to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:07 | 17.09.2019

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Σπ. Λάππας: Επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος... στη ζούλα

Με επίδειξη... αμνησίας για τους υπεύθυνους του «μαύρου» στην ΕΡΤ και μετάθεση ευθυνών στους εργαζόμενους παρουσιάστηκε ο εκλεκτός Μητσοτάκη για την ηγεσία της δημόσιας τηλεόρασης, Κ. Ζούλας, στην Βουλή, όπως περιέγραψε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.


 Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ θύμισε ότι πρόκειται για ακόμη έναν στενό συνεργάτη του Κ. Μητσοτάκη σε κορυφαία θέση, με την ΝΔ να προτείνει τέσσερα κομματικά στελέχη, την ώρα που επί ΣΥΡΙΖΑ κανένας πρόεδρος της ΕΡΤ δεν ήταν στέλεχός του.

Ο κ. Λάππας αναφέρθηκε εκτενώς στην παρουσία του εκλεκτού του κ. Μητσοτάκη για την ηγεσία της ΕΡΤ Κ. Ζούλα. «Τον ρώτησα σχετικά με το “μαύρο” στην ΕΡΤ και απάντησε ότι “πριν φτάσουμε εκεί, υπήρχαν τεράστιες παθογένειες, απεργίες…” και απέδωσε το “μαύρο” -μείναμε κατάπληκτοι, στο γεγονός ότι υπήρχαν συνεχείς κινητοποιήσεις εργαζόμενων στην ΕΡΤ. Επικαλέστηκε κατά την άποψή του αδυναμίες ή παθογένειες στη λειτουργία της ΕΡΤ από την στάση των εργαζόμενων, ότι αυτό οδήγησε στο “μαύρο”. Απέφυγε να καταδικάσει ρητά και κατηγορηματικά το “μαύρο”, που είχε ολέθριες συνέπειες συνολικά για την ΕΡΤ και τις λειτουργίες της, που κατά κάποιους ακόμη πληρώνονται σήμερα, η απώλεια εσόδων, δεινή θέση προς την EBU, απώλεια τεράστιων εισοδημάτων από τις εκπομπές στην ομογένεια (ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία), κτλ.»

«Ακόμη και για τον τελευταίο Έλληνα, που δεν “βλέπει σήμα” της ΕΡΤ, το “μαύρο” έχει αρνητικό πρόσημο στην συνείδησή του … αυτό επέτεινε την στάση μας, να δώσουμε όχι απλώς αρνητική ψήφο, αλλά έντονα αρνητική γνώμη για την επιλογή του ως πρόεδρος της ΕΡΤ», όπως υπογράμμισε.

«Πρόσωπα του στενού κομματικού πυρήνα»

Αναφέρθηκε επίσης στο φαινόμενο που παρατηρείται στη ΝΔ, «σε όλες τις υπεύθυνες θέσεις στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα να επιλέγονται πρόσωπα του στενού κομματικού πυρήνα -εδώ μιλάμε για τον υπεύθυνο Τύπου του κ. Μητσοτάκη», την ώρα που «οι επιλογές που κάναμε εμείς ήταν προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους του προοδευτικού χώρου, κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν κανένας. Ο Τσακνής, ο Κωστόπουλος, ο Λεοντής, ο Ταγματάρχης παλαιότερα…».

Σημείωσε επίσης το γεγονός ότι «βουλευτής της ΝΔ, η κ. Ράπτη, στην τοποθέτησή της που μας εξόργισε είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι “φερόμενο ως δημοκρατικό” κόμμα … κάτι που δεν έχει ειπωθεί ποτέ την τελευταία εικοσαετία από κανέναν, ακόμη και την ΝΔ. Ως εισηγητής απηύθυνα το ερώτημα δημόσια: “τι λέει ο παρών υπουργός κ. Πέτσας, τι λέει ο κ. Μητσοτάκης, τι λέει η ΝΔ για την στάση της συναδέλφου; … Καταλαβαίνετε ότι είναι ένα κόμμα που δεν ρέπει απλώς προς την συντήρηση, δυστυχώς ρέπει προς συμπεριφορές, πρακτικές, επιλογές και ρητορική ακροδεξιού τύπου, κατά την άποψή μου απαράδεκτη…».

Ο κ. Λάππας καυτηρίασε επίσης την υποβάθμιση της κάλυψης της παρουσίας του σημερινού αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ από την κρατική τηλεόραση, όταν επί ΣΥΡΙΖΑ πάντα διατίθετο «ίσος χρόνος… δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει αναφορά στον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα και να μην γίνει αμέσως επόμενη αναφορά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μητσοτάκη».

Για τα οικονομικά δεδομένα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ο κ. Λάππας θύμισε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ προγραμματίστηκε business plan για την επόμενη τετραετία με βάση αμετάβλητο ανταποδοτικό τέλος, των 36 ευρώ ετησίως, «το φθηνότερο στην Ευρώπη … όταν ο μέσος όρος για τους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς στην Ευρώπη είναι 131 ευρώ … και η μελέτη καταγράφει ότι με αυτό το τέλος θα είναι πολύ καλά τα οικονομικά της ΕΡΤ … Η αντίληψη της ΝΔ είναι διαφορετική, τα βλέπει όλα με βάση την εμπορικότητα … ασφαλώς πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν, αλλά δεν πρέπει να είναι αυτός ο στόχος ενός δημόσιου τηλεοπτικού φορέα, όπως έχει αναπτυχθεί και στα κείμενα των ανωτάτων δικαστηρίων».

Για Novartis

Ο κ. Λάππας αναφέρθηκε και στο σκάνδαλο της Novartis και την προοπτική Εξεταστικής, τονίζοντας ότι είναι «ένα σκάνδαλο διεθνές, για το οποίο η ίδια έχει αποδεχθεί την πρακτική της να δωροδοκεί κρατικούς αξιωματούχους σε πάρα πολλές χώρες, από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ρωσία ως την Βραζιλία και την Νοτιοαφρικανική Ένωση … στις περισσότερες κάνει συμβιβασμούς με τα κράτη και είναι έτοιμη να καταβάλει ιλιγγιώδη ποσά ως πρόστιμα … τι μας λένε; Ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο Novartis; Μακάρι να έρθουν, έχουμε τα πορίσματά μας, τα έγγραφά μας, τα γνωρίζουμε πολύ καλά. Εγώ χαμογελάω όταν ακούω ότι θα κάνουν Εξεταστικές και Προανακριτικές για την Novartis. Θα τους θυμίσουμε τι έλεγε ο Ρακιντζής, ο Σούρλας, η Μπακογιάννη “για τα πιράνχας στην Υγεία”, οι αρμόδιοι ελεγκτές. Θα γελάσουμε, δεν θα κλάψουμε, είναι βέβαιο…».

«Είναι φανερό ότι είναι μία πολιτική πρακτική απόλυτα ρεβανσιστική, που αποπνέει πολιτικό μίσος και εκδικητικότητα, τίποτε άλλο, απολύτως, το λέω ως τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ    », τόνισε ο κ. Λάππας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)