to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:06 | 19.06.2018

Πολιτική

Σπ. Πλουμίδης: Η συμφωνία χτίζει γέφυρες και ανοίγει ένα θετικό παράθυρο για το μέλλον

Συμφωνία που "χτίζει γέφυρες φιλίας" και "ανοίγει ένα παράθυρο για το μέλλον πολύ θετικό", χαρακτήρισε ο επίκουρος καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), Σπυρίδων Πλουμίδης, τη συμφωνία των Πρεσπών


   Συμφωνία που "χτίζει γέφυρες φιλίας" και "ανοίγει ένα παράθυρο για το μέλλον πολύ θετικό", χαρακτήρισε ο επίκουρος καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), Σπυρίδων Πλουμίδης, τη συμφωνία των Πρεσπών, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM".

   "Είναι ένα θετικό γεγονός που κλείνει ένα ζήτημα που χρόνιζε επί πολλά χρόνια" είπε και πρόσθεσε: "Τα θετικά σημεία είναι η αλλαγή του διεθνούς ονόματος της χώρας όπως και των αξιώσεων των γειτόνων μας επί της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού, τα αρνητικά είναι ότι η εθνικότητα και η γλώσσα παραμένουν τα ίδια. Ωστόσο, αυτή η συμφωνία δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας στην περιοχή, χτίζει γέφυγες φιλίες ανάμεσα σε εμάς και τους Σλαβομακεδόνες και ανοίγει ένα παράθυρο για το μέλλον, πολύ θετικό".

   Ο κ. Πλουμίδης εκτίμησε πως "η συμφωνία θα ενισχύσει τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων και την ελληνοφιλία στην περιοχή" και σημείωσε ότι "η Ελλάδα δείχνει ένα θετικό πρόσωπο, εκφράζει καλή διάθεση απέναντι στους γείτονές μας, τους Σλαβομακεδόνες και τους Αλβανούς, και θα μπορέσει (η συμφωνία) να εδραιώσει αυτή την καλή εικόνα της χώρας μας, που χτίζουμε επί χρόνια, στα μάτια των βορείων γειτόνων και να ενισχύσει το στρατηγικό βάθος της Ελλάδας στα Βαλκάνια".

   Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που υπήρξαν, ο επίκουρος καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του ΕΚΠΑ εκτίμησε πως "δεν υπάρχει λόγος σοβαρής ανησυχίας ούτε λόγος διχασμού των Ελλήνων διότι αυτό το ζήτημα δεν αφορά έδαφος, δεν απειλεί σε κάτι η γείτων αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα" και τόνισε ότι "πρέπει τα πνεύματα να ηρεμήσουν και να επικρατήσει νηφιαλιότητα".

   Ερωτηθείς γιατί χρειάστηκε να περάσουν τόσα χρόνια ώστε να καταλήξουν οι δυο πλευρές σε συμφωνία, ο κ. Πλουμίδης απάντησε: "Διότι έως τώρα οι κυβερνήσεις των Σκοπίων έδειχναν ανένδοτη αδιαλλαξία, δεν επιθυμούσαν οποιοδήποτε συμβιβασμό, οποιαδήποτε υποχώρηση δεν ήταν διατεθειμένοι να κάνουν. Τώρα κατόπιν πιέσεων της Ουάσιγκτον και κυρίως του Βερολίνου, η νυν κυβέρνηση των Σκοπίων δέχθηκε να κάνει κάποιες σημαντικές υποχωρήσεις σε δύο μείζονα ζητήματα και γι' αυτό φτάσαμε στον συμβιβασμό. Υπάρχει σαφής υποχώρηση των γειτόνων μας έναντι της Ελλάδας".

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)