to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:27 | 30.06.2015

πηγή: Αυγή

Διεθνή

Σουδάν: Στρατιώτες βίασαν και στην συνέχεια έκαψαν ζωντανά κορίτσια και γυναίκες μέσα στα σπίτια τους καταγγέλλει ο ΟΗΕ

Στρατιώτες του Νοτίου Σουδάν βίασαν και στην συνέχεια έκαψαν ζωντανά κορίτσια και γυναίκες μέσα στα σπίτια τους, καταγγέλλει σήμερα ο ΟΗΕ, αναφερόμενος σε μια "νέα κτηνωδία" στην αιματηρή αυτή εμφύλια σύγκρουση που μαίνεται εδώ και ενάμιση έτος στην χώρα.


Σε έκθεση που έδωσαν σήμερα στην δημοσιότητα, ερευνητές της Αποστολής του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν καταγγέλλουν "γενικευμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων". Αυτοί στηρίχθηκαν στις μαρτυρίες 115 θυμάτων και αυτοπτών μαρτύρων στην βόρεια πολιτεία Ουνιτέ, μια από αυτές που έχουν πληγεί πολύ από τον εμφύλιο.

"Ορισμένες από τις πιο ανησυχητικές κατηγορίες (...) αφορούν την απαγωγή και τις σεξουαλικές κακοποιήσεις γυναικών και κοριτσιών, ορισμένα από τα οποία τα έκαψαν ζωντανά μέσα στα σπίτια τους", υπογραμμίζουν στην έκθεσή τους οι ερευνητές της Αποστολής του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν.

Ο στρατός του Νοτίου Σουδάν εξαπέλυσε τον Απρίλιο στην πολιτεία αυτή μια ευρεία επιχείρηση κατά των δυνάμεων των ανταρτών στην περιοχή της Μαγιόμ, η οποία αποτελούσε μια σημαντική πετρελαϊκή ζώνη πριν καταστραφεί από τις μάχες.

"Οι επιζώντες αυτών των επιθέσεων δήλωσαν ότι ο στρατός και οι συμμαχικές του πολιτοφυλακές στην Μαγιόμ πραγματοποίησαν μια εκστρατεία κατά του τοπικού πληθυσμού, κατά την οποία σκότωσαν αμάχους, λεηλάτησαν και κατέστρεψαν χωριά και προκάλεσαν τον εκτοπισμό περισσότερων από 100.000 ανθρώπων", συνεχίζει ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του.

Ο πόλεμος που μαίνεται σήμερα στο Νότιο Σουδάν ξέσπασε τον Δεκέμβριο του 2013 μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στους κόλπους του στρατού της χώρας, ο οποίος διασπάστηκε μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν τον πρόεδρο Σάλβα Κιρ και αυτών που υποστηρίζουν τον πρώην αντιπρόεδρό του Ρικ Μάκαρ.

Διάφορες πολιτοφυλακές φυλών συσπειρώθηκαν με την μία ή την άλλη πλευρά στις μάχες που γίνονται στο Νότιο Σουδάν, κατά τις οποίες και οι δύο πλευρές κατηγορούνται ότι σφαγιάζουν και διαπράττουν ωμότητες.

Η εντατικοποίηση των μαχών "σηματοδοτήθηκε όχι μόνον από τις κατηγορίες για φόνους, βιασμούς, απαγωγές, λεηλασίες, εγκληματικούς εμπρησμούς και εκτοπισμούς (του πληθυσμού), αλλά και από μια νέα κτηνωδία και ένταση", επισημαίνει επίσης ο ΟΗΕ.

"Το μέγεθος και το επίπεδο της ωμότητας που δείχνουν οι πληροφορίες αυτές αφήνουν να διαφανεί ένα μίσος που ξεπερνάει τους πολιτικούς διαχωρισμούς", προσθέτει.

Στα μέσα Ιουνίου, η UNICEF είχε ήδη κατηγορήσει τις ένοπλες δυνάμεις που πολεμούν στο Νότιο Σουδάν, το οποίο ανεξαρτητοποιήθηκε από το Σουδάν πριν από τέσσερα χρόνια, για ειδεχθή εγκλήματα κατά παιδιών: ευνουχισμούς, βιασμούς, όπως και για το ομαδικό δέσιμο παιδιών προτού τους κόψουν το λαιμό.

Για την σύγκρουση αυτή δεν έχει κοινοποιηθεί ποτέ κανένας επίσημος απολογισμός. Ωστόσο σύμφωνα με παρατηρητές, οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον δεκάδες χιλιάδες. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα δύο τρίτα των 12 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας χρειάζονται βοήθεια για να μπορέσουν να επιζήσουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΑΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)