to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:21 | 05.05.2023

Πολιτική

Σάλος με νέα προκήρυξη Γκάγκα στο παρά πέντε των εκλογών: Γαλάζιοι «υπερ-προϊστάμενοι» στο ΕΣΥ με «αναβίωση» διάταξης του 2009

Σοβαρή καταγγελία κατά της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, σύμφωνα με την οποία το υπουργείο επιχειρεί να προσλάβει γαλάζιους διευθυντές λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, με προκήρυξη που κατηγορείται ως παράνομη από τους νοσοκομειακούς γιατρούς. «Ρουσφέτι της τελευταίας στιγμής» καταγγέλλουν γιατροί και κόμματα. Επιμένουν πως η νέα ρύθμιση «προσκρούει» στη διάταξη του ΥΠΕΣ που απαγορεύει ακόμη και τις προπαρασκευαστικές πράξεις προσλήψεων καθώς και τη δημοσίευση ανακοινώσεων / προκηρύξεων για την πλήρωση θέσεων προσωπικού.


Λίγες εβδομάδες πρις τις εκλογές της 21ης Μαΐου, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας μπαίνει για δεύτερη φορά στο στόχαστρο των υγειονομικών, ύστερα και από την πρόσφατη εγκύκλιο για την εφημέρευση των Νοσοκομείων, την οποία και αναγκάστηκε να ανακαλέσει μετά τις αντιδράσεις.

Η νέα αντίδραση έρχεται για την ανάρτηση που έκανε το υπουργείο στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, προκηρύσσοντας 126 θέσεις Συντονιστών Διευθυντών σε Νοσοκομεία της χώρας και μάλιστα θέτει ως προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών από 15 έως 24 Μαϊου.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί κάνουν λόγο για «ρουσφετολογικό κρεσέντο που δεν έχει προηγούμενο στα μεταπολιτευτικά χρονικά», απαιτούν την απόσυρση της παράνομης προκήρυξης, ενώ ζητούν από τα κόμματα να πάρουν θέση «για την προκλητική ενέργεια του υπουργείου Υγείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του «Μετώπου» των νοσοκομειακών γιατρών:

«Μετά την πρόσφατη εγκύκλιο για την εφημέρευση των Νοσοκομείων, με την οποία καταργεί τις ειδικότητες και αναγκάστηκε πανικόβλητη μετά τις αντιδράσεις να ανακαλέσει, μετά τις επανειλημμένες (πέντε τον αριθμό) δήθεν «ορθές» επαναλήψεις στην προ διμήνου προκήρυξη θέσεων γιατρών, μετά την απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης για τις διακομιδές, ήρθε το σημερινό ρουσφετολογικό κρεσέντο που δεν έχει προηγούμενο στα μεταπολιτευτικά χρονικά.

Ενώ βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε την πάγια εγκύκλιο αναστολής προσλήψεων και υπηρεσιακών μεταβολών, η κ. Γκάγκα αναρτά στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ σήμερα 4/5/23 προκήρυξη 126 θέσεων Συντονιστών Διευθυντών σε Νοσοκομεία της χώρας και μάλιστα θέτει ως προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών από 15 έως 24 Μαϊου! (κλικ εδώ)

Πρόκειται προφανώς για το κύκνειο ρουσφέτι της κ. Γκάγκα, το οποίο υποθέτουμε πως διέπραξε με την επίνευση του (νομικού) κ. Πλεύρη, προκειμένου να δώσουν σήμα στα στελέχη που τους στήριξαν στην απόπειρα ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. Σημειώνουμε ότι πρώτη φορά στα χρονικά βγαίνει προκήρυξη συντονιστών και μάλιστα δεν αφορά κάλυψη κρίσιμων και επειγουσών αναγκών των νοσοκομείων, αλλά διοικητική αναβάθμιση και ρουσφέτι ημέτερων συντονιστών.

Καλούμε την κ. Γκάγκα να αποσύρει πάραυτα την παράνομη προκήρυξη και να πάψει τα αναίσχυντα παιχνίδια με τη στελέχωση του ΕΣΥ. Εάν δεν το πράξει η ίδια οφείλει να το πράξει για λογαριασμό της η υπηρεσιακή Υπουργός Εσωτερικών, ώστε να διαφυλάξει το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας.

Καλούμε ομοίως τα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου να λάβουν θέση για την προκλητική ενέργεια του υπουργείου Υγείας».

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Η «τελευταία ρουσφετολογική βολή» της Μ. Γκάγκα προσκρούει στην εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών

Σε ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για την προεκλογική προκήρυξη θέσεων συντονιστών διευθυντών ΕΣΥ αναφέρεται:

«Είναι πλέον πασιφανές ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι υπουργοί του, αντιμετωπίζουν το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία ως πεδίο βολής για τους νεοφιλελεύθερους πειραματισμούς τους, τις εμμονές τους για ιδιωτικοποίηση, την μεταφορά κερδών στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα της υγείας, και φυσικά ως γνήσια δεξιά της δεκαετίας του ΄50, ως πεδίο ρουσφετιών.

Ειδικά, η Αν. Υπουργός Υγείας κ. Γκάγκα αποφάσισε στην εκπνοή της θητείας της να επιχειρήσει μια τελευταία ρουσφετολογική βολή. Την 5η Μαΐου 2023 έβγαλε προκήρυξη για 126 Συντονιστές Διευθυντές ιατρούς ΕΣΥ, με προθεσμία διεκπεραίωσης από 15/05 μέχρι 24/05/2023.

Από το 2009 δεν έχει γίνει καμία προκήρυξη συντονιστών διευθυντών ΕΣΥ, και βέβαια η προκήρυξη αυτή δεν αφορά την  πρόσληψη γιατρών για τις ανάγκες των νοσοκομείων, αλλά τη ρουσφετολογική διοικητική αναβάθμιση των δικών τους παιδιών, που στήριξαν αυτά τα τέσσερα χρόνια τη διάλυση του ΕΣΥ.

Είναι γνωστό ότι υπάρχει ήδη εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών που με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, απαγορεύει ακόμη και τις προπαρασκευαστικές πράξεις προσλήψεων καθώς και τη δημοσίευση ανακοινώσεων / προκηρύξεων για την πλήρωση θέσεων προσωπικού.

Κι όμως την κ. Γκάγκα δεν την απασχολεί. Το μόνο που την νοιάζει είναι η τακτοποίηση και το ρουσφέτι, δέκα ημέρες προτού απαλλαγεί των υπουργικών καθηκόντων της».

Καλούμε την υπηρεσιακή Υπουργό Εσωτερικών, σεβόμενη το ρόλο της και προασπιζόμενη την εκλογική διαδικασία,  ΑΜΕΣΑ να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την ακύρωση αυτή της προκήρυξης.

Οι γιατροί του ΕΣΥ δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από αυτή την κυβέρνηση και από τη ΝΔ, παρά μόνο υποβάθμιση, απαξίωση και ρουσφέτια. Η νέα προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πάρει ΑΜΕΣΑ όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανάταξη του ΕΣΥ και την αναβάθμιση της ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ζωής και εργασίας των υγειονομικών (και των γιατρών του ΕΣΥ).

Ειδικά για τους γιατρούς του ΕΣΥ στα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ είναι:

Ø  Επαναφορά της Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης και Προσλήψεις γιατρών για την κάλυψη των λειτουργικών κενών.

Ø  Μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών ΕΣΥ με εισαγωγικό μισθό για τον Επιμελητή Β’  2000 € ΚΑΘΑΡΑ – που μεταφράζεται σε εισαγωγικό μικτό μισθό ιατρού ΕΣΥ πάνω από 3000 ευρώ και αύξηση των τακτικών αποδοχών όλων των γιατρών του ΕΣΥ κατά περίπου 50%.

Ø  Θέσπιση κινήτρων (επιστημονικών – μισθολογικών – διοικητικών- στεγαστικών – φορολογικών) για τις άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές και για την προσέλκυση σε  ιατρικές ειδικότητες  που λείπουν από το σύστημα υγείας. Μηνιαίο αφορολόγητο επίδομα αγόνου 1000 ευρώ.

Ø  Κατάργηση των αντιδραστικών νόμων της Νέας Δημοκρατίας για το ΕΣΥ (και αυτών που αφορούν το θεσμό του Συντονιστή Διευθυντή).

Με αυτό το δεσμευτικό Συμβόλαιο για την Αλλαγή με τους γιατρούς του ΕΣΥ, και με τα υπόλοιπα μέτρα για την  υγεία, η νέα προοδευτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα προωθήσει τη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΝΤΟΥ, ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ».

Τομέας Υγείας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Αρκετά με το χρεωκοπημένο μοντέλο της ευνοιοκρατίας και του ρουσφετιού

Στην ανακοίνωση του Τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τη προκήρυξη θέσεων συντονιστών διευθυντών στο ΕΣΥ αναφέρεται:

«Λίγες μέρες πριν τις εκλογές, σε χρόνο που απαγορεύονται ρητά οι προσλήψεις και οι υπηρεσιακές μεταβολές στο Δημόσιο, η αναπλ. υπουργός Υγείας κ. Γκάγκα έσπευσε να προκηρύξει 126 θέσεις Γιατρών- Συντονιστών Διευθυντών ΕΣΥ σε νοσοκομεία όλης της χώρας.  Τη στιγμή δηλαδή που έχουν «παγώσει» τα πάντα στο Κράτος, που το ΕΣΥ είναι υπό διάλυση και το κύμα παραίτησης γιατρών έχει διογκωθεί, η αρμόδια για τα νοσοκομεία αναπλ. υπουργός ενδιαφέρεται όχι να καλύψει επείγουσες  ανάγκες της δημόσιας περίθαλψης αλλά να προβεί σε πελατειακού χαρακτήρα διευθετήσεις ημετέρων.

Η σπουδή αυτή είναι πολιτικά  απαράδεκτη και νομικά έωλη. Αυτό που χρειάζεται το ΕΣΥ και οι άνθρωποί του είναι γενναία αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας, αμοιβής, εκπαίδευσης και επιστημονικής εξέλιξης και όχι μικροκομματικά «μαγειρέματα» για τις διευθυντικές θέσεις. Η άμεση ακύρωση της προκήρυξης είναι το αυτονόητο και επιβεβλημένο. Το στοίχημα είναι η αλλαγή  πορείας στα υγειονομικά πράγματα και η αντιστροφή του κλίματος πλήρους  αποδιοργάνωσης των  δημόσιων δομών  υγείας. 

Αρκετά λοιπόν με το χρεωκοπημένο μοντέλο της ευνοιοκρατίας και του ρουσφετιού που υπερασπίζεται  με «νύχια και με δόντια»  η ΝΔ και το «σύστημα Μητσοτάκη» . Αρκετά με την απαξίωση, την αναξιοπρέπεια και την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Απέναντι  στην καθολική κοινωνική απαίτηση για ισχυρό και αποτελεσματικό Δημόσιο, η δημοκρατική πολιτική διέξοδος είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές της 21ης Μάη και ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας  που θα «επουλώσει τις  πληγές» του ΕΣΥ και του Κράτους Δικαίου στη χώρα».

ΚΚΕ: Θέσεις – κλειδιά για την απαρέγκλιτη υλοποίηση της εγκληματικής για το λαό πολιτικής στην Υγεία

Το σχόλιο του Γραφείου Τύπου σχετικά με τη “σκανδαλώδη” προκήρυξη για τις θέσεις των συντονιστών διευθυντών στα Δημόσια Νοσοκομεία αναφέρει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ ξαναχτύπησε μέσω της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας κ. Γκάγκα, η οποία λίγο πριν τη λήξη της θητείας της επιδιώκει να περάσει και το παραμικρό αντιλαϊκό μέτρο που μπορεί.

Μετά την απαράδεκτη εγκύκλιο για τις εφημερίες, που αναγκάστηκε να αποσύρει μετά από την κατακραυγή των νοσοκομειακών γιατρών, αυτή τη φορά αποφάσισε να προκηρύξει την πρόσληψη 126 συνολικά γιατρών για τη θέση του συντονιστή διευθυντή.

Αποφάσισε δηλαδή να προκηρύξει, μετά από 15 χρόνια, θέσεις υπερπροϊσταμένων, οι οποίες είναι θέσεις – κλειδιά για την απαρέγκλιτη υλοποίηση της εχθρικής και εγκληματικής για το λαό πολιτικής στο χώρο της υγείας.

Την ίδια στιγμή που πάγωσαν τις ελάχιστες θέσεις νέων ηλικιακά επιστημόνων που προκήρυξαν μετά από 4 χρόνια για να ενισχυθούν τα δημόσια νοσοκομεία, έρχονται νύχτα, μετά την προκήρυξη των εκλογών να προχωρήσουν σε προσλήψεις ημετέρων, "πρόθυμων" που θα υλοποιήσουν την εγκληματική τους πολιτική. Απαιτούμε να ανακαλέσουν άμεσα τη σκανδαλώδη προκήρυξη».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)