to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:16 | 12.06.2019

Διεθνή

Σουδάν: Σταματάνε οι διαδηλώσεις, πιθανές νέες διαπραγματεύσεις με τον στρατό

Το κίνημα αμφισβήτησης στο Σουδάν δέχθηκε να σταματήσει την πολιτική ανυπακοή που κήρυξε μετά την έναρξη μιας αιματηρής καταστολής εναντίον του από τον στρατό της χώρας και να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους στρατιωτικούς που βρίσκονται στην εξουσία για την εξεύρεση λύσης στην κρίση.


Η Συμμαχία για την Ελευθερία και την Αλλαγή (ALC), πρωτοστάτης του κινήματος αμφισβήτησης, κάλεσε τους Σουδανούς να "ξαναπάνε στις δουλειές τους σήμερα", έπειτα από περισσότερο από τρεις ημέρες πολιτικής ανυπακοής που είχαν σχεδόν παραλύσει την πρωτεύουσα Χαρτούμ.

Το μεταβατικό στρατιωτικό συμβούλιο, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από τότε που καθαιρέθηκε από τον στρατό ο Όμαρ αλ Μπασίρ έπειτα από μήνες μαζικών κινητοποιήσεων εναντίον του, "σε μια κίνηση καλής θέλησης αποδέχθηκε να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους", δήλωσε ο Μαχμούντ Ντριρ, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ. Ο Ντριρ μετέβη την Παρασκευή στο Χαρτούμ για να προσπαθήσει να μεσολαβήσει για την επίλυση της κρίσης.

"Η ALC δέχθηκε να δώσει τέλος στο κίνημα πολιτικής ανυπακοής από σήμερα" και "οι δύο πλευρές αποδέχθηκαν να ξαναρχίσουν προσεχώς τις συνομιλίες", σημείωσε ο Ντριρ.

Στη διάρκεια της νύχτας εξάλλου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε απερίφραστα τη βία στο Σουδάν και κάλεσε τους στρατιωτικούς στην εξουσία και το κίνημα αμφισβήτησης να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση για την έξοδο από την κρίση.

Σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησαν επίσης τον άμεσο τερματισμό της άσκησης βίας κατά των πολιτών και υπογράμμισαν την σημασία του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μετά την πτώση του Μπασίρ, οι διαδηλωτές συνέχιζαν την καθιστική διαμαρτυρία που πραγματοποιούσαν από τις 6 Απριλίου μπροστά από το αρχηγείο του στρατού στο Χαρτούμ με αίτημα την μεταβίβαση της εξουσίας σε πολίτες. Οι δύο πλευρές είχαν στη συνέχεια αρχίσει διαπραγματεύσεις για την περίοδο μετάβασης χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να συμφωνήσουν όσον αφορά την σύνθεση μιας νέας κυβερνητικής αρχής.

Η διαμάχη αυτή πήρε αιματηρές διαστάσεις με τη βίαιη διάλυση από τον στρατό της καθιστικής διαμαρτυρίας στο Χαρτούμ στις 3 Ιουνίου. Έπειτα από τέσσερις ημέρες βίαιης καταστολής και παρά την μεσολάβηση του Άχμεντ, το κίνημα αμφισβήτησης κάλεσε τον κόσμο σε πολιτική ανυπακοή την Κυριακή για την άσκηση πιέσεων στο μεταβατικό στρατιωτικό συμβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

tags: Σουδάν

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)