to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:09 | 04.07.2019

Διεθνή

Σουδάν: Επανέναρξη των διαπραγματεύσεων διαδηλωτών - στρατού

Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν χθες, Τετάρτη, μετά την πολυαίμακτη διάλυση του καταυλισμού διαδηλωτών που πραγματοποιούσαν για μήνες καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στο αρχηγείο του στρατού στο Χαρτούμ, στις αρχές Ιουνίου.


  Οι στρατηγοί που έχουν καταλάβει την εξουσία από τον Απρίλιο στο Σουδάν και ηγετικά στελέχη του κινήματος της αντιπολίτευσης θα συνεχίσουν σήμερα τις διαπραγματεύσεις τους, που άρχισαν χθες Τετάρτη, για την πολιτική μετάβαση στη χώρα, αφού έκαναν την πρώτη τους συνάντηση μετά την πολυαίμακτη διάλυση του καταυλισμού διαδηλωτών, που πραγματοποιούσαν για μήνες καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στο αρχηγείο του στρατού στο Χαρτούμ, στις αρχές Ιουνίου.

Μετά την ανατροπή την 11η Απριλίου του αυταρχικού προέδρου Όμαρ ελ Μπασίρ, η ένταση δεν σταμάτησε να ανεβαίνει ανάμεσα στο Στρατιωτικό Μεταβατικό Συμβούλιο, που πήρε διά της βίας στα χέρια του την εξουσία, και τη Συμμαχία για την Ελευθερία και την Αλλαγή (ΣΕΑ), αιχμή του δόρατος του κινήματος διαμαρτυρίας.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές ανεστάλησαν την 20ή Μαΐου, καθώς η καθεμιά αξίωνε να αναλάβει την ηγεσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα επέβλεπε τη μέλλουσα περίοδο μετάβασης, που είχαν συμφωνήσει πως θα είναι τριετούς διάρκειας.

Το βράδυ της Τετάρτης, σε ξενοδοχείο του Χαρτούμ στην όχθη του Νείλου ποταμού, τρεις στρατηγοί του Συμβουλίου, ανάμεσά τους ο Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, και πέντε αντιπρόσωποι της ΣΕΑ, συναντήθηκαν με παρούσα μια ομάδα μεσολαβητών της Αιθιοπίας και της Αφρικανικής Ένωσης, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η συνάντηση αυτή ήταν η πρώτη ανάμεσα στα μέρη μετά την αιματηρή διάλυση την 3η Ιουνίου της καθιστικής διαμαρτυρίας μπροστά στο αρχηγείο του στρατού στο Χαρτούμ, η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι και προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Οι προσπάθειες που κατέβαλαν από κοινού η Αιθιοπία και η Αφρικανική Ένωση επέτρεψαν να εκπονηθεί ένα νέο σχέδιο μετάβασης. Την Τρίτη, οι μεσολαβητές κάλεσαν τις δύο πλευρές να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις τους, σημειώνοντας ότι το μοναδικό σημείο διαφωνίας αφορά το σχήμα που θα ηγηθεί της μεταβατικής περιόδου.

«Αμνηστία» στους αντάρτες

Έπειτα από πολύωρες συνομιλίες το βράδυ της Τετάρτης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση σήμερα.

«Τα μέρη διεξήγαγαν διαπραγματεύσεις με υπευθυνότητα», διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ο διαπραγματευτής της Αφρικανικής Ένωσης, ο Μοχάμεντ Ελ Χάσεν.

«Αποφασίστηκε να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αύριο», πρόσθεσε.

Πριν από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ο επικεφαλής του Συμβουλίου, ο Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, ανήγγειλε ότι θα χορηγηθεί «αμνηστία» σε 235 μέλη μιας οργάνωσης ανταρτών του Νταρφούρ (δυτικά), του «Στρατού Απελευθέρωσης του Σουδάν», που αποτελεί συνιστώσα της ΣΕΑ.

Η Συμμαχία ανέφερε χθες ότι αποδέχθηκε την επανέναρξη των «άμεσων διαπραγματεύσεων», υπό τον όρο ότι δεν θα διαρκέσουν πάνω από τρεις ημέρες.

«Προτείναμε 72 ώρες. Ούτε εμείς, ούτε ο λαός του Σουδάν είμαστε διατεθειμένοι να διεξαγάγουμε διαπραγματεύσεις χωρίς τέλος», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ένας από τους ηγέτες του κινήματος διαμαρτυρίας, ο Μαντάνι Αμπάς.

Την Τρίτη, οι μεσολαβητές ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στη σύνθεση της μεταβατικής κυβέρνησης, που προτείνουν να αποτελείται από οκτώ πολίτες και επτά στρατιωτικούς, σύμφωνα με το σχέδιό τους, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Από τους οκτώ πολίτες, επτά θα προέρχονται από τη ΣΕΑ και ο τελευταίος θα επιλεγεί από τη Συμμαχία και τους στρατηγούς.

Επικεφαλής της κυβέρνησης αυτής θα είναι στρατιωτικός για 18 μήνες και κατόπιν θα αναλάβει πολίτης ως το τέλος της περιόδου της μετάβασης, που αναμένεται να διαρκέσει συνολικά τρία χρόνια, σύμφωνα με το κείμενο.

«Είναι καιρός το Στρατιωτικό Μεταβατικό Συμβούλιο να καταλήξει σε μια συμφωνία με τη Συμμαχία για την Ελευθερία και την Αλλαγή», έκρινε χθες μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Μόργκαν Ορτέιγκους.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει «την έκκληση του λαού του Σουδάν να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση της οποίας θα ηγούνται πολίτες», πρόσθεσε.

Η αναστολή των διαπραγματεύσεων τον Μάιο οφειλόταν κυρίως στη σύνθεση της μεταβατικής κυβέρνησης, καθώς η καθεμιά πλευρά επέμενε να αναλάβει την ηγεσία της.

Οι εξελίξεις στο Χαρτούμ σημειώθηκαν μερικές ημέρες έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις των υποστηρικτών του κινήματος το Σαββατοκύριακο.

Η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Μισέλ Μπατσελέτ, επισήμανε ότι οι διαδηλώσεις της Κυριακής ήταν μεγέθους «χωρίς προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία», και κάλεσε τους στρατηγούς να παραδώσουν την εξουσία καθώς το κύμα καταστολής κινδυνεύει κατ' αυτήν να αποτελέσει «συνταγή καταστροφής».

Πολιτική ανυπακοή

Την Κυριακή, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλο το Σουδάν, παρά την ανάπτυξη ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας, του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών και τη διακοπή της πρόσβασης στο Διαδίκτυο, για να απαιτήσουν από τους στρατηγούς να παραδώσουν την εξουσία.

Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από άλλοι 180 τραυματίστηκαν στα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, σύμφωνα με τις αρχές.

Οι θάνατοι αυτοί αύξησαν στους 136 τον αριθμό των νεκρών της καταστολής από τη διάλυση της καθιστικής διαμαρτυρίας, όταν σκοτώθηκαν περίπου εκατό διαδηλωτές, σύμφωνα με μια επιτροπή γιατρών προσκείμενη στο κίνημα διαμαρτυρίας. Οι αρχές από την πλευρά τους μιλούν για 71 νεκρούς από την 3η Ιουνίου.

Οι επικεφαλής του κινήματος έχουν καλέσει σε μεγάλη διαδήλωση τη 13η Ιουλίου, η οποία θα ακολουθηθεί από μια εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής. Μια παρόμοια σειρά κινητοποιήσεων, από την 9η ως την 11η Ιουνίου, είχε παραλύσει την πρωτεύουσα.

Η σπίθα που προκάλεσε το κίνημα διαμαρτυρίας στο Σουδάν ήταν ο τριπλασιασμός της τιμής του ψωμιού σε μια χώρα εν μέσω οικονομικού μαρασμού.

Οι διαδηλώσεις πολύ γρήγορα πήραν διαφορετική τροπή, με τους συμμετέχοντες να απαιτούν την αποπομπή του προέδρου Μπασίρ, που κυβέρνησε τη χώρα με σιδηρά πυγμή για σχεδόν τρεις δεκαετίες, αφότου κατέλαβε την εξουσία με ένα πραξικόπημα ισλαμιστικών δυνάμεων που είχε την υποστήριξη του στρατού.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

tags: Σουδάν

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)