to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:48 | 25.04.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Σπ. Λάππας: Ρωτήστε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αν μείνει στη Βουλή η δικογραφία Novartis, παραγράφονται τα αδικήματα ή όχι;

Κόντρα στην τακτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (Κινήματος Αλλαγής) να θολώνουν τα νερά με δηλώσεις περί «διερεύνησης στη Βουλή» και «αποκάλυψης των πάντων», η πλειοψηφία της προκαταρκτικής επιτροπής στο πόρισμά της διαπιστώνει ότι αρμόδια να εξετάσει τη δικογραφία της Novartis είναι η τακτική Δικαιοσύνη, ώστε να μην μπει στο αρχείο λόγω παραγραφής, τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.


«Το πόρισμα της πλειοψηφίας στην προκαταρκτική επιτροπή για το σκάνδαλο της Novartis διαπιστώνει ότι αποκλειστικά αρμόδια για τα αδικήματα της δωροληψίας και της νομιμοποίησης εσόδων είναι η Δικαιοσύνη, κρίνει την ίδια αναρμόδια να τα κρατήσει η ίδια, γιατί αν το κάνει, είναι παραγεγραμμένα», είπε ο κ. Λάππας.
 
Όπως είπε, «για αδικήματα υπουργών και μελών της κυβέρνησης υπάρχουν δύο δικαιοδοτικά όργανα, η Βουλή και τα τακτικά δικαστήρια. Τα αδικήματα για τα οποία η εισαγγελία έστειλε τη δικογραφία στη Βουλή είναι τρία: απιστία, δωροδοκία/δωροληψία και ξέπλυμα χρήματος. Εάν η Βουλή θεωρήσει ότι είναι υπουργικά αδικήματα, ότι υπουργοί τέλεσαν τα αδικήματα αυτά κατά την τέλεση των υπουργικών τους καθηκόντων και όλες αυτές οι πράξεις ανάγονται στα υπουργικά καθήκοντα, τότε τα κρατάει η Βουλή και διαπιστώνει την παραγραφή, γιατί έχουν διέλθει δύο τακτικές σύνοδοι από το 2014 και μετά και η δικογραφία πάει στο αρχείο. Ο μόνος τρόπος να διασωθεί η δικογραφία και τα αδικήματα που αποδίδει, από μάρτυρες, δημόσια έγγραφα, στοιχεία του FBI, πιθανώς από στοιχεία των υπουργείων Δικαιοσύνης πολλών χωρών που ερευνούν το σκάνδαλο της Novartis, ήταν ένας και μόνον: Να θεωρήσουμε -και έτσι είναι στην πραγματικότητα» ότι δεν αποτελούν υπουργικά καθήκοντα και να εξεταστούν από την τακτική Δικαιοσύνη.
 
Ξεκαθάρισε πάντως ότι «για το ξέπλυμα είναι λυμένο το θέμα και νομολογιακά και επιστημονικά στην νομική επιστήμη και την πολιτική επιστήμη, ότι δεν παραγράφεται ποτέ, δεν ανάγεται στα υπουργικά καθήκοντα».
 
«Έχουμε ένα νομικό και πολιτικό κείμενο-κόσμημα από κάθε άποψη», συνέχισε ο κ. Λάππας, «που λέει ότι όταν ο υπουργός ορκίζεται ότι θα εκτελεί τα καθήκοντά του σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους, δεν μπορεί σε αυτά τα καθήκοντα σε καμία περίπτωση να περιλαμβάνεται ότι δωροδοκείται».
 
Μάλιστα, σημείωσε ότι «κατά την έρευνά μας, ανακαλύψαμε ότι ακόμη και κορυφαία στελέχη της ΝΔ σήμερα, νομικοί επιστήμονες, έχουν πει ακριβώς το ίδιο πράγμα, όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν ήταν καθηγητής πανεπιστημίου, το σύνολο των καθηγητών πανεπιστημίου, αποφάσεις δικαστηρίων κτλ».
 
Κατά συνέπεια, τόνισε ο κ. Λάππας, «δύο λύσεις υπάρχουν: ή κρατάει την υπόθεση η Βουλή και λέει ότι όλα τα αδικήματα τα τέλεσαν οι υπουργοί κατά την άσκηση των νόμιμων υπουργικών καθηκόντων, κάτι που σημαίνει παραγραφή, ή να δηλώσει η Επιτροπή ότι αυτή την υπόθεση είναι αναρμόδια να την διερευνήσει και να πάει στην τακτική Δικαιοσύνη, να διασωθεί η δικογραφία και να εκδικαστούν εκεί με πιθανές παραπομπές και καταδίκες».
 
«Το είπαμε και χτες στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας των εργασιών της Επιτροπής, ότι όταν έρθουν οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, του Κινήματος Αλλαγής και σας πουν πάλι ότι από δειλία η Επιτροπή δεν τόλμησε να προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης, να τους κάνετε μία ερώτηση: εάν κρατούσε η Επιτροπή τη δικογραφία, τα αδικήματα είναι παραγεγραμμένα ή όχι; Δεν τόλμησαν ποτέ να τοποθετηθούν δημόσια σε αυτό, κινούνται σε θολά νερά, λέγοντας γενικώς "ζητάμε διερεύνηση, αποκάλυψη των πάντων", κτλ. Ποιων πάντων, αφού είναι παραγεγραμμένα τα αδικήματα αν μείνουν στην Βουλή; Τόσο καθαρά», είπε χαρακτηριστικά.
 
Εξάλλου, διευκρίνισε ότι η προκαταρκτική για το σκάνδαλο της Novartis έχει άλλες διαδικασίες και αρμοδιότητες από την εξεταστική για τα σκάνδαλα στην Υγεία και οι διαδικασίες τους δεν είναι συγκρίσιμες, αλλά και σε αυτή την περίπτωση στο τέλος το πόρισμα αποστέλλεται στον εισαγγελέα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)