to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στ. Αραχωβίτης: Στο αγροτικό η κυβέρνηση νομοθετεί κατά παραγγελία και έχει επιλέξει τη διαπλοκή

Η αλήθεια είναι ότι ελάχιστα φώτα έχουν πέσει στους αγρότες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού και στη χώρα μας. Υπάρχουν, όμως, και είναι πολύ μεγάλα. Τόσο σημαντικά δε που δεν αποκλείεται, αν δεν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, να επηρεάσουν μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού την επόμενη περίοδο.


 Ο Σταύρος Αραχωβίτης, βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Αγροτικής Πολιτικής, μίλησε στην «Εποχή» και ανέλυσε όλες τις παραμέτρους των σύνθετων ζητημάτων που απασχολούν έντονα τον αγροτικό κόσμο. Από το μεγάλο τίμημα που πληρώνει η κτηνοτροφία, κατά τη διάρκεια του Πάσχα μέχρι την πιθανότητα να παρατηρηθεί ανεπάρκεια τροφίμων στην αγορά με κοινό παρονομαστή τον κυβερνητικό κυνισμό.

Από τα μέτρα της κυβέρνησης απουσιάζουν οι αγρότες. Πρόκειται για καθαρά συγκυριακό φαινόμενο ή έχει να κάνει με τις γενικότερες κυβερνητικές προτεραιότητες;
Η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει από την αρχή της θητείας της ότι έχει διαλέξει πλευρά: είναι ξεκάθαρα με τη διαπλοκή και τους ημέτερους και όχι με την κοινωνία. Από τα πρώτα νομοθετήματά της και τις πρωτοβουλίες της, φάνηκε ξεκάθαρα ότι και στον αγροτικό χώρο νομοθετεί κατά παραγγελία. Τόσο οι ρυθμίσεις για τις Διεπαγγελματικες Οργανώσεις, όσο και ο νόμος για τους συνεταιρισμούς, το αποδεικνύουν ξεκάθαρα και δεν αφήνουν σε κανέναν αγρότη περιθώριο για ψευδαισθήσεις. Τώρα, μέσα στην υγειονομική κρίση, που οι παραγωγοί πλήττονται από πολλές πλευρές, από την κυβερνητική πολιτική απουσιάζουν προτάσεις μέτρων γι’ αυτούς. Τα 150 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν, δεν αφορούν στους αγρότες αλλά, κατά την προσφιλή τακτική τους, στους ενδιάμεσους της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Πλήττονται όλοι οι κλάδοι παραγωγής

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που δημιουργούνται στον αγροτικό κόσμο από την πανδημία; 
Όλοι οι κλάδοι της παραγωγής πλήττονται από την υγειονομική κρίση και τα λαμβανόμενα μέτρα. Η κτηνοτροφία πληρώνει μεγάλο τίμημα, τόσο στη αιγοπροβατοτροφια με τους περιορισμούς στον εορτασμό του Πάσχα Καθολικών και Ορθοδόξων, όσο και στην χοιροτροφία, στη αγελαδοτροφία και την πτηνοτροφία, με τις απαγορεύσεις στη μαζική εστίαση και τον τουρισμό. Η φυτική παραγωγή επίσης «χτυπιέται» πολλαπλώς. Τα οπωροκηπευτικά, με τους δραματικούς περιορισμούς στις λαϊκές αγορές και στις κοντινότερες στον καταναλωτή αγορές, δε βρίσκουν ικανοποιητική πρόσβαση προς τον καταναλωτή, με συνέπεια να μένουν ποσότητες αδιάθετες ή να απορροφούνται σε πολύ χαμηλές τιμές για τον παραγωγό. Η ανθοπαραγωγη έχει καταστραφεί, ενώ η ελιά και το ελαιόλαδο, που είχαν ήδη προβλήματα χαμηλής τιμής, δέχονται το τελειωτικό χτύπημα από τη μείωση των εξαγωγών. Η αλιεία, τόσο στις ιχθυοκαλλιέργειες όσο και η παράκτια και αυτή των εσωτερικών υδάτων, έχουν πολύ μεγάλα προβλήματα από τους περιορισμούς στην εστίαση και τις εξαγωγές.

Tι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο, αν βρισκόταν σήμερα στην κυβέρνηση;
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση που δεν λαϊκίζει και  δεν ζητά εκλογές κάθε μέρα όπως έκανε η ΝΔ όντας αντιπολίτευση, κατέθεσε μια ολοκληρωμένη σειρά προτάσεων κάτω από την κεντρική λογική #Μενουμε_Ορθιοι. Μέσα στις προτάσεις μέτρων υπάρχει πλήρης πρόβλεψη για τους αγρότες που πλήττονται. Αναλυτικά τα μέτρα μπορεί να τα μελετήσει κάποιος στο  https://www.syriza.gr/article/id/89423/Protaseis-metrwn-toy-SYRIZA-gia-th-sthriksh-ths-biwsimothtas-ths-agrotikhs-paragwghs1.html´
Πρόκειται για δέσμη άμεσων μέτρων που κοστολογούνται σε 300 εκατομμύρια ευρώ συγκεκριμένων άμεσων ενισχύσεων για την εξασφάλιση της συνέχισης της παραγωγής και την επιβίωση του αγρότη. Πέρα από τα άμεσα, υπάρχουν και μέτρα που αφορούν σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους, στα οποία εξυπακούεται για μας ότι εντάσσονται και οι αγρότες.

Για την απρόσκοπτη συνέχιση της παραγωγής

Ακούγονται κάποια σενάρια ότι η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα επάρκειας αγαθών. Υπάρχει πράγματι τέτοιος κίνδυνος; Και αν ναι πως μπορεί να αντιμετωπιστεί;
Η συζήτηση για την επόμενη μέρα της παραγωγής και της επάρκειας παραγωγής τροφίμων έχει ξεκινήσει σε όλη την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Βλέπουμε πολλές χώρες να λαμβάνουν δραστικά μέτρα για την εξασφάλιση της επάρκειας τροφής για τους πολίτες τους. Πρώτη η Ρωσία με τα μέτρα για τις εξαγωγές σταριού, και ακολούθως η Ρουμανία που θέτει μια σειρά φραγμούς στις εξαγωγές της. Η οικονομία είχε διαμορφώσει ισορροπίες στην παραγωγή τροφής και την κατανάλωση, σε ένα παραγωγικό μοντέλο στο οποίο είχαμε, σαν Αριστερά, σοβαρές ενστάσεις. Η βίαιη ανατροπή αυτής της ισορροπίας θα φέρει κλυδωνισμούς, απορρύθμιση και βίαιες ανακατατάξεις. Η έλλειψη ρευστότητας στον παραγωγό, η έλλειψη εργατικών χεριών και η ανασφάλεια στην απορρόφηση της παραγωγής θα οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή. Η μειωμένη  παραγωγή θα επιφέρει αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε αδυναμία πρόσβασης σε τρόφιμα μιας μερίδας συνανθρώπων μας παγκοσμίως. Αντίστοιχος είναι ο κίνδυνος και στη χώρα μας. Για την απρόσκοπτη συνέχιση της παραγωγής, θα πρέπει να διασφαλιστεί η απαραίτητη ρευστότητα στους παραγωγούς, με τη στήριξη του εισοδήματός τους για τις απώλειες που είχαν από την υγειονομική κρίση, αλλά και με προνομιακή δανειοδότηση με κρατικές εγγυήσεις.

Ποιο είναι το μοντέλο που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα στην αγροτική παραγωγή όταν οι συνθήκες ομαλοποιηθούν σχετικά;
Η χώρα θα πρέπει να χαράξει μια στρατηγική στην πρωτογενή παραγωγή λαμβάνοντας πολλές παραμέτρους υπόψη της. Οι παράμετροι αυτές περιλαμβάνουν τη διατροφική ασφάλεια, την Κλιματική αλλαγή, τα νέα δεδομένα στην κίνηση και την εμπορεία αγροτικών προϊόντων, στην παγκόσμια αυξητική τάση του πληθυσμού και την αστικοποίηση, και όλα αυτά πάνω στις ειδικές συνθήκες παραγωγής της ελληνικής υπαίθρου. Το παλαιό μοντέλο παραγωγής έχει οδηγήσει σε πολλά αδιέξοδα και εγκατάλειψη της καλλιεργούμενης γης.
Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία επεξεργασίας αυτών των παραμέτρων για την τελική διαμόρφωση μιας αξιόπιστης και εφαρμόσιμης Αγροτικής Πολιτικής.

Εχει βρει τα αντιπολιτευτικά του πατήματα ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογική ήττα του προηγούμενου καλοκαιριού;
Παρά το γεγονός της εσωστρέφειας που αναπτύχθηκε για ένα διάστημα μετά τις εκλογές, οι οποίες ήρθαν μετά από ένα κακό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές, και νωρίτερα από την ομαλή ολοκλήρωση της τετραετίας, με τις εξωστρεφείς πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας φάνηκε να ξεπερνιούνται. Πριν ανακύψει η υγειονομική κρίση, πολλά στελέχη, με πρώτο τον πρόεδρο, είχαμε επιδιώξει αγροτικό Συνέδριο, περιοδείες και ανοιχτές στην κοινωνία εκδηλώσεις, με πρωτοβουλίες των Νομαρχιακών μας Επιτροπών.
Ωστόσο, τα δεδομένα άλλαξαν μετά την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα.  Τα μέχρι χθες δεδομένα και βεβαιότητες δεν ισχύουν πλέον. Καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ είναι να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και να διαμορφώσει ένα πρόγραμμα για την επόμενη μέρα και τις νέες συνθήκες. Ένα πρόγραμμα που να έχει κέντρο τον Άνθρωπο, την Κοινωνία, την Εργασία, την Παραγωγή. Καθώς η πολιτική της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη είναι η διάσωση η δική της και των ημετέρων της, εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι πάντα για να ξαναδώσουμε την ελπίδα στην κοινωνία και τους συμπολίτες μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)