to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:24 | 27.08.2012

Πολιτική

SPIEGEL: Το πεπρωμένο της Ελλάδας θα κριθεί τον Οκτώβριο

Η τύχη της Ελλάδας θα αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου εκτιμά τώρα το γερμανικό «Der Spiegel», επισημαίνοντας πως οι ηγέτες της Ευρώπης δεν έχουν πειστεί ότι η πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση θα παράγει γρήγορα αποτελέσματα. Τον Οκτώβριο δε, σύμφωνα πάντα με το «Der Spiegel», οι Ευρωπαίοι εταίροι της χώρα θα κληθούν να επιλέξουν λύση από μια σειρά εξίσου άσχημων εναλλακτικών.


Σύμφωνα με το περιοδικό, η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ήταν «θερμή» μόνο μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Όταν έκλεισαν, όμως, οι πόρτες, ο κ. Γιούνκερ μπήκε κατευθείαν στο... ψητό, λέγοντας στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια και πως η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να περιμένει ότι θα συνεχίσει να έχει ειδική μεταχείριση. Επιπλέον, είπε στον κ. Σαμαρά ότι το να ζητεί διαρκώς περισσότερο χρόνο για τις μεταρρυθμίσεις δεν βοηθά κανέναν.
Και όπως αποδείχθηκε, ο κ. Σαμαράς μαθαίνει γρήγορα, τονίζει το περιοδικό. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βερολίνο, την Παρασκευή, δεν ζήτησε περισσότερο χρόνο για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Ο κ. Σαμαράς, υπογραμμίζει το Spiegel, έχει στη διάθεσή του δύο με τρεις εβδομάδες για να καταλήξει σε μια δέσμη μέτρων ύψους περίπου 14 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, υποσχόμενος, μεταξύ άλλων, να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, να κόψει θέσεις εργασίας από το Δημόσιο και να βελτιώσει το φοροεισπρακτικό σύστημα. Ομως, οι πολιτικοί σε Βερολίνο και Βρυξέλλες αμφιβάλλουν ότι η προσπάθειά του θα παράγει αποτελέσματα αρκετά γρήγορα.
Για τους αναλυτές του Spiegel, είναι αμφίβολο το κατά πόσον η τρόικα θα έχει έτοιμη την έκθεσή της για την Ελλάδα στις 8 Οκτωβρίου, στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, αφού ο φόρτος εργασίας των ελεγκτών θα είναι μεγάλος. Επομένως, αρκετοί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η μάχη που θα κρίνει το μέλλον της Ελλάδας θα δοθεί στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί 18-19 Οκτωβρίου.
Εκείνο που προκαλεί προβληματισμό στο Spiegel είναι η στάση του ΔΝΤ, καθώς οι αντιπρόσωποί του αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, απειλώντας να αποσυρθούν από το πρόγραμμα στήριξης. Σε μία τέτοια περίπτωση, η μόνη διέξοδος που φαίνεται να υπάρχει είναι ένα «κούρεμα» χρέους προς τον επίσημο τομέα (Official Sector Involvement), κάτι το οποίο προϋποθέτει ότι η ΕΚΤ θα διαγράψει μέρος της αξίας των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της.
Την ίδια ώρα, η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε ένα δύσκολο δίλημμα. Η Αγκελα Μέρκελ έχει καταστήσει σαφές ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί προϋπόθεση για τη στήριξη της Ελλάδας, αλλά εάν οι πιστωτές του δημοσίου τομέα συμφωνήσουν σε ένα «κούρεμα», η Γερμανία θα χάσει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ.
Η προοπτική αυτή είναι κάτι που η κ. Μέρκελ δεν θέλει να συζητήσει, όπως είναι άλλωστε και η πιθανότητα ενός τρίτου πακέτου στήριξης ή η παράταση του σημερινού προγράμματος για δύο χρόνια.
Αντ' αυτού, η καγκελάριος είναι πρόθυμη να δεχθεί μικρές μόνον παραχωρήσεις, όπως η αύξηση του ποσού κάποιας δόσης και η επακόλουθη, βεβαίως, μείωση κάποιας άλλης. Ομως, όπως σημείωσε κάποιος αξιωματούχος, η μέθοδος αυτή είναι αναποτελεσματική. Είναι σαν να προσπαθεί κάποιος να παραμείνει ζεστός κάτω από μια κουβέρτα που είναι πολύ κοντή: εάν τραβήξει την κουβέρτα μέχρι το λαιμό του, τα πόδια του θα μείνουν εκτός.
Κατόπιν τούτων, ο συντάκτης βλέπει να πλησιάζει το «Grexit». Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν ήδη συγκροτηθεί ειδικές ομάδες εργασίας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην Bundesbank και στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας. Και όλοι οι αναλυτές καταλήγουν σε ένα σημείο: Κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη.
Παρ' όλα αυτά, οι επιτελείς του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπολογίζουν ότι εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, τότε οι απώλειες για το Βερολίνο θα ανέλθουν σε 2,5 δισ. ετησίως.
Η Αθήνα έχει λάβει το μήνυμα ότι το Βερολίνο, το Ελσίνκι και η Χάγη πιστεύουν πως οι συνέπειες που θα έχει ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι διαχειρίσιμες. Αυτό οδηγεί τον κ. Σαμαρά σε μια νέα στρατηγική: να παίξει το... χαρτί των μεταναστών. Εάν η Ελλάδα αποσταθεροποιηθεί μετά την έξοδό της από την Ευρωζώνη, υποστηρίζει ο κ. Σαμαράς, η υπόλοιπη Ευρώπη θα κατακλυσθεί από πρόσφυγες. Και αυτό σίγουρα είναι κάτι που κανείς, τουλάχιστον δημοσίως, δεν φαίνεται να επιθυμεί.



Πηγή: Ημερησία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)