to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:02 | 28.02.2020

Διεθνή

Εκρηκτική κατάσταση στην Ιντλίμπ - Έκτακτη συνεδρίαση του ΟΗΕ

Σφοδρή κλιμάκωση της συρο-τουρικής σύγκρουσης ύστερα από τον αεροπορικό βομβαρδισμό από συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στην Ιντλίμπ, όπου έχασαν τη ζωή τους 33 Τούρκοι στρατιώτες - Ανταποδίδει τα πλήγματα η Τουρκία με 20 Σύριους νεκρούς, ζητά διεθνή στήριξη. - Έκτακτη συνεδρίαση του ΟΗΕ.


Ραγδαίες συνεχίζουν να είναι οι εξελίξεις στη σύγκρουση Τουρκίας-Συρίας, καθώς τουλάχιστον 33 τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό χθες στην επαρχία Ιντλίμπ. Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι ανταποδίδει το πλήγμα σφυροκοπώντας τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή «όλες» τις «γνωστές» θέσεις του συριακού στρατού στην περιοχή, εντείνοντας τις ανησυχίες περί μείζονος κλιμάκωσης.

Όπως ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί ο νομάρχης της περιοχής Αντιόχειας-Χατάι, Ραχμί Ντογάν, 33 τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στην αεροπορική επιδρομή της συριακής αεροπορίας στην Ιντλίμπ. Κατά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, άλλοι 36 στρατιώτες τραυματίστηκαν.

Στους 20 ανέρχονται οι Σύροι στρατιώτες που σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς του τουρκικού στρατού στη βορειοδυτική Συρία, σε αντίποινα

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι πρώτοι βομβαρδισμοί της Τουρκίας, που έγιναν από το πυροβολικό της ή με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στόχευσαν θέσεις των δυνάμεων του καθεστώτος στη νότια και ανατολική Ιντλίμπ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 κυβερνητικοί στρατιώτες. Άλλοι τέσσερις σκοτώθηκαν στη συνέχεια από πυρά του τουρκικού πυροβολικού στη γειτονική επαρχία του Χαλεπιού. Στον τομέα αυτό, στο βορειοανατολικό Χαλέπι, βρίσκονται Σύροι αντάρτες που στηρίζονται από την Άγκυρα.

Η Δαμασκός δεν έχει σχολιάσει την κλιμάκωση με την Άγκυρα, ούτε ανακοίνωσε κάποιον απολογισμό. Μια στρατιωτική πηγή, την οποία επικαλείται το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA, είπε μόνο ότι "μεγαλοποιούνται" οι απώλειες των συριακών δυνάμεων.

Έκτακτη συνεδρίαση του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συγκληθεί σήμερα εκτάκτως για να εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, ανακοίνωσαν διπλωμάτες.

Η συνεδρίαση αυτή αναμένεται να διεξαχθεί στις 16.00 τοπική ώρα (23.00 ώρα Ελλάδος), διευκρίνισε σε δημοσιογράφους ο ασκών την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας Βέλγος πρεσβευτής Μαρκ Μαρκ Πέκστεεν ντε Μπουτσφέρβε.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Εσθονίας και της Δομινικανής Δημοκρατίας, διευκρίνισε.

Πρόσφυγες στη Τουρκία κατευθύνονται σήμερα στα ευρωπαϊκά σύνορα μετά τη δήλωση αξιωματούχου ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά, μια αντίδραση στην κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός στη βορειοδυτική Συρία "προτού η κατάσταση ξεφύγει εντελώς εκτός ελέγχου".

"Σε όλες τις επαφές μου, συμπεριλαμβανομένων και αυτών, είχα ένα απλό μήνυμα: "μείνετε μακριά από περαιτέρω κλιμάκωση", δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

 Ερντογάν: «H Τουρκία θα απαντήσει»

Χθες βράδυ μετά την έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, με γραπτό μήνυμά του ανακοίνωσε ότι λήφθηκε απόφαση η Τουρκία να απαντήσει στο «παράνομο καθεστώς του Άσαντ». Ως εκ τούτου «οι αεροπορικές μας δυνάμεις και οι δυνάμεις ξηράς μας έχουν ξεκινήσει να χτυπούν όλους τους γνωστούς στόχους του καθεστώτος (Άσαντ) και συνεχίζουν να τους χτυπούν». «Οι ενέργειές μας θα συνεχιστούν μέχρι να κοπούν τα χέρια αυτών που τα άπλωσαν στην τουρκική σημαία», πρόσθεσε.

Από την αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ απογειώνονταν όλη τη νύχτα τουρκικά F-16 κατευθυνόμενα στην Ιντλίμπ.

Ρωσία: Δεν συμμετείχαν αεροσκάφη μας στην επίθεση

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης επρόκειτο να εξαπολύσουν μεγάλη επίθεση εναντίον της Ιντλίμπ και οι συριακές δυνάμεις αποφάσισαν να κινηθούν, αλλά μεταξύ των αντικαθεστωτικών βρίσκονταν τούρκοι στρατιώτες. Δεν συμμετείχαν ρωσικά αεροσκάφη στη χθεσινή επίθεση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μόσχας. 

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν: Συμφωνία για εξομάλυνση

Λίγη ώρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν –Ερντογάν, κατά την διάρκεια της οποίας οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για την «εξομάλυνση της κατάστασης στην βορειοδυτική Συρία», το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν και το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξέφρασαν την ελπίδα ότι «οι τουρκικές αρχές θα λάβουν όλα τα μέτρα ώστε να εγγυηθούν την ασφάλεια των ρωσικών αντιπροσωπειών και των Ρώσων πολιτών που βρίσκονται στην Τουρκία».

Παράλληλα, το Κρεμλίνο διά στόματος του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, επισημαίνοντας ότι «ούτε ένας Τούρκος στρατιωτικός που βρίσκονταν στα παρατηρητήρια όχι μόνο δεν τραυματίσθηκε, αλλά και δεν εκτέθηκε σε κίνδυνο», αναφέρεται εκτενώς στον θάνατο των Τούρκων στρατιωτικών στην περιοχή του Ιντλίμπ, παρουσιάζοντας την δική του εκδοχή. «Τα τραγικά περιστατικά θανάτου των Τούρκων στρατιωτικών, σημειώθηκαν σε σημεία όπου πραγματοποιούνταν επιθετικές επιχειρήσεις εκ μέρους των τρομοκρατικών ομάδων συμμοριτών, στις οποίες μεταξύ άλλων συμμετέχουν πολυάριθμοι ξένοι μισθοφόροι, μεταξύ των οποίων και πολίτες από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης», παρατήρησε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου, υποστηρίζοντας ότι «για την παρουσία σε αυτά τα σημεία Τούρκων στρατιωτικών, η τουρκική πλευρά, παρότι της είχαμε ζητήσει επανειλημμένα να μας ενημερώσει, δεν μας ενημέρωσε».

Ο Πεσκόφ είπε επίσης ότι κατά την διάρκεια της σύσκεψης του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας οι συμμετέχοντες σ’ αυτήν «επεσήμαναν και ένα άλλο γεγονός, το ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί στην ζώνη του Ιντλίμπ δεν έπρεπε να βρίσκονται εκτός των ορίων των παρατηρητηρίων».

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υπενθύμισε ότι «κατόπιν της συμφωνίας και των επίμονων αιτημάτων της ρωσικής πλευράς, είχαν δημιουργηθεί νωρίτερα τα παρατηρητήρια των Τούρκων στρατιωτικών στην ζώνη του Ιντλίμπ, στις αρμοδιότητες των οποίων ήταν να ελέγχουν την δραστηριότητα των ανταρτών, να μην τους επιτρέπουν την τρομοκρατική δραστηριότητα και να τους αποτρέπουν από επιθετικές ενέργειες εναντίον ρωσικών στρατιωτικών μονάδων». Ωστόσο, συνέχισε ο Πεσκόφ, «οι Τούρκοι εταίροι δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν σ’ αυτά τα καθήκοντα, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό τμήμα των μαχητών να βρίσκεται εκτός του δικού τους έλεγχου».

Ο Πεσκόφ ανέφερε ότι η Ρωσία έλαβε επίσης όλα τα αναγκαία μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια της Τουρκίας κατά μήκος των συρο-τουρκικών συνόρων, υπογραμμίζοντας ότι το πραγματικό εύρος της ζώνης ασφαλείας χάρη στις προσπάθειες της ρωσικής πλευράς υπερβαίνει κατά πολύ τα πέντε χιλιόμετρα που αναφέρονται στην γνωστή τουρκο-συριακή συμφωνία των Αδάνων και de facto φθάνει τα 30 χιλιόμετρα.

Τραμπ και Ερντογάν κατά Δαμασκού και Ρωσίας

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι το συριακό καθεστώς, η Ρωσία και το ιρανικό καθεστώς πρέπει να σταματήσουν την επίθεσή τους, πριν σκοτωθούν και εκτοπιστούν και άλλοι άμαχοι», τόνισε η αμερικανική προεδρία.

Παράλληλα ο Ερντογάν τόνισε στον ένοικο του Λευκού Οίκου «την αποφασιστικότητά του να εκκαθαρίσει στοιχεία του καθεστώτος» στην περιοχή Ιντλίμπ, ανέφερε η τουρκική ανακοίνωση.

Το ΝΑΤΟ στηρίζει Τουρκία, αλλά δεν εξετάζει  ενδεχόμενο επίκλησης του Άρθρου 5, «περί συλλογικής άμυνας»

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται στο πλευρό της Τουρκίας προσθέτοντας ότι καταδικάζει την επίθεση του καθεστώτος του Ασαντ «και τη Ρωσία που το στηρίζει».

Ακόμη, ο Στόλτενμπεργκ «παρότρυνε όλα τα μέρη να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση αυτής της επικίνδυνης κατάστασης και να αποφύγουν την περαιτέρω επιδείνωση της φοβερής ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή», πρόσθεσε η ίδια.

Το ΝΑΤΟ προς το παρόν δεν εξετάζει το ενδεχόμενο επίκλησης του Άρθρου 5, περί συλλογικής άμυνας σε περίπτωση επίθεσης εναντίον κράτους-μέλους του,  δήλωσε πάντως σε δημοσιογράφους η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στο NATO Κέι Μπέιλι Χάτσινσον. «Όλα είναι πάνω στο τραπέζι. Αυτή είναι νέα εξέλιξη. Είναι σημαντική εξέλιξη· και βρισκόμαστε σε συμμαχία με την Τουρκία», σημείωσε η Χάτσινσον. Ωστόσο, πρόσθεσε η Αμερικανίδα, «δεν γίνεται λόγος για το Άρθρο 5 [περί συλλογικής άμυνας] αυτή τη στιγμή».

Αν δεν γίνει τίποτε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη βορειοδυτική Συρία, ο κίνδυνος κλιμάκωσης θα συνεχίσει να «αυξάνεται από ώρα σε ώρα», προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

«Ο Γενικός Γραμματέας επαναλαμβάνει την έκκλησή του να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός και δηλώνει πως ανησυχεί ιδιαίτερα όσον αφορά τον μεγεθυνόμενο κίνδυνο για τον άμαχο πληθυσμό εξαιτίας των κλιμακούμενων στρατιωτικών συγκρούσεων» στην επαρχία Ιντλίμπ, ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του Στεφάν Ντουζαρίκ. «Εάν δεν αναληφθεί δράση γρήγορα, ο κίνδυνος ακόμη μεγαλύτερης κλιμάκωσης θα αυξάνεται ώρα με την ώρα», κρίνει ο Γκουτέρες, αναφέρεται στο κείμενο που διένειμε ο εκπρόσωπος.

Πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)