to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:22 | 24.09.2016

Διεθνή

Spiegel: Κοινή πρόταση για πρόεδρο από Μέρκελ, Γκάμπριελ και Ζέεχοφερ

Αν τελικά η 'Αγγελα Μέρκελ, ο Χορστ Ζέεχοφερ και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ καταλήξουν, τότε δεν θα υπάρχει πλέον το ενδεχόμενο να εκλεγεί κοινός πρόεδρος από το SPD, την Αριστερά (Die Linke) και το κόμμα των Πρασίνων, αλλά ούτε και από τους Χριστιανοδημοκράτες-Πράσινους.


Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Spiegel οι πρόεδροι του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), του χριστιανοκοινωνικού (CSU) και του σοσιαλδημοκρατικού (SPD) κόμματος συμφώνησαν να αναζητήσουν έναν κοινό υποψήφιο πρόεδρο της Δημοκρατίας σε συνάντηση που είχαν την προπερασμένη Κυριακή.

Αν τελικά η 'Αγγελα Μέρκελ, ο Χορστ Ζέεχοφερ και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ καταλήξουν, τότε δεν θα υπάρχει πλέον το ενδεχόμενο να εκλεγεί κοινός πρόεδρος από το SPD, την Αριστερά (Die Linke) και το κόμμα των Πρασίνων, αλλά ούτε και από τους Χριστιανοδημοκράτες-Πράσινους.

Η αναζήτηση από τα συγκυβερνώντα κόμματα θα είναι δύσκολη. Ήδη υπάρχει η πρώτη άρνηση. Ο Αντρέας Φόσκουλε, ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο οποίος πρόσκειται στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος --και για οικογενειακούς λόγους-- αλλά θέλει να παραμείνει στη θέση του, όπως είπε στον Γκάμπριελ. Δεδομένου ότι θα τον ήθελε και η καγκελάριος Μέρκελ θα μπορούσε να εκλεγεί.

Τον πρωθυπουργό του κρατιδίου της 'Εσσης Φόλκερ Μπουφιέ δεν τον θέλουν οι Πράσινοι. Ο μουσουλμάνος συγγραφέας Ναβίντ Κερμάνι, το όνομα του οποίου έπεσε στο τραπέζι από τους σοσιαλδημοκράτες, την Αριστερά και τους Πράσινους, απορρίφθηκε τελικά διότι θα βάθαινε τον διχασμό της κοινωνίας ακόμα περισσότερο σε αυτή τη φάση αυτή.

Στην Αριστερά επικρατεί επίσης προβληματισμός. O πρωθυπουργός της Θουριγγίας έχει εκφράσει επιφυλάξεις για έναν πρόεδρο από την ευρύτερη Αριστερά διότι «χρειαζόμαστε σε εποχές κατά τις οποίες το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πάει από νίκη σε νίκη, ένα πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος να έχει ευρύτερη αποδοχή», όπως είπε στο γερμανικό περιοδικό. Κατά τη γνώμη του πρέπει να αναζητηθεί «μια ευφυής προσωπικότητα, ανοικτή στον κόσμο, σύγχρονη και συντηρητική».

Ο σοσιαλδημοκράτης νυν υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ και ο πρόεδρος της Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ, πολύ δημοφιλείς και οι δύο, αναφέρονται επίσης ως πιθανοί υποψήφιοι σε σημερινό δημοσίευμα της Die Welt.

tags: Spiegel

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)