to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:28 | 28.08.2019

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Σπ. Λάππας: Ταυτίζεται όλο και περισσότερο με την ΕΡΕ του 1960 η... νέα ΝΔ

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας μίλησε Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο


Τα «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» και οι ύβρεις Γεωργιάδη αντί απαντήσεων για την αντισυνταγματική και παράνομη για το Ενωσιακό Δίκαιο βίαια λήξη θητείας των κ.κ. Θάνου και Νάκου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ταυτίζουν όλο και περισσότερο την ΝΔ με την ΕΡΕ του '60, είπε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. Πρόκειται για φωτογραφική διάταξη που στοχεύει την κ. Θάνου και την Επιτροπή Ανταγωνισμού λόγω και της υπόθεσης του Άργους, συμφερόντων Β. Μαρινάκη, αλλά αφορά συνολικά την αντιμετώπιση των καρτέλ.

Η κυβέρνηση «τρέχει» να ολοκληρώσει το ξήλωμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, την ώρα που δεν έχουν ολοκληρωθεί άλλες (προσφυγή της κ. Θάνου στο Συμβούλιο της Επικρατείας), καθώς «επιδιώκει ένα πολιτικού χαρακτήρα πρόκριμα για να πιέσει τους δικαστές του ΣτΕ, με τη λογική ότι δεν υπάρχει πλέον αντικείμενο και έχει περαιωθεί η διαδικασία … θέλει να επηρεάσει την δικαστική απόφαση υπέρ των απόψεων της κυβέρνησης», είπε ο Σπ. Λάππας.

«Ουδέν ψευδέστερον», σημείωσε χαρακτηριστικά, για τους ισχυρισμούς περί ανάγκης να μην μείνουν ακέφαλες οι θέσεις αυτών που οι ίδιοι «καρατομούν εν ψυχρώ», καθώς «από τον ιδρυτικό νόμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και το Ενωσιακό Δίκαιο προβλέπεται ρητά ότι οποιαδήποτε θέση μείνει κενή αυτομάτως πρέπει να αναπληρώνεται από άλλο πρόσωπο, αλλά για το υπόλοιπο της θητείας του … γιατί δεν πρέπει ποτέ να διακόπτεται η διάρκεια της θητείας οποιουδήποτε, προέδρου, αντιπροέδρου ή μέλους της Επιτροπής Ανταγωνισμού». «Έχει κηρυχθεί πόλεμος προσωπικού χαρακτήρα κατά της κ. Θάνου», συνέχισε ο Σπ. Λάππας, «αυτές είναι οι στοχεύσεις» της κυβέρνησης.

Ο Σπ. Λάππας τόνισε ότι «κανονικά, ακόμη και αν ήθελαν καρατόμηση της κ. Θάνου, θα έπρεπε να είναι για το υπόλοιπο της θητείας της (ο αντικαταστάτης), δεν επιτρέπεται από τον ιδρυτικό νόμο να διακόψει την θητεία και να πάει από την αρχή με ολόκληρη θητεία» και προσέθεσε ότι και σε νομικό επίπεδο δεν τηρήθηκε «η ιερή νομική υποχρέωση, να φέρουν μεταβατική διάταξη … που να λέει πως “ό,τι αποφασίζει η Βουλή, θα ισχύσει μετά την περάτωση της θητείας της υπάρχουσας σύνθεσης της Επιτροπής”. Εμείς το κάναμε για τον κ. Κυριτσάκη και τον κ. Λουκά (σύζυγο της Ν. Κεραμέως). Θέλαμε να βάλουμε ασυμβίβαστα, αλλά με ρητή μεταβατική διάταξη … καθορίστηκε πως ό,τι αποφασίζουμε θα ισχύσει μετά τη λήξη της θητείας των προσώπων που ασκούσαν την διοίκηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Δεν έκαναν ούτε αυτό … ρωτήσαμε συγκεκριμένα τον κ. Γεωργιάδη “τι λέτε, αν πρέπει να λήξει βιαίως η θητεία της κ. Θάνου και της κ. Νάκου” … δεν απάντησε … έλεγε ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».

«Αυτή η διαδικασία είναι αντίθετη και με το Σύνταγμα», τόνισε ο κ. Λάππας, υπογραμμίζοντας την υποκρισία της ΝΔ που «όταν ψηφιζόταν η δική μας διάταξη υπήρχε ένσταση αντισυνταγματικότητας τόσο από την ΝΔ όσο και από το ΚΙΝΑΛΛ … οι πάντες,  Δένδιας, Βενιζέλος, Λοβέρδος, Χριστοφιλοπούλου, Ασημακοπούλου, βομβάρδιζαν την διάταξη, ότι απαγορεύεται από το Ενωσιακό Δίκαιο να λήξει βιαίως η θητεία των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Και έρχονται τώρα με απροκάλυπτο και μη νόμιμο τρόπο και κάνουν το εντελώς αντίθετο … και ο κ. Γεωργιάδης μου απηύθυνε την ύβρι ότι είμαι υποκριτής. Αυτό είναι το νέο πολιτικό ήθος της “νέας” Νέας Δημοκρατίας, που όλο και περισσότερο ταυτίζεται με την ΕΡΕ της δεκαετίας του ’60», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Για τον κ. Λιανό που προορίζεται για αντικαταστάτης της κ. Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και τις αμφιλεγόμενες πληροφορίες για τα πεπραγμένα του, ο κ. Λάππας σημείωσε ότι αυτά τα θέματα τέθηκαν τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΚΙΝΑΛΛ και άλλα κόμματα, αλλά «δεν απαντήθηκαν». «Το μείζον είναι ότι τα ίδια ερωτήματα που τέθηκαν στον κ. Γεωργιάδη τα θέσαμε και στον κ. Λιανό, τον ρώτησα … “εάν στην διάρκεια της θητείας σας επερχόταν μία βίαιη διακοπή της, πώς θα το αντιμετωπίζατε από την άποψη του Συντάγματος και του Ενωσιακού Δικαίου;” Και σιώπησε, δεν απάντησε καθόλου…», αλλά «και το Σύνταγμά μας και το Ενωσιακό Δίκαιο απαγορεύουν ρητά … παραβιάζονται εν ψυχρώ και ασυστόλως από την ΝΔ».

Υπογράμμισε επιπρόσθετα ότι «είναι φωτογραφική η διάταξη, αφορά μόνο την κ. Θάνου και την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Εάν ήθελαν να εισάγουν ασυμβίβαστο που να αφορά όλες τις Αρχές … ας το έκαναν και για τις 22-23 … αλλά το κάνουν μόνο για την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την κ. Θάνου. Η ΝΔ εισάγει απόλυτα φωτογραφικό, “ατομικό” Δίκαιο και ο αρμόδιος υπουργός Αδ. Γεωργιάδης».

«Ο πιθανός λόγος επίσπευσης της όλης διαδικασίας είναι η υπόθεση των πρακτικών του πρακτορείου Άργος (σ.τ.σ. διανομής Τύπου, συμφερόντων Β. Μαρινάκη) … γνωρίζουμε τις σχέσεις του ιδιοκτήτη του Άργους με την ΝΔ και κυρίως με την οικογένεια Μητσοτάκη», συνέχισε ο κ. Λάππα, αλλά «δεν είναι μόνο αυτή η υπόθεση, είναι πάρα πολλές … η Επιτροπή Ανταγωνισμού παντού παίζει καταλυτικό ρόλο στο πώς κινείται η αγορά σε μία χώρα … γι’ αυτό όλες οι Επιτροπές Ανταγωνισμού των ευρωπαϊκών κρατών έχουν διαρκή επικοινωνία με την αρμόδια Επίτροπο της ΕΕ … γιατί παίζουν καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση των καρτέλ κυρίως, τεράστιων οικονομικών συμφερόντων … και μπορούν να πιέζουν προς συγκεκριμένη κατεύθυνση την πολιτική ηγεσία κάθε χώρας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)