to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:08 | 14.12.2015

Διεθνή

Σουηδοί εισαγγελείς θα ανακρίνουν τον Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο

Ο 44χρονος Αυστραλός αρνείται να εγκαταλείψει την πρεσβεία φοβούμενος μήπως εκδοθεί στις ΗΠΑ όπου θα διωχθεί ποινικά για τη δημοσίευση το 2010 από το WikiLeaks 500.000 απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων για το Ιράκ και Αφγανιστάν και 250.000 διπλωματικών εγγράφων, σε μια από τις μεγαλύτερες διαρροές πληροφοριών στην αμερικανική ιστορία


Σε μια προκαταρκτική συμφωνία αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής με τον Ισημερινό, που θα επιτρέψει σε Σουηδούς εισαγγελείς να ανακρίνουν τον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, σχετικά με τις κατηγορίες της σεξουαλικής επίθεσης και βιασμού σε βάρος δύο γυναικών, κατέληξε η Σουηδία.

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο Κίτο, η νομική συμφωνία υπεγράφη στην πρωτεύουσα του Ισημερινού έπειτα από έξι μήνες διαπραγματεύσεων.

«Πρόκειται ουσιαστικά για μια συμφωνία σχετικά με την αμοιβαία δικαστική συνδρομή σε ποινικές υποθέσεις και όταν θα οριστικοποιηθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα θα δώσει τη δυνατότητα στους σουηδούς εισαγγελείς να ανακρίνουν τον Τζούλιαν Ασάνζ» δήλωσε η εκπρόσωπος του σουηδικού υπουργείου Δικαιοσύνης Σεσίλια Ριντσέλιους.

Η ίδια πρόσθεσε ότι η συμφωνία δεν αφορά ειδικά την υπόθεση Ασάνζ αλλά θα επιτρέπει γενικά στους δικαστές των δύο χωρών να εργάζονται συλλογικά.

Ο Ισημερινός ζήτησε να επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία ποινικής συνδρομής πριν επιτραπεί στη σουηδική δικαιοσύνη να ανακρίνει τον Ασανζ, ο οποίος έχει καταφύφει από τον Ιούνιο του 2012 στην πρεσβεία του στο Λονδίνο. Σουηδοί εισαγγελείς είχαν ζητήσει τον Μάρτιο να τον συναντήσουν στο Λονδίνο.

Ο 44χρονος Αυστραλός αρνείται να εγκαταλείψει την πρεσβεία φοβούμενος μήπως εκδοθεί στις ΗΠΑ όπου θα διωχθεί ποινικά για τη δημοσίευση το 2010 από το WikiLeaks 500.000 απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων για το Ιράκ και Αφγανιστάν και 250.000 διπλωματικών εγγράφων, σε μια από τις μεγαλύτερες διαρροές πληροφοριών στην αμερικανική ιστορία.

Ο ιδρυτής του Wikileaks κατηγορείτο μέχρι τα μέσα Αυγούστου για σεξουαλική επίθεση σε βάρος μιας γυναίκας στη Σουηδία, αλλά η κατηγορία αυτή εν τω μεταξύ παραγράφηκε, μετά την πάροδο πέντε ετών από το καταγελλόμενο περιστατικό. Η σουηδική δικαιοσύνη θέλει τώρα να τον ανακρίνει σε σχέση με μια κατηγορία βιασμού επίσης το 2010 στη Σουηδία, της οποίας η δεκαετής προθεσμία για την παραγραφή της, εκπνέει το 2020. Ο Ασάνζ αρνείται τις κατηγορίες.

Η Βρετανία κατηγορεί τον Ισημερινό για παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης επιτρέποντας στον Ασάνζ να παραμένει στην πρεσβεία του στην αριστοκρατική κεντρική περιοχή Νάιτμπριτζ του Λονδίνου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)