to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:26 | 07.08.2013

Πολιτική

Σπαρτιάτες της κακιάς ώρας

Του Μάριου Διονέλλη


Κωμικοτραγικό θέαμα παρουσίασαν οι χρυσαυγίτες της Κρήτης σε «εθνικιστική κατασκήνωση» στο Καστέλλι. Μαστίζονται από εσωτερικές έριδες, ενώ οι Κρητικοί τούς γυρίζουν την πλάτη.

Θα μπορούσαν να είναι σκηνές από παρωδία της ταινίας «300», αλλά είναι εικόνες που με ελληνική υπερηφάνεια ανέβασαν στο blog της Χρυσής Αυγής Κρήτης τα μέλη της μετά την ολοκλήρωση της «εθνικιστικής κατασκήνωσης» που οργάνωσαν στο Καστέλλι Χανίων. Χωρίς μεγάλες αξιώσεις στη συμμετοχή (λείπουν άλλωστε φωτογραφίες με πολύ κόσμο…) και πάντα με τη διάθεση να διαστρεβλώσουν την ιστορία, τα μέλη της Χρυσής Αυγής συναντήθηκαν στις 3 και 4 Αυγούστου για να γιορτάσουν κάτω από τον ήλιο την εθνικιστική τους ιδεολογία. Οπως διαβάζουμε στο κείμενο που συνοδεύει τις φωτογραφίες, οι συμμετέχοντες «είχαν την ευκαιρία να ζήσουν ένα διήμερο σωματικής, πνευματικής και ψυχικής ευεξίας. Το πρόγραμμα περιείχε αθλοπαιδιές και τα αρχαία Ολυμπιακά Αγωνίσματα του ακοντισμού, της δισκοβολίας, της οπλιτοδρομίας, της πάλης και της διελκυστίνδας…»

Περικαφαλαίες με δόρατα

Οι κατασκηνωτές μιμήθηκαν επαξίως τους Σπαρτιάτες τρέχοντας στην άμμο με περικεφαλαίες, δόρατα και ασπίδες προσφέροντας ένα αμίμητο θέαμα στους ανυποψίαστους λουόμενους που βρέθηκαν στην περιοχή.

Σε σοβαρότερο επίπεδο πάντως, τα εσωτερικά προβλήματα της Χρυσής Αυγής στην Κρήτη μοιάζουν να μην έχουν τελειωμό. Η διαμάχη του γραμματέα της οργάνωσης Σταύρου Καρεφυλάκη με τον υπαρχηγό του και υποψήφιο βουλευτή Στέλιο Βλαμάκη, τον Απρίλιο, οδήγησε στη διαγραφή του τελευταίου από την κομματική οργάνωση. Στην απάντησή του ο Βλαμάκης έκανε λόγο για προσπάθειες αυτοπροβολής του Καρεφυλάκη.

Η κάθοδος των γελοίων

Οι επανειλημμένες κάθοδοι στελεχών στο νησί δεν φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα, με τη δυναμική στην Κρήτη να μην ακολουθεί τη δημοσκοπική άνοδο της υπόλοιπης Ελλάδας και με τους Κρητικούς προς το παρόν να μη γοητεύονται ούτε καν από τη σημαία με το πουλί της χούντας που άνοιξε προ μηνών σε συγκέντρωση στη Χερσόνησο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χ.Α. Χρήστος Παππάς.

Στις 28 Ιουλίου βρέθηκε στα Χανιά ο Ηλίας Κασιδιάρης για να μιλήσει για την επέτειο της 4ης Αυγούστου και της δικτατορίας Μεταξά. Το… πλήθος που παρακολούθησε την ομιλία του αποτελούνταν από περίπου 30 άτομα.

Τα τελευταία Σαββατοκύριακα είναι περίοδος «χαλάρωσης» για τα στελέχη της Χρυσής Αυγής. Η δημοσίευση των φωτογραφιών από την «εθνικιστική κατασκήνωση» συνέπεσε με αυτές που απεικονίζουν τον Κασιδιάρη σε παραλία με τατουάζ τη ναζιστική σβάστικα στον ώμο. Από τη μία οι περικεφαλαίες και τα ακόντια, και από την άλλη τα σημάδια του ναζισμού συνθέτουν μια εικόνα που θα μπορούσε να ήταν απλώς γελοία αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνη…

Πηγή: Eφημερίδα των Συντακτών

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)