to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:24 | 23.03.2015

Πολιτική

Spiegel: Η γερμανική κυβέρνηση ρίχνει τους τόνους της αντιπαράθεσης πριν την επίσκεψη Τσίπρα

Πριν την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο η (γερμανική) κυβέρνηση ακολουθεί συμφιλιωτική τακτική: Ο υπουργός εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαιερ τονίζει την ανάγκη της συνεργασίας, ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ επιθυμεί να εξευρεθεί μια κοινή βάση εργασίας, τονίζεται σε δημοσίευμα του Spiegel


Η ρητορική στην ελληνική κρίση από βδομάδα σε βδομάδας σκλήραινε, οι απαιτήσεις της Αθήνας και οι κατηγορίες κατά του Βερολίνου δηλητηρίασαν την ατμόσφαιρα αισθητά. Η σημερινή επίσκεψη Tσίπρα στο Βερολίνο θα πρέπει επιτέλους να φέρει την επαναπροσέγγιση. 

Mετριoπαθείς είναι οι τόνοι των πολιτικών της γερμανικής κυβέρνησης:

Ήδη το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαιερ υποδέχθηκε τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά και δήλωσε στο τέλος: “Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τα ασφαλώς μεγάλα και δύσκολα προβλήματα, τα οποία πρέπει να επιλύουμε στην Ευρώπη από κοινού να υπονομεύσουν την σταθερή βάση των γερμανο-ελληνικών σχέσεων ”, 

Ο αντικαγκελάριος Ζιγκμαρ Γκάμπριελ ελπίζει ότι θα βρεθεί μια κοινή βάση συζητήσεων. Ο πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών είπε στην εκπομπή "Bericht aus Berlin" του ARD το βράδυ της Κυριακής, “προσωπικά πιστεύω ότι  πραγματικά θα καταφέρουμε αύριο να κάνουμε μια νέα αρχή. Και οι δύο πλευρές πρέπει να είναι ειλικρινείς. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει ότι η υπόλοιπη Ευρώπη -και η Γερμανία- θέλουν να βοηθήσουν, αλλά ότι δε μπορούμε να το κάνουμε χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς σοβαρές συζητήσεις για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Από την άλλη μεριά τα προηγούμενα πακέτα εξυπηρετούσαν κυρίως τις τράπεζες και όχι τους ανθρώπους. Νομίζω πως αυτό πρέπει να αλλάξει”.

Ο Μάρτιν Σουλτς είπε σε συνέντευξή τους στο ZDF χτες το βράδυ: “Ελπίζω ότι αύριο (ο Τσίπρας) θα γίνει πιο εποικοδομητικός από ότι ορισμένα μέλη της κυβέρνησής του”.

Και η αντιπολίτευση ελπίζει σε χαλάρωση της εχθρικής ρητορικής

“Θα ήταν πολύ σημαντικό να ξεπεραστεί η δυσκαμψία, αν αποκαθίστατο μια χαλαρότητα στη συμπεριφορά ακόμα και λίγη εμπιστοσύνη. Η καγκελάριος πρέπει να να παραιτηθεί από το δικαίωμα να έχει δίκιο και να αποδεχθεί ότι προηγούμενες συμφωνίες μπορούν να αλλάξουν”, δήλωσε ο Γκρέγκορ Γκύζιστο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο πρόεδρος της αριστεράς Μπέρντ Ρίξινγκερ υποστήριξε στη εφημερίδα "Ruhr Nachrichten" το αίτημα του Τσίπρα για διαγραφή του χρέους: "Διαφορετικά δεν θα μπορέσει η Ελλάδα ποτέ να να βγει από την ανθρωπιστική κρίση και να αυξήσει την παραγωγικότητά της”.

Ο επικεφαλής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των πρασίνων Αντον Χοφράιτερ κάλεσε την καγκελάριο Μέρκελ να ηρεμήσει τα πνεύματα και να παρεμποδίσει την κατάρρευση του ευρώ.

Διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ στα γερμανικά

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)