to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:01 | 02.02.2023

Διεθνή

Σουηδία - Φινλανδία: Συνομιλίες κορυφής στη Στοκχόλμη για τα «βέτο» του Ερντογάν

Η στάση της Τουρκίας συζητείται στις σημερινές συνομιλίες των πρωθυπουργών Σουηδίας και Φινλανδίας στη Στοκχόλμη


Οι πρωθυπουργοί των υποψηφίων προς ένταξη στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού Σουηδίας και Φινλανδίας θα έχουν συνομιλίες σήμερα στη Στοκχόλμη.

Η φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν θα είναι η πρώτη επικεφαλής κυβέρνησης που θα υποδεχθεί ο σουηδός ομόλογός της Ουλφ Κρίστερσον αφότου ανέλαβε την εξουσία το φθινόπωρο.

Η συζήτησή τους αναμένεται να επικεντρωθεί στην αποτελματωμένη διαδικασία ένταξης των δύο νορδικών κρατών στο NATO. Φινλανδία και Σουηδία υπέβαλαν αιτήσεις τον Μάιο του 2022, όμως η Τουρκία εμποδίζει την ολοκλήρωσή της εδώ και μήνες.

Μετά τις συνομιλίες η Μάριν και ο Κρίστερσον θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου το απόγευμα.

Επίσης σήμερα αναμένεται στη Στοκχόλμη ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Μεταξύ άλλων θα έχει συνομιλίες με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας Έμπα Μπους.

Η σκανδιναβική χώρα ανέλαβε την εναλλασσόμενη προεδρία του ευρωπαϊκού συμβουλίου στις αρχές του έτους.
_________

• Τι προηγήθηκε: Η Άγκυρα υπέγραψε με τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι μνημόνιο στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούνιο για να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία. Αλλά μια σειρά διαδηλώσεων στη Σουηδία κατά της Τουρκίας και κατά του προέδρου της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και το κάψιμο του Κορανίου από έναν ακροδεξιό Δανοσουηδό πολιτικό στη σουηδική πρωτεύουσα τον περασμένο μήνα, οδήγησαν την Άγκυρα να παγώσει τις συνομιλίες για τη σουηδική ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν έχει θέσει τώρα την προοπτική να εγκρίνει την ένταξη της Φινλανδίας στη Συμμαχία, αλλά όχι και της Σουηδίας.

_________

«Ναι» στη Φινλανδία, «όχι» στη Σουηδία από τον Ερντογάν

Η Τουρκία βλέπει θετικά το αίτημα της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα υποστηρίξει το σχετικό αίτημα της Σουηδίας, δήλωσε χθες (Τετάρτη) ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Σουηδία δεν θα πρέπει να μπει στον κόπο να προσπαθήσει αυτή τη στιγμή. Δεν θα πούμε 'ναι' στο αίτημά τους για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ όσο εκείνοι επιτρέπουν το κάψιμο του Κορανίου», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του ενώπιον βουλευτών του κόμματός του, του AKP, στο κοινοβούλιο.

Ο Ερντογάν είχε επισημάνει την Κυριακή πως η Άγκυρα θα μπορούσε να συμφωνήσει στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πριν από τη Σουηδία και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε παρόμοιες δηλώσεις τη Δευτέρα.

Σουηδία: «Η θρησκεία δεν ήταν μέρος του μνημονίου με την Τουρκία»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Τομπίας Μπίλστρομ δήλωσε εχθές ότι η χώρα του εφαρμόζει το μνημόνιο που υπέγραψε με την Τουρκία ώστε η Άγκυρα να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά ότι οι συμβιβασμοί για την ελευθερία της έκφρασης δεν είναι μέρος του μνημονίου.

Όμως ο Μπίλστρομ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ ότι «η θρησκεία δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας» που υπογράφηκε με την Τουρκία.

Ο Σουηδός ΥΠΕΞ τόνισε ότι κατανοεί την τουρκική οργή για τα περιστατικά, τα οποία αν και νόμιμα, ήταν ασεβή. Πρόσθεσε ότι είναι πλέον απαραίτητο όλες οι πλευρές να ηρεμήσουν και ότι οι συνομιλίες με την Τουρκία θα συνεχιστούν.

________

Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)