to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:34 | 09.10.2017

Κοινωνία

Το #sputnikfest17 με τον φακό του Left.gr: Ένα υπέροχο ταξίδι για έναν νέο κόσμο

Μουσικές, χορός, γεύσεις και χρώματα έσμιξαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Πάρκο Γουδή, στο καθιερωμένο, πλέον, ραντεβού όπου η φωνή της Ριζοσπαστικής Αριστεράς συναντά τον πολιτισμό, την τέχνη, τη νεανική δημιουργία, την αλληλεγγύη, τη συλλογική ζωή!


Βίντεο - φωτογραφίες: Άγγελος Καλοδούκας

Με σύμμαχο αυτή τη φορά τον καιρό, η πτήση ολοκληρώθηκε με επιτυχία: Το ΣΠΟΥΤΝΙΚ έκανε το δεύτερο ταξίδι του στο Πάρκο Γουδή και πλέον μπορεί με άνεση να ισχυριστεί ότι καθιερώνεται ως ένα σημαντικό και πολιτιστικό γεγονός για τη νεολαία και τον κόσμο της Αριστεράς, της αλληλεγγύης, του πολιτισμού. 

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις εκδηλώσεις της Κυριακής 8/10 που κορυφώθηκαν με την πολύ ενδιαφέρουσα (και απαραίτητη σε περιόδους που ο ιστορικός αναθεωρητισμός επανέρχεται στο προσκήνιο) συζήτηση για την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Εδώ το φωτορεπορτάζ του Left.gr

 Στη συνέχεια, με απαραίτητη τη συνοδεία του τσίπουρου, καθ' ότι ο βοριάς εγκαταστάθηκε στην Αθήνα από το βράδυ του Σαββάτου, απολαύσαμε τα  δωρικά καραντουζένια του Μάρκου (ένας είναι ο Μάρκος!) δια στόματος Δημήτρη Μυστακίδη, περιμένοντας τη σταθερή αξία κάθε φεστιβάλ: τους Χειμερινούς Κολυμβητές να βουτήξουν στον Παγασητικό!

Ανεβαίνοντας στην κεντρική σκηνή, απαραίτητη η στάση στις δομές Αλληλεγγύης για προϊόντα από συνεταιρισμούς αλλά και πολλές ιδέες για το παρόν και το μέλλον των αγορών χωρίς μεσάζοντες. Στη συνέχεια, «καβατζώνουμε» Αυγή της Κυριακής και Εποχή για να έχουμε να διαβάσουμε όλη την εβδομάδα και βουρ για... Μπρέγκοβιτς! Ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού, μαζί με την Wedding and Funeral Band, κατάφερε να εκτοξεύσει το φεστιβάλ με το γνωστό και πατροπαράδοτο, πλέον, βαλκανικό γλέντι του το οποίο έκλεισε με το εκρηκτικό (και σαρκαστικό) Kalashnikov αφού πρώτα μας έβαλε να τραγουδήσουμε με υψωμένες τις γροθιές το Bella Ciao!

Όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση του φεστιβάλ, βασική επιδίωξη ήταν «να δοθεί φωνή σε οργανώσεις της LGBTQI+ κοινότητας, σε δομές αλληλεγγύης, σε μεταναστευτικές και προσφυγικές ομάδες, σε εργαζόμενους/ες και άνεργους/ες, σε επιχειρήσεις που εντάσσονται στον κλάδο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, σε συλλογικότητες που αγωνίζονται για τα κοινωνικά δικαιώματα».

 2 people

«Δώσαμε χώρο στη νεανική δημιουργικότητα»

Για το 2ο Φεστιβάλ Σπούτνικ μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο γραμματέας του κεντρικού συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ιάσονας Σχινάς-Παπαδόπουλος αναφέροντας ότι το «Sputnik Festival έκανε τη 2η εκτόξευσή του με κεντρικό σύνθημα ‘Ταξίδι για έναν νέο κόσμο’.  Το φεστιβάλ, με τις  πολιτιστικές και πολιτικές του δραστηριότητες αποτελεί ένα πεδίο συλλογικής δημιουργικότητας και έκφρασης.  Στόχος είναι η ανάδειξη ενός συλλογικού πλαισίου συνδιαμόρφωσης, συμμετοχής και προβληματισμού, το οποίο επιδιώκουμε να δίνει τη δυνατότητα στους νέους ανθρώπους να ζουν και να δρουν μαζί, δημιουργώντας όμορφα πράγματα».

Επιπλέον ο γραμματέας της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε επισημαίνοντας ότι μέσω του φεστιβάλ «μπορέσαμε να συνομιλήσουμε με νέους και νέες για τα προβλήματα και την καθημερινότητά τους και παράλληλα να δώσουμε χώρο στην νεανική δημιουργικότητα και να αναδείξουμε ένα εναλλακτικό παράδειγμα πολιτισμού, ένα διαφορετικό παράδειγμα τέχνης, το οποίο, βρίσκεται έξω από τα καθημερινά εμπορευματοποιημένα πρότυπα».

 one or more people, people standing, crowd, night and outdoor

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκθέσεις του φεστιβάλ, με αφιερώματα όπως εκείνο στον Μάρκο Βαμβακάρη και στη Μακρόνησο αλλά και στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Δικά τους «περίπτερα» στο χώρο είχαν διάφορες δομές αλληλεγγύης, κινήσεις πόλεων καθώς επίσης και διεθνείς πολιτικές οργανώσεις.

No automatic alt text available.

Την τιμητική τους για ακόμη μία φορά είχαν οι μεταναστευτικές κουζίνες καθώς άνθρωποι από διαφορετικές μεταναστευτικές κοινότητες μαζεύονταν από νωρίς στο πάρκο Γουδή μαγειρεύοντας παραδοσιακά εδέσματα.

 2 people, people sitting, people eating, child, table and food

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές πρόκειται για «ένα Φεστιβάλ, που στέκεται απέναντι στη λογική του ατομικού δρόμου και στα πρότυπα της τυποποιημένης διασκέδασης».

Ένα είναι σίγουρο, το ΣΠΟΥΤΝΙΚ έφτιαξε ήδη έναν κόσμο «που χώρεσε πολλούς κόσμους» και την επόμενη φορά αναμένεται να προσγειωθεί ακόμα πιο μακριά!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)