to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:27 | 10.04.2019

Διεθνή

Σουδάν: Πέμπτη ημέρα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, κλειδί ο ρόλος του στρατού

Ένα πλήθος αποφασισμένων Σουδανών συνεχίζει σήμερα για πέμπτη ημέρα να παραμένει συγκεντρωμένο μπροστά από το κτίριο του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων στο Χαρτούμ, την ώρα που οι προθέσεις του στρατού αλλά και της αστυνομίας δεν είναι ξεκάθαρες στη σύγκρουση αυτή μεταξύ της κυβέρνησης και των διαδηλωτών.


(Μια πολύ συμβολική φωτ. από τη χθεσινη διαμαρτυρία)

Ένδειξη ότι ο Όμαρ ελ Μπασίρ δεν σκοπεύει να υποκύψει στις πιέσεις των διαδηλωτών είναι το γεγονός ότι το κόμμα του, το Εθνικό Κογκρέσο, κάλεσε τους υποστηρικτές του να συγκεντρωθούν αύριο στο Χαρτούμ για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον πρόεδρο του Σουδάν.

Από την πλευρά τους οι Σουδανοί που είναι συγκεντρωμένοι από το Σάββατο μπροστά από το επιτελείο του στρατού ζητούν την αποχώρηση του Μπασίρ που βρίσκεται στην εξουσία επί τρεις δεκαετίες.

«Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», φώναζαν όλη τη νύκτα οι διαδηλωτές, κάνοντας με τα δάκτυλά τους το σήμα της νίκης.

Κρατώντας σημαίες του Σουδάν και τραγουδώντας επαναστατικά τραγούδια συνέχισαν να καλούν τον στρατό να ενωθεί μαζί τους στο κίνημα αμφισβήτησης του Μπασίρ, το οποίο ξεκίνησε τον Δεκέμβριο, όμως αναζωπυρώθηκε το Σάββατο.

«Η νύκτα κύλησε ήρεμα, χωρίς επεισόδια», δήλωσε ένας διαδηλωτής. «Εκτιμάμε ότι πλέον η στήριξη των στρατιωτών και της αστυνομίας αυξάνεται, σίγουρα», πρόσθεσε.

Από το Σάββατο οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν υποστεί αρκετές επιθέσεις από την υπηρεσία Πληροφοριών και τη μονάδα αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας, οι οποίες προσπάθησαν μάταια να τους εκδιώξουν κάνοντας χρήση, μεταξύ άλλων, και δακρυγόνων.

Ωστόσο η νύκτα κύλισε με εορταστική ατμόσφαιρα, με γυναίκες να τραγουδούν αντικυβερνητικά συνθήματα τα οποία επαναλάμβαναν οι άνδρες γύρω τους.

Κυρίως όμως η χθεσινή νύκτα ήταν η πρώτη που κύλησε χωρίς «απειλή» από τις δυνάμεις ασφαλείας, υπογράμμισε ένας διαδηλωτής.

«Οι στρατιώτες στο κτίριο του επιτελείου είναι επίσης εξοργισμένοι από τις επιθέσεις με δακρυγόνα και είναι αποφασισμένοι να τις εμποδίσουν», πρόσθεσε.

Χθες Τρίτη η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει ζητήσει από τις δυνάμεις της να μην επεμβαίνουν εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Πρόσθεσε εξάλλου ότι επιθυμεί την ενότητα «του λαού του Σουδάν (…) σε μια συμφωνία που θα υποστηρίζει την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας».

Ο στρατός κλειδί για τις εξελίξεις

Οι προθέσεις των στρατιωτικών παραμένουν προς το παρόν άγνωστες. Σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα ο στρατηγός Κάμαλ Αμπντελμαρούφ, επικεφαλής του γενικού επιτελείου του στρατού, διευκρίνισε ότι τα στρατεύματα θα συνεχίσουν «να υπακούν στην εντολή τους να προστατεύουν τους πολίτες».

Αν και ο σουδανικός στρατός έχει φροντίσει από την αρχή του κινήματος να μην παρέμβει, στρατιώτες μπλέχτηκαν στο πλήθος χθες Τρίτη μπροστά από το κτίριο του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων και τραγούδησαν και χόρεψαν μαζί του. Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές σήκωσαν στα χέρια κάποιους στρατιώτες, ενώ άλλα μέλη του στρατού πυροβόλησαν στον αέρα όταν η υπηρεσία Πληροφοριών προσπάθησε να διαλύσει το πλήθος.

«Πρόκειται για μια ξεκάθαρη στήριξη (του στρατού)», εκτιμά ο Μάγκντι αλ Γκιζούλι αναλυτής του Rift- Valley Institute.

Εξάλλου τη Δευτέρα ομάδες που ηγούνται του αντικυβερνητικού κινήματος κάλεσαν τον στρατό να συζητήσουν για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης.

Οι αναλυτές εκτιμούν μάλιστα ότι η απουσία επέμβασης του στρατού εναντίον των διαδηλωτών που έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από το γενικό επιτελείο του αποκαλύπτει τη δυσαρέσκεια που επικρατεί στις τάξεις του. «Ο στρατός ήταν πάντα κλειδί για την οριστική επιτυχία μιας εξέγερσης», σχολιάζει ο Έρικ Ριβς ειδικός ερευνητής για το Σουδάν στο Χάρβαρντ. «Και υπάρχουν πολλές ενδείξεις δυσαρέσκειας στο εσωτερικό του», προσθέτει. «Οι χαμηλότερες βαθμίδες είναι οργισμένες με την ιδέα ότι πρέπει να σκοτώσουν Σουδανούς», σημειώνει.

Το αντικυβερνητικό κίνημα «αν και έχει σημειώσει αξιοσημείωτες προόδους, δεν έχει στρατηγική πέραν των ταραχών», εκτιμά ο Γκιζούλι. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ομάδες που ηγούνται του κινήματος επιθυμούν ο στρατός «να παίξει τον ρόλο της μαίας, να επιλύσει την τρέχουσα κρίση, να εκδιώξει τον Μπασίρ και να δώσει την εξουσία στον λαό».

Επιθέσεις

Σήμερα το πρωί οι διαδηλωτές προσπάθησαν να συγκεντρώσουν χρήματα για να αγοράσουν νερό και τρόφιμα για το πλήθος που πραγματοποιεί καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το κτίριο του επιτελείου του στρατού, την ώρα που η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40 βαθμούς υπό σκιά στο Χαρτούμ. «Πολλοί έμποροι και επιχειρηματίες μας έδωσαν εφόδια δωρεάν», επεσήμανε ένας διαδηλωτής.

Σύμφωνα με τον Σάντεκ αλ Μάχντι, επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ένοπλοι κουκουλοφόροι έχουν σκοτώσει 20 ανθρώπους από το Σάββατο. Οι επιθέσεις αυτές σημειώνονται «κάθε πρωί», αποκάλυψε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Μπουσάρα Τζούμα δήλωσε τη Δευτέρα ότι «έχουν σκοτωθεί επτά πολίτες, έξι στην πολιτεία του Χαρτούμ και ένας στο κέντρο του Νταρφούρ» το Σάββατο 6 Απριλίου.

Οι θάνατοι αυτοί ανεβάζουν τον επίσημο απολογισμό των νεκρών σε 38 από την έναρξη του αντικυβερνητικού κινήματος τον Δεκέμβριο. Μη κυβερνητικές οργανώσεις εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι μεγαλύτερος, κάνοντας λόγο για 51 νεκρούς πριν από την ανακοίνωση του Τζούμα.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

tags: Σουδάν

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)