to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:03 | 21.05.2013

Διεθνή

Σουηδία: Τρία πρώην ανώτατα στελέχη της SAAB κατηγορούνται για φοροδιαφυγή

Τηρούσαν διπλά βιβλία - Αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 4 ετών


Τρία πρώην ανώτατα στελέχη της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας Saab τέθηκαν υπό κράτηση στη Σουηδία, στο πλαίσιο έρευνας για απάτη με την τήρηση διπλών βιβλίων με σκοπό την φοροδιαφυγή πριν την πτώχευση της ιστορικής επιχείρησης στα τέλη του 2011.

Οι υποψίες αφορούν κατά κύριο λόγο σε «απόπειρες αποφυγής φορολογικού ελέγχου με επιβαρυντικές περιστάσεις» μέσω λογιστικών τεχνασμάτων κατά την διάρκεια της περιόδου από το 2010 ως το 2011, δήλωσε ο επικεφαλής εισαγγελέας Όλαφ Σάλγκρεν σε σουηδικά μέσα ενημέρωσης.

Οι τρεις κατηγορούμενοι, ανάμεσα τους και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Γιαν Άκε Γιόνσον, συνελήφθησαν τη Δευτέρα και διορίστηκαν συνήγοροι από το δικαστήριο, ανέφερε το δικαστήριο του Βενερσμπόργκ.

Οι άλλοι δύο προσαχθέντες είναι ο πρώην οικονομικός διευθυντής και ο νομικός σύμβουλος του διοικητικού συμβουλίου της Saab.

Οι φορολογικές αρχές είχαν προσφύγει στην Δικαιοσύνη πριν από ένα χρόνο, καθώς δυσκολεύονταν να διακριβώσουν τη φορολογητέα ύλη της Saab, το ακριβές ύψος δηλαδή των φόρων και άλλων τελών που οφείλονταν. 

Τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορούνται τα τρία στελέχη της επιχείρησης επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και τεσσάρων ετών.

Κατά την διάρκεια του 2011, η αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα με διακοπές της παραγωγής της και δυσκολευόταν να εξοφλεί τις οφειλές της στους προμηθευτές και να καταβάλει τους μισθούς των εργαζομένων της. 

Οι προσπάθειες αναδιοργάνωσης της επιχείρησης και εξεύρεσης νέων επενδυτών απέτυχαν. Η Saab υπέβαλε αίτηση για την υπαγωγή της στον πτωχευτικό κώδικα το 2011.

Ο Γιόνσον εγκατέλειψε την διεύθυνση της επιχείρησης το 2011, έπειτα από έξι χρόνια στο τιμόνι της. Τον διαδέχθηκε ο Βίκτορ Μίλερ, επικεφαλής της ειδικευμένης κατασκευάστριας σπορ αυτοκινήτων Spyker, η οποία εξαγόρασε την Saab τον Φεβρουάριο του 2010 από τον αμερικανικό όμιλο General Motors (GM).

Μια επιχείρηση που ανήκει σε κινεζικά συμφέροντα, η National Electric Vehicle Sweden (NEVS) ανακοίνωσε τον Ιούνιο του 2012 ότι αγόρασε τα κύρια στοιχεία του ενεργητικού της Saab και σχεδιάζει να επικεντρωθεί στην κατασκευή ηλεκτροκίνητων οχημάτων χρησιμοποιώντας το όνομά της, το οποίο θεωρείται καταξιωμένο στην αγορά του αυτοκινήτου.

Πηγή: tovima.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)