to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:35 | 15.03.2013

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτική

Σοβούσα πολιτική κρίση

Ξανά στο ίδιο έργο θεατές! Το πρόγραμμα πέφτει έξω.


Η τρόικα ελέγχει την κυβέρνηση, ότι δεν έχει εφαρμόσει το Μνημόνιο, και ζητεί νέα σκληρά μέτρα για να αποκαταστήσει το άπιαστο Μνημόνιο! Η κυβέρνηση, σάντουιτς ανάμεσα στη λαϊκή απόγνωση και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των πιστωτών, μοιάζει να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Η πραγματικότητα αυτή επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι πίσω από το δημοσιονομικό - οικονομικό πρόβλημα υποκρύπτεται το πολιτικό πρόβλημα. Κι αυτό δεν μπορεί να λυθεί σε έναν μήνα, όταν αναμένεται να επιστρέψουν οι επιθεωρητές της τρόικας.

Ο Σαμαράς έχει χάσει τη μικρή πίστωση που φάνηκε να κερδίζει με τη δόση του Δεκεμβρίου. Η τρικομματική κυβέρνηση αποσαθρώνεται, καθώς οι δυο μικρότεροι εταίροι διαπιστώνουν ότι η όποια κυβερνητική σταθερότητα ισοδυναμεί με ενίσχυση του Σαμαρά σε βάρος τους. Στην αρχή ο Βενιζέλος, μετά κι ο Κουβέλης, καταλήγουν στη βαθύτερη εμπλοκή τους στο κυβερνητικό σχήμα, ώστε αυτό να έχει μεγαλύτερη αντοχή και χρονική διάρκεια κι αυτοί να πιστωθούν μέρος από τα όποια “κέρδη”.

Προφανώς πρόκειται για απόφαση που αποσκοπεί να δώσει φιλί ζωής στο τυμπανιαίο μνημονιακό κυβερνητικό πτώμα. Η έκρηξη των λαϊκών προβλημάτων και η έκβαση των ιδιωτικοποιήσεων θα κρίνουν τον χρόνο των εκλογών. Το ορόσημο του Σεπτεμβρίου, με τις γερμανικές εκλογές, μπορεί να αποδειχθεί αυτοδιαψευδόμενη προφητεία.

Η κυβέρνηση Σαμαρά είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί την υπογραφή της και να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει, με αντάλλαγμα την εύνοιά τους, έναντι της τρόικας και των πιστωτών της. Αν ο πρωθυπουργός, πιεζόμενος από το οικονομικό αδιέξοδο και τις λαϊκές εξελίξεις, αθετήσει τις συμφωνίες του, τότε είναι μονόδρομος η “ηρωική έξοδός” του. Αυτό αποτελεί άλλη μια πτυχή της πολιτικής αβεβαιότητας και των απρόβλεπτων εξελίξεων που προκαλεί το Μνημόνιο. Ακόμη και πίσω από τον θεατρικό χαρακτήρα των νυχτερινών κινήσεων, όπου σημαντικές διαφωνίες καλύπτουν τις βαθιές συμφωνίες, υφέρπει η πολιτική κρίση. Καμία κυβέρνηση υποτακτικών σε καμία χώρα του κόσμου δεν γλίτωσε από τα Μνημόνια.

tags: κρίση

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)