to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:55 | 10.07.2022

Διεθνή

Σρι Λάνκα: Κατάληψη των κατοικιών προέδρου και πρωθυπουργού μέχρι να παραιτηθούν

Οι ηγέτες του κινήματος διαμαρτυρίας στη Σρι Λάνκα που υποχρέωσαν τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας να εγκαταλείψουν την επίσημη κατοικία τους δήλωσαν σήμερα ότι θα συνεχίσουν την κατάληψη των κατοικιών μέχρι να παραιτηθούν αμφότεροι.


"Ο πρόεδρος πρέπει να παραιτηθεί, ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί και η κυβέρνηση πρέπει να φύγει", είπε σε συνέντευξη Τύπου στον τόπο διαμαρτυρίας ο θεατρικός συγγραφέας Ρουβάντιε Τσικέρα περιστοιχιζόμενος από άλλους ηγέτες του κινήματος.

Ο πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε επίσης έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί προκειμένου να επιτρέψει να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας μια υπηρεσιακή κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα.

Το πολιτικό χάος ενδέχεται να περιπλέξει τις προσπάθειες της Σρι Λάνκα να εξέλθει από την οικονομική κρίση η οποία προκλήθηκε από τη σοβαρή έλλειψη συναλλάγματος και οδήγησε στην αναστολή των εισαγωγών τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο βρίσκεται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα για την παροχή στη χώρα πακέτου διάσωσης 3 δισεκ. δολαρίων, ανακοίνωσε σήμερα ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Η οργή για την οικονομική κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο χθες Σάββατο με ένα πλήθος ανθρώπων να εισβάλει στο προεδρικό μέγαρο. Μάλιστα κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να βουτήξουν στην πισίνα.

Περίπου 45 άνθρωποι διακομίστηκαν χθες στο κεντρικό νοσοκομείο του Κολόμπο, αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για θανάτους.

Σήμερα έκπληκτοί πολίτες βρήκαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν το κτίριο του προεδρικού μεγάλου. Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, κάποια κρατώντας όπλα, στέκονταν έξω από το συγκρότημα αλλά δεν εμπόδιζαν τους ανθρώπους να εισέλθουν.

«Ειρηνική μετάβαση»

Άλλοτε μια χώρα με μεσαίο εισόδημα και επίπεδο ζωής το οποίο ζήλευε η Ινδία, η Σρι Λάνκα επλήγη σφοδρά από την απώλεια των εσόδων από τον τουρισμό έπειτα από μια τζιχαντιστική επίθεση το 2019 και στη συνέχεια λόγω της πανδημίας covid-19.

Η χειρότερη οικονομική κρίση που έχει αντιμετωπίσει τη χώρα των 22 εκ. κατοίκων μετά την ανεξαρτησία της το 1948 επιδεινώθηκε, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, από μια σειρά κακών πολιτικών αποφάσεων, για τις οποίες οι πολίτες κατηγορούν την οικογένεια του προέδρου που βρίσκεται στην εξουσία από το 2005.

Οι περισσότεροι Σριλανκέζοι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα λόγω του πληθωρισμού, της υποτίμησης του νομίσματος της χώρας, των χρόνιων ελλείψεων καυσίμων και των συνεχών διακοπών ρεύματος.

Ο πληθωρισμός έφτασε το 54,6% τον Ιούνιο, με την κεντρική τράπεζα να προειδοποιεί ότι τους επόμενους μήνες ενδέχεται να φτάσει το 70%.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου το 80% του πληθυσμού της χώρας αναγκάζεται να παραλείψει γεύματα.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μαχίντα Γιάπα Αμπεϊουαρντένα εκτίμησε ότι η απόφαση του Ρατζαπάξα να παραιτηθεί «ελήφθη προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρηνική μετάβαση της εξουσίας», αν και οι λεπτομέρειες της μετάβασης δεν είναι ξεκάθαρες.

Ήδη δύο στενοί συνεργάτες του έχουν παραιτηθεί: ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου και ο υπουργός Μέσων Ενημέρωσης που εγκατέλειψε και τη θέση του επικεφαλής του προεδρικού κόμματος.

Ο ίδιος ο Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα φέρεται να έχει αναχωρήσει με πλοίο προς τη νότια Σρι Λάνκα, σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)