to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:23 | 25.07.2015

Οικονομία

Spiegel: Πανευρωπαϊκό φόρο θέλει να επιβάλει ο Σόιμπλε!

Την επιβολή φόρου που θα αφορά όλες τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης σχεδιάζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, με εμπνευστή των θιασώτη της σκληρής λιτότητας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.


Σύμφωνα το Spiegel, ο σκληρός Γερμανός υπουργός Οικονομικών οραματίζεται την ύπαρξη ενός υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, που θα έχει την ευθύνη για την κατάρτιση και την εκτέλεση των προϋπολογισμών όλων των μελών της.

Όσον αφορά τον φόρο, τα σχέδια αναφέρουν ότι μπορεί να είναι είτε άμεσος και να υπολογίζεται με βάση το εισόδημα, είτε έμμεσος με τη μορφή του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η νέα έμπνευση Σόιμπλε φέρεται να πείθει αρκετούς από τους εταίρους και τα στελέχη της Κομισιόν και της ευρωζώνης. Ο λόγος, σύμφωνα με το περιοδικό, είναι ότι οι τεχνοκράτες της Ευρώπης βλέπουν την πρόταση αυτή ως ένα χρήσιμο εργαλείο για να αποκτήσει η νομισματική ένωση ίδια χρηματοδοτικά μέσα ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει τις τακτικές και έκτακτες ανάγκες που θα προκύπτουν στο μέλλον.

Aναλυτικότερα:

 

Η Γερμανία εμφανίζεται πρόθυμη να εξετάσει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών, με αυτόνομο προϋπολογισμό, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel».

Τον Ιούνιο, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε ταχθεί υπέρ μίας αυστηρότερης εποπτείας επί των οικονομιών των κρατών – μελών της Ευρωζώνης, προτείνοντας τη δημιουργία ενός κοινού υπουργείου Οικονομικών.

«Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι ανοιχτός στην ιδέα να διαθέσει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό από τα φορολογικά έσοδα της Γερμανίας προκειμένου να χρηματοδοτεί τον προϋπολογισμό ενός κοινού υπουργείου» αναφέρει πηγή από το περιβάλλον του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μία από τις επιλογές, επισημαίνει το Spiegel, είναι η μεταφορά μέρος των εθνικών εσόδων στον προϋπολογισμό του νέου, κοινού υπουργείου.

Ο Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών, συνεχίζει το δημοσίευμα, θα μπορούσε μάλιστα, να έχει το δικαίωμα επιβολής ενός ευρω-φόρου.

«Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε αυτά τα ζητήματα» παραδέχεται η ίδια γερμανική πηγή. «Η Ευρωζώνη πρέπει να εξετάσει την επιβολή ενός δικού της φόρου» τονίζει από την πλευρά του ο Έλμαρ Μπροκ, ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Πληροφορίες: tvxs.gr - naftemporiki.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)