to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:15 | 21.12.2015

Διεθνή

Σουηδία: "Χειρόφρενο" στα τρένα προς Δανία λόγω νόμου για ελέγχους στα σύνορα

Η SJ, η εταιρεία η οποία διαχειρίζεται το σιδηροδρομικό δίκτυο της Σουηδία, ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει όλα τα δρομολόγια επιβατικών συρμών προς και από τη Δανία, διότι δεν είναι σε θέση να διεξάγει ελέγχους ταυτότητας, όπως απαιτεί η κυβέρνηση για να μειωθεί η ροή προσφύγων και μεταναστών προς τη χώρα.


Η Σουηδία έχει υποδεχθεί 150.000 αιτούντες άσυλο μέχρι στιγμής φέτος, στην πλειονότητά τους από χώρες της Μέσης Ανατολής, γεγονός πως ώθησε την κυβέρνηση να ζητήσει και να εξασφαλίσει καθεστώς εξαίρεσης από τους κανόνες του χώρου Σένγκεν της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων και να περάσει έναν νόμο ο οποίος προβλέπει υποχρεωτικούς ελέγχους ταυτότητας στα δημόσια μέσα μεταφοράς σε όλα τα πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα.

Από 4ης Ιανουαρίου οι εταιρείες που παρέχουν συγκοινωνιακές υπηρεσίες θα αντιμετωπίζουν βαριά πρόστιμα εάν μεταφέρουν ανθρώπους στη Σουηδία που δεν έχουν έγγραφα ταυτότητας με φωτογραφία, γεγονός που έχει θορυβήσει τόσο τον επιχειρηματικό κόσμο, όσο και τις εταιρείες του κλάδου των μεταφορών.

Η SJ ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι δεν έχει τα μέσα για να πραγματοποιεί ελέγχους ταυτοτήτων αρκετά γρήγορα ώστε οι επιβάτες, πολλοί από τους οποίους χρησιμοποιούν τους συρμούς της καθημερινά, να μπορούν να μπαίνουν στη Σουηδία από τη Δανία διαμέσου της γέφυρας Έρεσουντ, κι ως εκ τούτου "επιλέγει να ακυρώσει τα δρομολόγιά της έως ότου να εγκατασταθεί μια λειτουργική λύση".

Η Ερεσουντστόγκ, η εταιρεία που διαχειρίζεται το τμήμα του δικτύου από όπου διέρχονται οι επιβατικοί συρμοί που συνδέουν τις δύο χώρες, ανέφερε ότι θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία της προς το παρόν, αλλά μετά την 4η Ιανουαρίου θα μειώσει τον αριθμό των δρομολογίων της στην ώρα της μεγάλης κίνησης, ώστε να μπορούν να γίνονται οι προβλεπόμενοι από τον νόμο έλεγχοι ταυτοτήτων.
 
Ταχύτερη ανάπτυξη προβλέπει η κυβέρνηση, αλλά και υψηλότερες δαπάνες για τους πρόσφυγες

Εξάλλου η κυβέρνηση της Σουηδίας ανακοίνωσε σήμερα προβλέψεις με βάση τις οποίες η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί φέτος και το επόμενο έτος με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2010 και η ανάπτυξη θα συνεχίσει να είναι ρωμαλέα στο μέλλον, αλλά επισήμανε ότι τα κόστη για την αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών θα βαρύνουν στα σουηδικά δημοσιονομικά.

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση εξήγησε ότι η ισχυρή εσωτερική ζήτηση και η υψηλή ιδιωτική κατανάλωση καθώς και οι επενδύσεις ενισχύουν την αναπτυξιακή ορμή της οικονομίας.

Ωστόσο η υπουργός Οικονομικών Μαγκνταλένα Άντερσον δήλωσε ότι οι πτωτικοί κίνδυνοι, όπως η αβεβαιότητα που περιβάλλει την ανάκαμψη στην ευρωζώνη, η πιο αδύναμη ανάπτυξη στην Κίνα και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή, επισκιάζουν τις προβλέψεις αυτές, ενώ πρόσθεσε πως είναι αβέβαιο πόσους πρόσφυγες θα υποδεχθεί η χώρα και ποιες θα είναι οι συνέπειες για τα δημοσιονομικά της.

Τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα δαπανήσει επιπλέον 11 δισ. σουηδικές κορόνες (σχεδόν 1,2 δισ. ευρώ) φέτος λόγω του προβλεπόμενου αριθμού-ρεκόρ των αφίξεων αιτούντων άσυλο στη Σουηδία το 2015. Η εκτίμηση για τον συνολικό αριθμό τους το 2015 αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 160.000.

Την περασμένη εβδομάδα πάντως η Άντερσον είπε πως η κυβέρνηση θα περικόψει τις δημόσιες δαπάνες κατά 8 δισ. κορόνες και θα ανακατανείμει άλλα κόστη για να τονώσει τα δημοσιονομικά.

Η σουηδική κυβέρνηση προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 3,6% φέτος και 3,1% το 2016. Τον Σεπτέμβριο προέβλεπε ανάπτυξη 2,8% τόσο το 2015, όσο και το 2016.

"Η σουηδική οικονομία βρίσκεται σε πολύ ισχυρή θέση. Η απασχόληση αυξάνεται, η ανεργία μειώνεται, έχουμε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη", σημείωσε η Άντερσον.

Η σουηδική οικονομία σημείωσε πολύ ταχύτερη της προσδοκώμενης ανάπτυξης φέτος, καθώς τονώθηκε μεταξύ άλλων από την ανάκαμψη των εξαγωγών. Το τρίτο τρίμηνο, καταγράφηκε άνοδος του ΑΕΠ της Σουηδίας κατά 3,9%.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας, μια κρατική υπηρεσία μελετών, από την πλευρά του αναθεώρησε επί τα βελτίω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2016 σε 3,9% από 3,1%.

Μολονότι τα υψηλότερα έσοδα του σουηδικού δημοσίου από τη φορολογία σημαίνουν ότι οι προβλέψεις για το έλλειμμα παραμένουν αμετάβλητες στο 0,9% του ΑΕΠ φέτος και του χρόνου, οι προβλέψεις αυτές αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω για τα αμέσως επόμενα τρία χρόνια και αναμένεται πλέον να καταγραφούν ελλείμματα καθ' όλη την τριετία. Το 2019 προβλέπεται πλέον έλλειμμα 0,2%.

Με βάση την προηγούμενη πρόβλεψη, αναμενόταν ο προϋπολογισμός του 2018 να είναι ισοσκελισμένος και αυτός του 2019 πλεονασματικός (+0,3%).

Μόλις μερικές εβδομάδες αφότου είχε πει ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να οικοδομήσει τείχη για να κρατήσει εκτός της επικράτειας της τους πρόσφυγες, ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν είχε τονίσει πως η Σουηδία χρειάζεται "χώρο για να αναπνεύσει".

Τον Νοέμβριο η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι καθιστά αυστηρότερους τους ελέγχους στα σύνορα και τους όρους για τη χορήγηση ασύλου στο πλαίσιο μιας σειράς πρωτοβουλιών για να μειωθεί η ροή των αιτούντων άσυλο προς τη Σουηδία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)