to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:45 | 29.06.2022

Πολιτική

Στ. Αραχωβίτης: Μήπως ο πρωθυπουργός δεν πρόλαβε να υποβάλλει αίτηση ΟΣΔΕ, εξ' ου και η παράταση μέχρι τις 14/7;

«Οι Έλληνες αγρότες φτωχοποιούνται με ταχύτερο ρυθμό από τους συναδέλφους τους στην Ευρώπη», επεσήμανε ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Στ. Αραχωβίτης


«Δόθηκε παράταση για τις αιτήσεις ΟΣΔΕ μέχρι 14/7 καθώς δεν έχουν οριστικοποιηθεί πάνω από 250.000 αιτήσεις, ενώ λέγατε πριν λίγες ημέρες ότι το σύστημα «τρέχει» και δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι δύο. Το πρώτο είναι ότι πριν από λίγες μέρες λέγατε -και τα στελέχη σας πανηγύριζαν- ότι έχουμε μια καλή πορεία των δηλώσεων ΟΣΔΕ και τώρα τελικά διαπιστώσατε ότι μάλλον δεν είναι έτσι. Και το δεύτερο είναι: μήπως η παράταση δόθηκε επειδή συγκεκριμένα κάποιος δεν έχει κάνει δήλωση ΟΣΔΕ; Μήπως ο Πρωθυπουργός δεν πρόλαβε να υποβάλει τη δήλωσή του;»

Mε την παραπάνω δήλωση ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Τομέαρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στ. Αραχωβίτης κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει λίγες μέρες νωρίτερα σχετικά με την ασφυξία που προκαλούν στον Έλληνα παραγωγό οι χαμηλές τιμές και το αυξανόμενο κόστος παραγωγής του αγροτικού προϊόντος.

Από τη μεριά δε του Υπουργού Αγροτ. Ανάπτυξης το μόνο που άκουσαν οι παραγωγοί αυτής της χώρας είναι την παραδοχή ότι τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι τώρα δεν ήταν αποτελεσματικά και την παραπομπή σε μελλοντικά μέτρα, και μάλιστα "διαρθρωτικού χαρακτήρα"!

“Εμείς πάλι αναρωτιόμαστε αν θα υπάρχουν αγρότες μέχρι τότε. Οι Έλληνες αγρότες φτωχοποιούνται με ταχύτερο ρυθμό από τους συναδέλφους τους στην Ευρώπη. Αυτό δείχνει την αναποτελεσματικότητα των μέτρων της κυβέρνησής σας και ότι θα πρέπει να ληφθούν πιο αποτελεσματικά και πιο γενναία μέτρα, που μέχρι τώρα δεν τα έχουμε δει. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα υλοποιηθεί η πολιτική αλλαγή που χρειάζεται η χώρα ώστε να σωθεί οτιδήποτε, αν σώζεται” ήταν το σχετικό σχόλιο του βουλευτή.

Στο πρόσφατο συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, οι Υπουργοί των κρατών-μελών της ΕΕ διαπίστωσαν αυτό που βλέπουν παραγωγοί και καταναλωτές, ότι δηλαδή, η αύξηση των τιμών δεν είναι τόσο μεγάλη όσο είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής που εξανεμίζει το όποιο περιθώριο κέρδους, με αποτέλεσμα οι αγρότες να φτωχοποιούνται σε πολύ-πολύ μεγάλο βαθμό, ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

Αυτή είναι μία διαπίστωση που αποδεικνύεται και από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, όπου ο γενικός δείκτης τιμών εισροών για τη γεωργία και την κτηνοτροφία για τον Απρίλιο του 2022, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021,  παρουσίασε αύξηση πάνω από 25%.

Το τελευταίο διάστημα έρχεται, όμως, και μία άλλη αντίδραση που καταγράφεται από τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου, από τις διακοπές ηλεκτροδοτήσεων τόσο σε ΤΟΕΒ, όσο και σε ιδιωτικές γεωτρήσεις, με αποτέλεσμα να καταγράφεται ο κίνδυνος πλέον από τα στοιχεία της κατάρρευσης της πρωτογενούς παραγωγής. “Κι όταν λέμε ότι καταγράφεται, εννοούμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία τιμών που απολαμβάνει ο καταναλωτής,  βλέπουμε ότι η χώρα μας το τελευταίο 10μηνο είναι σταθερά στις δύο χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη μαζί με την Κροατία και μάλιστα, τους τελευταίους 4  μήνες έχει πιάσει πάτο” συμπλήρωσε ο κ. Αραχωβίτης.

Και πρόσθεσε: “Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, αποδεικνύεται ότι τα μέτρα που έχετε λάβει μέχρι τώρα, προφανώς, δεν έφεραν το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Αυτό, όμως, συνεπάγεται ότι έχουμε εγκατάλειψη της κτηνοτροφίας και από Σεπτέμβρη θα έχουμε πολύ μεγάλα προβλήματα στη γεωργία στο σύνολό της, δηλαδή στη νέα καλλιεργητική περίοδο”.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)