to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:13 | 30.04.2019

Κοινωνία

Την Παρασκευή η δίκη των 7 για τον θάνατο του εικονολήπτη - Προσπάθεια αναδίπλωσης από τον δήμαρχο Καλαμάτας

Τριήμερη προθεσμία ζήτησαν και έλαβαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας οι επτά κατηγορούμενοι για την υπόθεση του θανάσιμου τραυματισμού του 53χρονου εικονολήπτη το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα, κατά την διάρκεια του σαϊτοπόλεμου, στο χώρο στάθμευσης του Νέδοντα, στην Καλαμάτα.


Ένας 53χρονος έχασε τπ βράδυ της Κυριακής του Πάσχα τη ζωή του στην Καλαμάτα, κατά την διάρκεια του σαϊτοπόλεμου, το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα στον χώρο στάθμευσης του Νέδοντα.

Ο 53χρονος χτυπήθηκε από σαΐτα την στιγμή που βιντεοσκοπούσε για τοπικό μέσο ενημέρωσης την αναβίωση του εθίμου και αμέσως μετά διακομίστηκε στο νοσοκομείο της Καλαμάτας.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής του νοσοκομείου, Γιώργος Μπέζος, ο 53χρονος διακομίστηκε σε πολύ σοβαρή κατάσταση, φέροντας τραύμα στο κεφάλι, αλλά παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στην ζωή, εξέπνευσε.

Έλαβαν τριήμερη προθεσμία οι 7 συλληφθέντες

Τριήμερη προθεσμία ζήτησαν και έλαβαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας οι επτά κατηγορούμενοι για την υπόθεση του θανάσιμου τραυματισμού του 53χρονου εικονολήπτη το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα.

Οι επτά κατηγορούμενοι, δηλαδή τα έξι μέλη του «μπουλουκιού» και ο δημοτικός σύμβουλος, ζήτησαν την τριήμερη προθεσμία, προκειμένου να προετοιμαστούν για την νέα δικάσιμο που ορίστηκε για την ερχόμενη Παρασκευή. Όλοι οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι αφέθησαν ελεύθεροι, αντιμετωπίζουν κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα.

 

Έκθετος ο δήμαρχος Καλαμάτας που υπερασπίζεται το έθιμο του σαϊτοπόλεμου

Τουλάχιστον άστοχη θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τη δήλωση του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, υπέρ του σαϊτοπόλεμου, όταν υπάρχει ήδη ένας νεκρός.

Είναι εξοργιστικό ο δήμαρχος της Καλαμάτας Παν. Νίκας και υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου υποστηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία, να προβαίνει σε δηλώσεις όπως “είναι στο DNA των Μεσσήνιων ο σαϊτοπόλεμος, δεν μπορεί να καταργηθεί γιατί θα προκαλέσει αντιδράσεις”.

Ένα “έθιμο” με μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας τόσο για τους ίδιους τους σαϊτομάχους όσο και για το κοινό που παρακολουθεί τέτοιου είδους επιδείξεις, όταν μάλιστα  ο νόμος έχει αυστηροποιηθεί μετά τα εκατοντάδες ατυχήματα, ακρωτηριασμούς και θανάτους που έχουν προκληθεί από τη χρήση κροτίδων κατά τη διάρκεια του Πάσχα στη χώρα μας.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας όπως ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου - πρόσκληση στον κόσμο και να παρακολουθήσει τον σαϊτοπόλεμο, την οποία παραχώρησαν την Μεγάλη Πέμπτη 25 Απριλίου, ο Δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, ο αρμόδιος δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Μπασακίδης, αλλά και επρόσωπος των σαϊτομάχων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

ΣΥΡΙΖΑ: Το επικίνδυνο έθιμο πρέπει να καταργηθεί - Να αποδοκιμάσει και ο Μητσοτάκης τις δηλώσεις Νίκα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τον τραγικό θάνατο στην Καλαμάτα και τις δηλώσεις του Π. Νίκα αναφέρει:

Ο θάνατος του 53χρονου εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη κατά τη διάρκεια του σαϊτοπόλεμου στην Καλαμάτα ανέδειξε για άλλη μια φορά την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου εθίμου το οποίο και πρέπει να καταργηθεί.  Οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να αποδώσουν δικαιοσύνη για τον θάνατο του συμπολίτη μας.

Οι απαράδεκτες δηλώσεις του, προερχόμενου από τη ΝΔ, δημάρχου Καλαμάτας και υποψήφιου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, περί «DNA των Μεσσήνιων»  δικαίως προκάλεσαν την αγανάκτηση σύσσωμης της ελληνικής κοινωνίας.  Θα πρέπει να αποδοκιμαστούν και από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, εκτός κι αν το γεγονός ότι ο Π. Νίκας ήταν από τα στελέχη της ΝΔ που υπέγραψαν για να είναι υποψήφιος αρχηγός της, τον αναγκάζει να αντιμετωπίζει διαφορετικά το θέμα.

«Λίγη ανθρωπιά δε βλάπτει»

Η δήλωση του δημάρχου Καλαμάτας ότι το πασχαλινό έθιμο δεν θα απαγορευτεί προκάλεσε το ξέσπασμα του γιου του εικονολήπτη, Νεκτάριου Θεοδωρακάκη, στο Facebook.

«"κύριε" Νικά αυτή η δήλωση δε σας τιμά καθόλου. Οι κορδελιτσες και τα δήθεν λυπάμαι δεν τα δέχομαι ούτε εγώ προσωπικά αλλά ούτε και η οικογένειά μου. (…) Λίγη ανθρωπιά δε βλάπτει. Στο DNA των Μεσσηνιων είναι και η ανθρωπιά, όχι μόνο αυτά τα έθιμα. Δηλώνω δημοσίως πως θα κάνω ο,τι περνάει από το χέρι μου για να οδηγηθούν οι υπαίτιοι ενώπιον της δικαιοσύνης και αυτή θα αποφασίσει από εκεί και πέρα (...) Θα μπορούσαν κάλλιστα να αποφευχθούν τέτοιου είδους περιστατικά αν είχατε σχεδιασμό και πρόγραμμα, παρόλα αυτά επιλέξατε να περιοδευετε και να μην ενδιαφερθειτε ούτε στο ελάχιστο για την ΥΓΕΙΑ και την ΑΣΦΑΛΕΙΑ του κόσμου που παρακολουθεί αυτά τα δρώμενα. Ο πατέρας μου φεύγει χαρούμενος, έχοντας αποτρέψει δύο γυναίκες να πλησιάσουν σε αυτόν και έχοντας αποτρέψει επί της ουσίας δύο ακόμη δυστυχήματα. Καλή επιτυχία "κύριε" δήμαρχε στις προσεχείς εκλογές. Με λύπη για τις δηλώσεις σας και την στάση σας, ο υιός του αδικοχαμένου αυτού ανθρώπου» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Νεκτάριος Θεοδωρακάκης.

«Αναδίπλωση» μετά τη θύελλα αντιδράσεων

   Την εκτίμηση ότι κανένα δημοτικό συμβούλιο δεν θα αναλάβει την ευθύνη στο μέλλον να συνεχίσει να υποστηρίζει το έθιμο του σαϊτοπολέμου, διατύπωσε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.

   «Δυστυχώς χάσαμε ένα από τους καλύτερους ανθρώπους, εργάτη στα ΜΜΕ, δημοσιογράφο, τεχνικό [...] Είναι ο μοναδικός θάνατος στα 200 χρόνια, στα οποία υπάρχει ο συγκεκριμένος θεσμός του σαϊτοπολέμου», σημείωσε ο κ. Νίκας και πρόσθεσε: «Υπάρχει ένας θεσμός που είναι ημιπαράνομος. Η Πολιτεία κλείνει τα μάτια για τους θεσμούς που υπάρχουν στην περίοδο του Πάσχα σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε άλλες εποχές του χρόνου, όπως οι εκδηλώσεις που γίνονται στη Χίο ή στη Καλαμάτα και στον συγκεκριμένο θεσμό του σαϊτοπολέμου [...] Μετά το γεγονός αυτό δεν θεωρώ ότι η πόλη οργανωμένα θα μπορέσει να συνεχίσει αυτό το έθιμο».

   «Προφανώς», τόνισε ο δήμαρχος Καλαμάτας, «άδεια δεν μπορεί να δοθεί [...] ο θάνατος του ανθρώπου είναι μια καμπή γι' αυτό τον θεσμό. Εκτιμώ πως κανένα δημοτικό συμβούλιο στο μέλλον -σημειωτέον οι αποφάσεις ήταν μέχρι σήμερα ομόφωνες- δεν θα αναλάβει την ευθύνη να συνεχίσει να υποστηρίζει αυτό τον θεσμό. Φοβάμαι ότι ο θεσμός αυτός, με τον θάνατο, φτάνει στο τέλος του».

   Ωστόσο, όπως είπε, θα πρέπει να υπάρξει μια συζητήση με την Πολιτεία για τον καθορισμό ενός θεσμικού πλαισίου για το έθιμο. «Μπορούμε να καθίσουμε σε ένα τραπέζι κάτω με την Πολιτεία και να προσδιορίσουμε το θεσμικό πλαίσιο; Εμείς εκλιπαρούμε χρόνια τα συναρμόδια υπουργεία να γίνει ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, το πώς ακριβώς θα γίνεται. Αυτό είναι το θέμα [...] Βεβαίως ο κ. Θεοδωρακάκης δεν ξανάρχεται, βεβαίως είναι κάτι που μπορεί να αφιερωθεί στη μνήμη του. Νομίζω ότι υπάρχει ένας τρόπος (σ.σ το έθιμο του σαϊτοπολέμου) να διασωθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκας.

   Εκτίμησε, δε, πως το έθιμο του σαϊτοπολέμου «είναι ταυτισμένο με την πόλη της Καλαμάτας», με «καμιά δεκαριά περιοχές γύρω από την πόλη αλλά και ξενοδοχεία, τα οποία αρέσκονται στο να οργανώνουν αυτό το έθιμο», ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για ενδεχόμενες μη οργανωμένες εκδηλώσεις στο μέλλον, εφόσον τερματιστεί η κεντρική διοργάνωση. «Το τέλος του θεσμού δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν να ρίχνουν (σ.σ πολίτες) μπομπάκια ή σαΐτες. Αυτό θα συνεχίσουν να το κάνουν με άναρχο τρόπο, δεν είναι κάτι που σταματάει», ανέφερε.

   Ερωτηθείς για το ζήτημα της επιβολής προστίμων αναφέρθηκε στην κατανομή των αρμοδιοτήτων σε τέτοιες περιπτώσεις. «Εμείς δεν είμαστε αστυνομία, αυτά είναι δουλειά της αστυνομίας. Σε όλες τις χώρες γίνονται εκδηλώσεις και χρησιμοποιούνται ανάλογα υλικά, αν θέλουμε όμως να υπάρχει μια εμπλοκή και προστασία της Ελληνικής Αστυνομίας, πρέπει να υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για αυτές τις εκδηλώσεις, που να ορίζει κανόνες και όρους και ποιοι του επιβλέπουν αυτούς και τι γίνεται», απάντησε.

Στηρίζει την... αναδίπλωση η ΝΔ

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πειραιώς, στελέχη της ΝΔ για τις δηλώσεις του δήμαρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα αναφέρουν (το απόγευμα της Τρίτης 30/4) τα εξής: "Ο κ. Νίκας έχει ήδη ζητήσει συγγνώμη για τις αρχικές του δηλώσεις. Κανένα έθιμο δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή".

ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας: Για τις ευθύνες του κάθε υπαίτιου και τα μέτρα ασφαλείας θα κρίνουν οι αρμόδιες αρχές

Η Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τον άδικο θάνατο του εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη κατά τη διάρκεια του σαϊτοπολέμου και τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Εκ των πραγμάτων οφείλουν όλοι να συναινέσουν στη μη συνέχιση της διεξαγωγής του σαϊτοπόλεμου, που, πέρα από παραδοσιακές αναφορές, έχει προκαλέσει διάφορα ατυχήματα, ακρωτηριασμούς, τραυματισμούς κ.ά, με κορυφαίο το προχθεσινό θανατηφόρο περιστατικό.

Από αυτήν την άποψη οι χθεσινές δηλώσεις του απερχόμενου δημάρχου Καλαμάτας και υποψήφιου περιφερειάρχη Πελοποννήσου με την υποστήριξη της ΝΔ Παναγιώτη Νίκα, περί «αντιδράσεων εάν καταργηθεί ο σαϊτοπόλεμος, καθότι έχει εγγραφεί στο DNA των Μεσσηνίων», ήταν τουλάχιστον άστοχες και προσβλητικές. Η αξία της ανθρώπινης ζωής βρίσκεται πολύ πάνω από μερικές ψήφους. Δικαίως, λοιπόν, έχει ξεσηκωθεί σάλος σε όλη την Ελλάδα από τις απαράδεχτες δηλώσεις του κ. Δημάρχου.

Σήμερα κυριαρχεί η λύπη και ο πόνος από την απώλεια του άτυχου συμπατριώτη μας Κώστα Θεοδωρακάκη. Για τις ευθύνες του κάθε υπαίτιου και τα μέτρα ασφαλείας θα κρίνουν οι αρμόδιες αρχές.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΥΓΗ, messinialive.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)