to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:16 | 09.11.2019

Διεθνή

Spiegel: H EE ανοίγει τον δρόμο για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

Κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου, ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με πληροφορίες απ’ τις Βρυξέλλες που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.


Η ιστοσελίδα Spiegel Online τιτλοφορεί άρθρο «H EE ανοίγει το δρόμο για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία» στο οποίο αναφέρεται ότι «εκπρόσωποι των χωρών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν την Παρασκευή να καθοριστεί το απαραίτητο νομικό πλαίσιο τη Δευτέρα στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ».

Σύμφωνα με το Spiegel Online η επιβολή κυρώσεων σε μεμονωμένα άτομα, αρχές ενός κράτους ή εταιρίες είναι το τελευταίο βήμα μιας πολυεπίπεδης διαδικασίας.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκτιμούν ωστόσο ότι τη Δευτέρα δεν αναμένεται να οριστεί κατάλογος με άτομα ή εταιρίες, στις οποίες θα επιβληθούν κυρώσεις, ούτε θα οριστεί σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Γνώστες της διαδικασίας στις Βρυξέλλες θεωρούν ωστόσο δεδομένο ότι μέχρι το τέλος του 2019 θα ληφθούν μέτρα, μιας και τίποτα δεν δείχνει ότι η Άγκυρα προτίθεται να υποχωρήσει.

Τον περασμένο Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιδρώντας στις τουρκικές γεωτρήσεις τις οποίες θεωρεί παράνομες, περιέκοψε κονδύλια που διατίθενται στην Τουρκία, ενώ πάγωσε τις διαπραγματεύσεις για τον εναέριο χώρο και αποφάσισε να μην συνεχίσει τις συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο για την οικονομία και το εμπόριο. Σε επόμενο στάδιο, είναι δυνατό μεμονωμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να προτείνουν κυρώσεις, οι οποίες ωστόσο θα πρέπει να εγκριθούν σε κεντρικό επίπεδο. «Διπλωμάτες θεωρούν δεδομένο ότι η κυβέρνηση της Κύπρου, κράτους-μέλους της Ε.Ε., θα υποβάλει γρήγορα σχετικές προτάσεις» αναφέρει το περιοδικό στην ηλεκτρονική του έκδοση.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, DW

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)