to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:33 | 22.09.2019

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Σπ. Λάππας: Δεν θα καταφέρουν να θάψουν το σκανδάλο της Novartis

«Η δικογραφία της δήθεν ‘σκευωρίας’ είναι γυμνή από αποδεικτικά στοιχεία. Προκειμένου να μην εκτεθεί ανεπανόρθωτα, επιλέγει να μην περιλαμβάνει η Προανακριτική τον Αλέξη Τσίπρα» σημειώνει στην «Αυγή» ο Σπύρος Λάππας


«Η δικογραφία της δήθεν ‘σκευωρίας’ είναι γυμνή από αποδεικτικά στοιχεία. Προκειμένου να μην εκτεθεί ανεπανόρθωτα, επιλέγει να μην περιλαμβάνει η Προανακριτική τον Αλέξη Τσίπρα» σημειώνει στην «Αυγή» ο Σπύρος Λάππας σχολιάζοντας την επιλογή της Ν.Δ. να προτείνει σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής μόνο για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για τη δήθεν «σκευωρία» σε σχέση με το σκάνδαλο Novartis. Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι με την κίνηση αυτή ο πρωθυπουργός προσπαθεί να ικανοποιήσει «εν μέρει» το «ακραίο και ρεβανσιστικό κομμάτι του κόμματός του, στο οποίο κυριαρχεί απόλυτα ο κύριος Σαμαράς».

Ο Σπ. Λάππας υπογραμμίζει ότι επιδίωξη της Ν.Δ. είναι ότι η σύσταση της προανακριτικής «θα ασκήσει πίεση και θα επηρεάσει τους Εισαγγελικούς Λειτουργούς που συνεχίζουν να ερευνούν το τεράστιο σκάνδαλο της Novartis» και δεν παραλείπει να θυμίσει τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. για τη διαφθορά στον χώρο της Υγείας.

Παράλληλα χαρακτηρίζει «πρωτοφανή» την επιλογή της Ν.Δ. να προτάξει τη δικογραφία που «περιέχει μόνο τις μηνυτήριες αναφορές Σαμαρά - Βενιζέλου και μία κατάθεση του κ. Αγγελή» και να αφήσει δεύτερη τη δικογραφία για την άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου μετά από αίτημα της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαγιάννη

* Πώς κρίνετε την πρόθεση της Ν.Δ. να ζητήσει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο για την υποτιθέμενη «σκευωρία» Novartis;

Η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης προσπαθούν με την πρότασή τους να πετύχουν δύο πράγματα: Αφενός να ενοχοποιήσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους με μοναδική βάση, ως αποδεικτικό στοιχείο, τις μηνυτήριες αναφορές των Σαμαρά - Βενιζέλου και να απομακρύνουν όσο γίνεται τη δημόσια συζήτηση από το βασικό και υπαρκτό σκάνδαλο Novartis. Και αφετέρου να ικανοποιήσουν εν μέρει τη ρεβανσιστική πλευρά του κόμματος στην οποία δεσπόζει ο κ. Σαμαράς, που θέλει πάση θυσία «πολιτικό αίμα».

Δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη θα αποτύχει και στα δύο. Γιατί υπάρχει η βασική δικογραφία στη Βουλή -απολύτως εξηγήσιμη η καθυστέρηση εισαγωγής της στα interna corporis της Βουλής για λήψη απόφασης- με στοιχεία που «καίνε». Και γιατί συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα και για άλλα πολιτικά πρόσωπα και εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, φυσικά πρόσωπα -γιατρούς, δημόσιους λειτουργούς σε επιτροπές και υπηρεσίες κ.λπ.

Για ποια σκευωρία ομιλούν; Ας ρωτήσουν τέλος πάντων τον κ. Σούρλα ή την κ. Μπακογιάννη που μιλούσαν για «πιράνχας» και «τρωκτικά» στον χώρο της Υγείας. Πολλά θα μάθουν. Το βασικό ερώτημα που πρέπει να κυριαρχεί στη δημόσια σφαίρα είναι: «Υπάρχει διαφθορά στην Υγεία, ή μάλλον και στην Υγεία»; Η απάντηση είναι: «Διαφθορά υπάρχει κυρίως στον χώρο της Υγείας».

* Η Ν.Δ. σημείωσε ότι δεν θα ζητήσει Προανακριτική Επιτροπή για τον Αλ. Τσίπρα, παρότι το όνομά του αναφέρεται επίσης στη δικογραφία. Ποία είναι η άποψή σας για τη στάση της αυτή;

Η Ν.Δ. και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης με τους νομικούς του συμβούλους ερεύνησαν και διαμόρφωσαν την πεποίθηση ότι η δικογραφία της δήθεν «σκευωρίας» είναι γυμνή από αποδεικτικά στοιχεία και στηρίζεται στις αιτιάσεις των μηνυτήριων αναφορών Σαμαρά και Βενιζέλου. Προκειμένου να μην εκτεθεί ανεπανόρθωτα επιλέγει να μην περιλαμβάνει η Προανακριτική τον Αλέξη Τσίπρα, καταλήγοντας στον κ. Παπαγγελόπουλο, ικανοποιώντας έτσι το ακραίο και ρεβανσιστικό κομμάτι του κόμματός του, στο οποίο κυριαρχεί απόλυτα ο κ. Σαμαράς.

Αυτή και μόνο αυτή είναι η πολιτική εξήγηση της κίνησης και απόφασης Μητσοτάκη. Τα περί μεγαλοψυχίας του αφήστε τα, γελάνε και οι κότες, αφού επί δύο χρόνια χαρακτήριζε τον Αλέξη Τσίπρα αρχισυνωμότη και αρχισκευωρό. Πάντως ο κ. Μητσοτάκης είχε πληροφορίες για τα ευρήματα της Εισαγγελίας Διαφθοράς όταν πριν από λίγο καιρό δήλωνε ότι «στο σκάνδαλο Novartis δεν είναι όλοι a priori αθώοι». Άρα έχει πλήρη γνώση αν υπάρχουν -και ποια- στοιχεία στη βασική ποινική δικογραφία για την πολιτική του φαρμακευτικού κολοσσού στη χώρα μας. Άλλωστε τώρα βρίσκεται στις ΗΠΑ, έχει μία καλή ευκαιρία να πληροφορηθεί έτι περαιτέρω για τα στοιχεία αυτά. Για τη δική του προστασία κυρίως.

* Η Ν.Δ. έσπευσε να υποστηρίξει υποτιθέμενη κατάρρευση της «σκευωρίας», όμως η δικαστική έρευνα συνεχίζεται για πολιτικά πρόσωπα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ήδη για προσπάθεια πίεσης προς τους εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση. Μήπως επιχειρείται να καλυφθούν τα πρόσωπα που είναι ακόμα υπό διερεύνηση;

Το αφήγημα της Ν.Δ. περί κατάρρευσης της «σκευωρίας» μόνο γέλωτα προκαλεί, γιατί η Βουλή τις επόμενες μέρες θα συζητήσει την άρση ασυλίας κορυφαίου πολιτικού προσώπου, την οποία ζητεί η Εισαγγελία Διαφθοράς. Για να το ζητεί σημαίνει ότι υπάρχουν κατά τη νομική της άποψη «επαρκείς ενδείξεις» για την άσκηση ποινικής δίωξης, ασφαλώς τηρώντας όλοι το τεκμήριο αθωότητας για όλους. Είναι θέμα νομικού πολιτισμού.

Ομιλούν για «σκευωρία» γιατί θέλουν να κυριαρχήσει αυτό το αφήγημα στη δημόσια σφαίρα και την κοινή γνώμη -η communis opinio των Ρωμαίων που ήταν πανίσχυρη- και αυτό θεωρούν ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα ασκήσει πίεση και θα επηρεάσει τους εισαγγελικούς λειτουργούς που συνεχίζουν να ερευνούν το τεράστιο σκάνδαλο της Novartis. Αυτές και μόνο αυτές είναι οι επιδιώξεις τους.

* Πώς σχολιάζετε την καθυστέρηση της Ν.Δ. σε σχέση με τις διαδικασίες για την άρση της ασυλίας του Α. Λοβέρδου για το σκάνδαλο Novartis; Δικαιολογούνται οι τόσο αργές διαδικασίες ή επιχειρείται κάτι άλλο;

Εδώ συμβαίνει το εξής πρωτοφανές: Ενώ έχει έρθει στη Βουλή η ποινική δικογραφία για την άρση ασυλίας συγκεκριμένου πολιτικού προσώπου, που το ζητεί η Εισαγγελία Διαφθοράς, εκείνο που προτάσσεται είναι η δικογραφία που περιέχει μόνο τις μηνυτήριες αναφορές Σαμαρά - Βενιζέλου και μία κατάθεση του κύριου Αγγελή. Για τη δικαστική διελκυστίνδα και αντιδικία μόνο θλίψη εκφράζω. Η δικαιοσύνη, όπως και το πολιτικό σύστημα, δεν αντέχει άλλο πλήγμα εκ των έσω στην αξιοπιστία και το κύρος της. Έτσι αφήνεται δεύτερη η δικογραφία που έχει συνταράξει όχι μόνο το πανελλήνιο, αλλά την υφήλιο ολόκληρη.

Υποκρισία; Πολικαντισμός: Καιροσκοπισμός; Ίσως όλα μαζί. Όμως είμαι απόλυτα βέβαιος ότι καμία προσπάθεια ταφής του βασικού σκανδάλου της Novartis δεν θα ευδοκιμήσει. Συνιστούμε σε όλους να ερευνήσουν όσα έχουν πει για τη διαφθορά στην Υγεία οι κ. Κρεμαστινός, Ρακιντζής, Σούρλας, Μπακογιάννη -όλοι τους κορυφαία και παντεταρισμένα στελέχη του... ΣΥΡΙΖΑ- και θα μάθουν. Και ο νοών νοείτω.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)