μέτρων, μιας και η πλειοψηφία των πολιτών έχει κουραστεί. Ποιο μείγμα περιοριστικών μέτρων προκρίνετε εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία; Συμφωνείτε με την απόφαση να ανοίξει το εμπόριο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας;

Από την αρχή του δεύτερου κύματος, υπάρχει στη χώρα μια μεγάλη έλλειψη, που λέγεται έλεγχος της πανδημίας στην κοινότητα. Ένας από τους βασικούς λόγους που βρισκόμαστε στο πιο παρατεταμένο και αποτυχημένο lockdown στην Ευρώπη είναι ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε ποτέ πραγματικά την πανδημία στις εστίες υπερμετάδοσης που είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι εργασιακοί χώροι. Δεν υπήρξε ποτέ σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση με μαζικά συνταγογραφημένα τεστ, ιχνηλάτηση και απομόνωση. Ταυτόχρονα, δεν υπήρξε ουσιαστική στήριξη της πραγματικής οικονομίας, με αποτέλεσμα σήμερα 4 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βρίσκονται αντιμέτωπες με την προοπτική του λουκέτου. Αν υπήρχε η πολιτική βούληση από την κυβέρνηση να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, ενδεχομένως η κατάσταση να ήταν πολύ καλύτερη και σε υγειονομικό και σε οικονομικό επίπεδο. Άρα, κάθε άνοιγμα θα πρέπει να γίνεται με τρόπο ασφαλή και βιώσιμο. Και αυτό προϋποθέτει ένα σοβαρό σχέδιο που αυτή η κυβέρνηση δεν έχει. Αντιθέτως, βλέπουμε παλινωδίες, όπως το πρωί μιας Παρασκευής ο Πρωθυπουργός να ανακοινώνει πανηγυρικά το άνοιγμα της αγοράς σε όλη τη χώρα και το βράδυ η κυβέρνηση να παίρνει πίσω την απόφαση για Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα.

- Η κοινωνική δυσαρέσκεια και τα κυβερνητικά μπρος - πίσω έχουν επαναφέρει την εκλογολογία. Πολλοί αναρωτιούνται όμως, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ενώ φωνάζει για κυβερνητική ανικανότητα, δεν ζητάει πρόωρες εκλογές;

Το βασικό μέλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη παρούσα φάση δεν είναι οι εκλογές, αλλά πώς θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία και τις οικονομικές της συνέπειες. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ασκούμε κριτική στην κυβέρνηση, καταθέτουμε προτάσεις και πιέζουμε. Προκειμένου να βγούμε από αυτή την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Επειδή, όμως, όπως λέτε, κάθε τόσο επανέρχεται η εκλογολογία, εμείς οφείλουμε σε κάθε περίπτωση να είμαστε έτοιμοι. Με ένα προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, για ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέος, για την προστασία της εργασίας και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη για την επόμενη ημέρα.

- Οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία βρίσκονται σε διαδικασία συζήτησης του σχεδίου προγράμματος του κόμματος σας. Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματος αυτού; Πρόκειται για κοστολογημένη πρόταση άμεσης εφαρμογής;

Το σχέδιο προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία είναι ένα κείμενο με συγκεκριμένες προτάσεις στρατηγικού αλλά και οραματικού χαρακτήρα. Η βασική του φιλοσοφία στοχεύει σε μια νέα κοινωνική συμφωνία μεταξύ των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των αγροτών, των κοινωνικά ασθενέστερων και, κυρίως, των νέων που αγωνίζονται για ένα καλύτερο και πιο δίκαιο μέλλον. Συγκεκριμένα, εστιάζει στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, όπως η πανδημία, η κλιματική κρίση, η όξυνση των ανισοτήτων και η υποχώρηση της δημοκρατίας. Αφορά, δηλαδή, ένα πλέγμα μεταρρυθμίσεων που καλύπτει όλους αυτούς τους τομείς. Όπως πολύ σωστά αναφέρετε, το σχέδιο έχει τεθεί προς διαβούλευση στις οργανώσεις του κόμματος, αλλά φιλοδοξία μας είναι οι προγραμματικές μας θέσεις να γίνουν αντικείμενο συζήτησης στην κοινωνία. Όσο προχωράει η συζήτηση τόσο θα εξειδικεύονται οι επιμέρους τομείς. Ήδη παρουσιάσαμε την πρότασή μας για το νέο Ε.Σ.Υ., η οποία είναι απολύτως τεκμηριωμένη και κοστολογημένη. Το ίδιο θα κάνουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες και για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)