to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:21 | 21.03.2022

Πολιτική

Στ. Αραχωβίτης: Τίθεται ζήτημα επιβίωσης των πυρόπληκτων της Ανατ. Μάνης

Αν και έχουν περάσει πάνω από 6 μήνες από την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου στην Ανατ. Μάνη, ακόμα δεν έχει δοθεί καμία ουσιαστική στήριξη στους πυρόπληκτους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της Μάνης, παρά μόνον ποσά από 2.000 έως 4.000 ευρώ της προκαταβολής από την ΑΡΩΓΗ.


Η αναμενόμενη δεύτερη φάση της πληρωμής των αποζημιώσεων παραμένει μόνο στα λόγια και τις υποσχέσεις. Για τους κτηνοτρόφους, η αποζημίωση που δόθηκε, δεν αντιστοιχεί ούτε στην αξία του ζώου, πόσο μάλλον στην απώλεια του εισοδήματος. Για δε τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που είναι και η πλειοψηφία των πυρόπληκτων αγροτών που έχουν πληγεί από την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου στην Ανατ. Μάνη,  προσδιορίζεται από τον Ν. 47/97/2021 ότι δικαιούνται μόνο τη μισή αποζημίωση, ανεξαρτήτως αν το φυτικό και ζωικό τους κεφάλαιο έχουν υποστεί την ίδια καταστροφική ζημιά από την πυρκαγιά.

Με δεδομένο το σοβαρό κύμα ακρίβειας σε τρόφιμα, καύσιμα, αγροεφόδια, ζωοτροφές και ρεύμα και την ανεπάρκεια των έως τώρα εξαγγελθέντων κυβερνητικών μέτρων, τίθεται επιτακτικά ζήτημα επιβίωσης των πυρόπληκτων παραγωγών της Ανατ. Μάνης.

Η προστασία που παρέχει ο νομικός πολιτισμός στους πληγέντες από τις θεομηνίες δεν μπορεί να είναι παρά συμπεριληπτική. Έτσι, σύμφωνα με το δίκαιο, οι αποζημιώσεις για τις ζημιές που υφίστανται οι αγρότες από τα διάφορα καιρικά φαινόμενα αποδίδονται στους πληττόμενους παραγωγούς, προκειμένου να αποκαταστήσουν τα βασικά μέσα παραγωγής, με τα οποία θα μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική διαδικασία.

Για αυτό τον λόγο, προβλέπεται οι αποζημιώσεις αυτές να είναι και ακατάσχετες. Σε διαφορετική περίπτωση, η αδυναμία αποκατάστασης του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου των αγροτών μας θα οδηγούσε σε αδυναμία άσκησης της αγροτικής δραστηριότητας και σε αδυναμία απόκτησης εισοδήματος από την αγροτική δραστηριότητα.

Ωστόσο, από τον ιδρυτικό της νόμο, τον Ν, 4797/2021,  η Κρατική Αρωγή δεν προβλέπεται να αποδίδεται με τους ίδιους όρους σε όλους τους ασκούντες τη δραστηριότητα, παρόλο που οι θεομηνίες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που διαρκώς εντείνονται λόγω της κλιματικής κρίσης, δεν κάνουν προφανώς κανέναν διαχωρισμό.

Την περασμένη εβδομάδα η Κυβέρνηση επιχείρησε να παρουσιάσει μια τροπολογία ως βελτίωση για τους όρους χορήγησης της Κρατικής Αρωγής. Η τροπολογία αυτή δεν αφορά την πλειοψηφία των πυρόπληκτων αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων της Μάνης.  Δεν προβλέπεται ούτε αύξηση των ποσών που θα λάβουν, ενώ για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, δεν αλλάζει η πρόβλεψη του βασικού νόμου και θα λάβουν τη μισή αποζημίωση  για το έγγειο, ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο.

Για το λόγο αυτό, ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στ.Αραχωβίτης κατέθεσε σήμερα Επίκαιρη Ερώτηση, ζητώντας την αποκατάσταση των εισοδημάτων των γεωργών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων άμεσα και χωρίς αποκλεισμούς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)